Da United ble Europas cupkonger!

PÅ DENNE DAG: De som er gamle nok til å huske onsdag 15. mai 1991, vil heller aldri glemme den.

Det var dagen da Manchester United gjopprettet engelsk fotballs ære på Feyenoords stadion – De Kuip – i regntunge Rotterdam. Nesten seks år etter UEFAs beslutning om å stenge engelske klubber ute fra Europa, var United tilbake på Kontinentet, og det med dunder og brak.

Etter å ha brukt høst, vinter og vår på i tur og orden å eliminere ungarske Pecsi Muncas, walisiske Wrexham, franske Montpellier og polske Legia Warszawa, hadde Alex Fergusons regjerende FA-cupmestere nå spilt seg helt frem til europacupfinalen for cupvinnere. Det var nesten ikke til å tro. Men sant var det. For første gang på 23 år var Manchester United kvalifisert for en europacupfinale.

I flokk og følge

Titusenvis av troféhungrige United-supportere bega seg avgårde mot Europas største og viktigste havneby for å få med seg den historiske begivenheten. Kun ett hinder gjensto. Til gjengjeld var det høyt – ja, det var skyhøyt. På motsatt side av banen på det gjennombløte finalegresset, ventet Johan Cruyffs spanske Copa el Rey-vinnerne – FC Barcelona. Det var ikke til å stikke under en stol at katalanerne var store forhåndsfavoritter.

Men hvilken rolle spilte vel det? Ingen. Absolutt ingen!

Med storparten av det 45.000-sterke publikum i ryggen, og tribuner dekket i sprakende rødt, hvit og sort, fikk nederlagsdømte engelskmenn all den støtte de måtte ha drømt om. Og vel så det. Regnet høljet ned, men det var det ingen som brydde seg om, i hvert fall ikke Alex Fergusons for anledningen hvitkledde hær. De elleve utvalgte skred til verket uten tanke på hvilken kraft de sto overfor.

Det kokte allerede før avspark på regnfylte De Kuip i Rotterdam.

Always look on the bright side of life!

Da den svenske dommeren Bo Karlsson omsider blåste av etter 90 kraftsugende minutter, ble fløytestøtet møtt av vulkanlignende utbrudd fra ekstatiske United-supportere. Søkkvåte, dødsslitne, men ekstatiske!

Fra midten av 2. omgang hadde de to ganger fått se Mark Hughes overliste Barcelona-keeper Busquets. Vel reduserte Ronald Koeman på frispark og gjorde sluttminuttene ulidelige og nesten ikke til å holde ut, men nå var det hele over. 23 år etter 4-1-seieren over Benfica på Wembley, var Manchester United igjen konger av Europa – i hvert fall cupkonger… Always look on the bright side of life!

United 2-1 (0-0) Barcelona

Cupvinnercupfinalen
De Kuip, Rotterdam
15. mai 1991

67. min.: 1-0 Hughes
74. min.: 2-0 Hughes
79. min.: 2-1 Koeman

United: Les Sealey; Denis Irwin, Steve Bruce, Gary Pallister, Clayton Blackmore; Paul Ince, Bryan Robson, Mike Phelan, Lee Sharpe; Brian McClair og Mark Hughes.

Uben.innb.: Gary Walsh, Mal Donaghy, Neil Webb, Danny Wallace, Mark Robins.