– City er vanvittig gode, men de har en akilleshæl

Hvordan kan Manchester United slå Manchester City, og hva er det viktig at Solskjær tar med seg fra Tottenham-kampen? Vi har snakket med TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt som gir deg svaret.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United tok en overbevisende seier mot Tottenham for bare noen dager siden. Nå venter en større rival, og en sportslig sett bedre motstander.

Spørsmålet United-fansen stiller seg nå: Kan vi gå seirende ut av også denne kampen? 

– Selvfølgelig kan United vinne. Det kan man alltid. Men sjansen for at Manchester United har flere avslutninger på mål, eller en høyere xG (expected goals jour. anm.) enn City, tror jeg er liten. Men det vil alltid være svingninger når det kommer til flaks og uflaks, og hvem som treffer og ikke, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt til united.no.

– Angrepet til City er altså så vanvittig gode. Det er veldig vanskelig å skape mer mot dem enn de skaper mot deg, men så har de den akilleshælen at de er litt rørete bakover. 

ERIK THORSTVEDT: I sin spillerkarriere ble det over 200 kamper for Tottenham og nesten 100 kamper for det norske landslaget.

– De er tynne bak altså. Siden Aymeric Laporte ble skadet har deres midtstopper nummer en vært ute. Guardiola liker ikke å spille med John Stones og Nicolás Otamendi er jo kjempesuspekt i en-mot-en-situasjoner. Det er fryktelig sårbare bakover, og den angrepsrekka til United, den er bra, så de kan utnytte det. 

– Vi har også sett at City sliter når de ikke får det første målet. Å score mot dem før de scorer mot deg er som å kaste en skiftenøkkel inn i maskineriet deres. Greier man å stresse dem er det absolutt mulig å ta poeng, selv om de er et bedre fotballag enn Manchester United, sier han og legger til:

– Når de er vant til å vinne med så store sifre som de er, så blir de litt skjøre i psyken når det først butter litt. Det stokker seg litt for dem når ting ikke sitter. 

– Har sett Solskjær «outsmarte» andre

Det var få som hadde troen på Ole Gunnar Solskjær og Manchester United da de skulle møte et høytsvevende Tottenham-lag med nyansatte José Mourinho i førersetet.

Thorstvedt er en av de mange som holdt en knapp på Tottenham. Men han mener at Solskjær, som han har gjort før, viste glimt av en taktikker mot spurs.

– Han har jo vist i noen kamper at han vet hva han holder på med, og at han kan «outsmarte» de andre, men det er også viktig å tenke på at vi ofte legger gode prestasjoner på det taktiske, når det kan ha vært flaks og marginer som bidrar til å avgjøre slike kamper, sier Thorstvedt.

Den tidligere keeperen presiserer at han nå snakker generelt, og ikke om Solskjær i kampen mot Tottenham – hvor han mener at Manchester United vant fortjent.

VET HVA HAN GJØR: I toppkampene har vi sett toppnivået av Solskjær som taktikker.

– Man kommer ikke unna at United har levert godt mot topplagene, og i slike kamper er man, som manager, oppe mot et annet kjent managernavn, en annen profil. Det blir ofte fremstilt som en personlig duell, og går du seirende ut av den, da er du liksom en taktiker, sier Thorstvedt som ikke legger skjul på at det i praksis er en litt for enkel måte å få et stempel som taktikker.

– Men sånne stempler varer ikke så veldig lenge. De kan vinne mot City, men om de taper mot Everton etter det er det på’n igjen. Man får ikke fred før man kan vise til en lengre seiersrekke. Han trenger å ta de opp på tabellen, og gjerne inn i topp fire, men at Ole Gunnar har peiling på fotball er det jo ingen tvil om. 

– Vær direkte

Toppene har vært høye denne sesongen, men bunnene har dessverre vært ditto lave. Thorstvedt er imidlertid klar på hva som må bygges videre på for at United skal stabilisere seg nærmere toppnivået enn bunnivået.

– Det som var bra mot Tottenham var at de dominerte, de var direkte. United kan være et bra kontringslag, og det har vi sett. Men mot Tottenham gikk de ut og styrte kampen. Det må de fortsette med, men de er også nødt til å vinne mot de svakeste lagene. 

Eksperten forklarer seieren mot Tottenham med at midtbaneleddet gjorde en god kamp. Han trekker frem Fred som har blitt litt bedre, og Scott McTominay som var tilbake fra skade.

Les også: Så viktig er faktisk Scott McTominay

– Hva skiller Solskjær fra de andre managerne som har prøvd seg etter Sir Alex Ferguson? 

– Hele hans prosjekt er jo et «tilbake til røttene»-prosjekt. Han prøver å ta avstand fra de som har hatt jobben før ham. Han gjør det på Ferguson-måten.

– Mourinho har jo ikke egentlig en fotballfilosofi, men det som kanskje skiller dem mest, er at når Solskjærs lag mister ballen vil han at de skal ta et steg fremover. Under Mourinho tok de et steg tilbake, for å sikre eget mål. Så tok de det derifra. Det er en klar forskjell. 

ULIKE: Thorstvedt har lettere for å se en reell filosofi hos Solskjær enn hos hans forgjenger.

– Det sies i England at Premier League er en liga hvor alle kan slå alle, men i de siste årene har ikke det vært riktig. Topp seks-lagene slår nesten alltid de nyopprykkede lagene, og de slår nesten alltid lagene under topp seks. Den trenden er Manchester United nødt til å være med på om de skal kjempe i toppen.

Powered by Labrador CMS