– Jeg ble mer glad i Van Gaal, mindre glad i Mourinho

Du kjenner kanskje allerede navnet Ken Wasenius-Nilsen fra radioverdenen. Og gjør du ikke det så er det i alle fall en sjanse for at du har hørt ham i United We Podkast, podkasten Supporterklubben samarbeider med. Der er han nemlig progamleder.

Nå har Wasenius-Nilsen og medforfatter Webjørn Espeland skrevet bok om Ole Gunnar Solskjær, men også om tiden etter Sir Alex Ferguson.

– Mer glad i Van Gaal, mindre i Mourinho

– Ja, den handler om Solskjær og hans vei til «The Wheel», men det handler også om United etter Sir Alex Ferguson, sier Wasenius-Nilsen til united.no.

38-åringen har vært United-supporter hele livet, og ble for alvor frelst da han som tiåring fikk den hvite United-drakten som United vant cupvinnercupen med i 1991.

– Medforfatteren min, Vebjørn Espeland, er faktisk Liverpool-supporter, men han bor i Molde og har skrevet ganske objektivt om Solskjærs periode i klubben, mens jeg skriver om årene etter Sir Alex, utviklingen, følelsene.

– Den begynner faktisk med Fergusons siste kamp, den vanvittige 5-5-kampen og så er det egentlig litt selvplaging, tenk å skulle skrive en masse ord om for eksempel David Moyes mange år etter at man har glemt all dritten. Deretter var det Louis van Gaal, Mourinho og så Solskjær – og den siste kampen vi er innom er Norwich-kampen i høst, fortsetter han.

KEN WASENIUS-NILSEN: Her fra en tidligere videosending på united.no.

– Du har kanskje hatt den vondeste jobben av mange de siste månedene, da – som har måttet gå gjennom alle de drøye seks årene etter Sir Alex?

– Jeg ser det jo fra et supporterståsted, jeg skriver om følelser og jeg må faktisk si at jeg ble litt glad i Louis van Gaal da jeg skrev dette, fordi fyren er så merkelig. Det var sadomasochisme og filming på sidelinjen. Det ble litt sånn at når det først går dårlig så kan det i alle fall være litt gøy.

– Når det gjelder Mourinho så hadde jeg egentlig veldig tro på prosjektet hans i starten, men når han surnet så synes jeg egentlig at han surnet så veldig uten at det var grunn for det.

– Sånn sett følte jeg på en ny slagside mot ham, og jeg takler ham egentlig nå enda mindre enn jeg noensinne før har gjort, humrer Wasenius-Nilsen

– Passer for alle

Ideen til «Klubben først» kom selvsagt til da Solskjær fikk United-jobben midlertidig ganske nøyaktig for ett år siden.

– Først var tanken å følge det som skulle være en midlertidig jobb, og trolig ikke noe mer enn det. Så fikk han plutselig jobben permanent, og da måtte vi snu om på alt, gliser han.

– Hvem passer boka for?

– Da jeg snakket med Moss Avis nylig så sa jeg at den egentlig også passer for Liverpool-fans, siden det går så dårlig med United i disse årene og de kan kose seg med det.

– Samtidig er det jo en bok for United-supportere i de fleste generasjoner. De yngre, som kanskje ikke har fått med seg den suksessen vi faktisk hadde, og selvsagt gamlegutta, også blant de som nå sutrer litt mer, noe det må være lov til.

– Jeg prøver som nevnt å sette ord på følelsene i det som har skjedd, å sette ord på essensen av det som har skjedd og jeg tror det er mange som vil kjenne seg igjen, selv om det ikke er noen fasit på følelser, sier Ken Wasenius-Nilsen.

– Og håpet er å tjene masse penger på dette?

– Haha. Nei, Jeg skrev en gang en bok som het «33 utrolig nordmenn», og det endte vel med at jeg fikk en utbetaling på 130 kroner og masse bøker hjem til meg, som de ikke hadde solgt.

– Så nei, det handler om ikke om pengene. Om jeg tjener noe som helst på dette så blir jeg fornøyd, men det føles som om dette er en historie som bør fortelles, om den tiden da Ole Gunnar Solskjær var manager for United.

– Jeg tror det er vanskelig å forstå, akkurat nå, hvor ellevilt dette egentlig er. To ganger har han nå kommet seg til toppen av verden, og det egentlig uten å være helt kvalifisert for det. Han var jo en alright eller god Tippeligaspiss som avgjorde Champions League-finalen. Så skjer det igjen nå, og da nesten med enda mer odds mot seg.

– Det kan være at du føler du får enda mer ren informasjon av andre United-bøker, men det kan være at du både gråter og ler mer av denne her, sier Wasenius-Nilsen.

Er du interessert i å kjøpe boka så kan den fåes i de fleste bokhandlere eller også bestilles på nett direkte fra forlaget Bertmark, her.