– De sa de skulle forvandle meg til et beist

Scott McTominay forteller om veien til førstelaget, trenere som har hjulpet ham å flytte, og om José Mourinho som fortsatt sender ham meldinger.

Det er ikke for mange av Manchester Uniteds spillere som kan sies å ha vært veldig gode denne sesongen. Én mange trekker frem som et lite lysglimt i en ellers så skyggelagt periode, er unge Scott McTominay.

Spilleren fra eget akademi har denne sesongen vist seg som en av de sikre kortene i Solskjærs ellever. Men han har fått hjelp til å ta steget opp, blant annet fra en ikke for ukjent Warren Joyce, som trekkes frem når det er snakkes om Uniteds unge talenter.

– Jeg har fått erfare at livet er annerledes når man er med Warren Joyce, sier en lett lattermild McTominay i et intervju med SkySports, før han trekker frem enda en trener:

– Paul McGuinness har også vært viktig for meg.

– Jeg ville trolig ikke vært i klubben i dag om det ikke var for dem og de andre trenerne. De har vist enormt med tålmodighet med meg, som på et tidspunkt ikke klarte å spille en U18-kamp fordi jeg vokste så mye.

NESTEN TO METER: Skotten rager 193 cm. over bakken, men det har ikke alltid vært sånn, og det har heller ikke vært en lett prosess å venne seg til lange armer og ben.

– En spiller som var ukoordinert, beina vokste og det var rett og slett mye styr. Men, de fortalte meg at de skulle forvandle meg til et beist en dag. Jeg svarte bare «det kommer ikke til å skje», forteller han før han legger til:

– Men så vokser man litt, man blir sterkere og ting begynner å falle litt mer på plass når det kommer til løpskapasitet og de atletiske ferdighetene.

Manchester Uniteds DNA

«Manchester Uniteds DNA» er et begrep som ofte trekkes frem, gjerne med en romantisk undertone. Den unge engelskfødte skotten er tydelig på hva det er.

– Det er det handler om, sier han og sikter til akademiet som støtter og produserer unge talenter til gode spillere.

– Det er dette som er Manchester Uniteds DNA i et nøtteskall.

22-åringen prøver å ikke trekke frem for mange trenere i frykt for å glemme noen, men han understreker at de er mange, og at de er stolte.

– Det må glede dem masse å se spillere som Marcus Rashford, Jesse Lingard, Axel Tuanzebe, Brandon Williams og meg selv som en del av førstelaget. Ikke minst at vi også bidrar sportslig.

ENDA EN: Axel Tuanzebe fikk litt spilletid under Louis van Gaal, men var ikke å se så ofte for José Mourinho. Nå er han tilbake i varmen.

McTominay forteller at han har fått hjelp til mer enn skuddteknikk, styrketrening og sportslig forståelse. Også etter treningene var apparatet klare for å legge ned en innsats.

– De gjør vel så mye jobb utenfor banen. Det er bosituasjoner, skole, og mye styr. De har hjulpet meg å flytte tre-fire ganger fordi jeg ikke alltid kom overens med vertsmødrene mine.

– Den ekstreme lengden de strekker seg til for å forsikre at alle parter alltid er fornøyde er helt fantastisk.

Vil alltid ha Mourinho i hjertet

Ole Gunnar Solskjær ble hentet inn som midlertidig manager etter at José Mourinho fikk sparken i desember 2018. Noen måneder senere fikk han jobben permanent, og nå vil nordmannen få smilene tilbake til Old Trafford.

– Smilene kommer av å vinne kamper. Slik er det, sånn er livet. Smilene kommer når ting går riktig vei. Forhåpentligvis kan vi klare å få ting til å gå riktig vei de neste kampene.

TIDLIG ANERKJENT: Bare én måned inn i tilværelsen med Solskjær som midlertidig manager skrev McTominay under på en kontraktsforlengelse med klubben.

Men det var manageren Solskjær erstattet som ga McTominay debuten, og portugiseren la aldri skjul på at han beundret den høyreiste midtbanespilleren.

– Han er spesiell. Jeg vil ikke snakke for mye om tidligere managere, men José er veldig viktig for meg. Han holder fortsatt kontakt med meg etter noen kamper, og ga meg debuten. Så han vil alltid ha en spesiell plass i mitt, og min families hjerter. 

– Hvordan er det som akademispiller å vente på muligheten?

– For min del kom det så raskt at jeg ikke rakk å få summet meg. Man rekker ikke å tenke seg om, og hvis du ikke tar vare på muligheten kan du fort ende et annet sted.