«Chips» fyller 60

Den stødige backen hadde kontroll på motstandernes kantspillere i hele karrieren. I dag må Arthur Albiston hanskes med 60 lys på bursdagskaken.

Albiston er kjent for mange av Supporterklubbens medlemmer, blant annet som gjest på våre Kick Off-treff på Old Trafford.

Den joviale skotten var en trofast sliter som i 10 år var Uniteds faste venstreback. Arthur Albiston vant tre FA-cupmedaljer på Old Trafford før han i 1988 ble innvilget gratis overgang til West Bromwich.

Den lille skotten fra Edinburgh var en lojal og oppofrende spiller som aldri gjorde en dårlig kamp. Om lagkameratene sviktet, kunne man alltid stole på «Chips».

Ukjent finalehelt

Første gang vi for alvor stiftet bekjentskap med Arthur Albiston, var da han foran FA-cupfinalen mot Liverpool på Wembley i 1977, fikk oppgaven med å erstatte den skadde Stewart Houston. Til alt overmål innebar Wembley-festen 19-åringens debut i FA-cupsammenheng.

JUBILANT: Arthur Albiston fyller 60 år 14. juli.

Det store samtaleemnet på forhånd var derfor hvordan den unge skotten ville klare å takle jobben som venstreback mot ligamesterne (og kommende Europacup-vinnerne) fra Merseyside.

Manager Tommy Docherty måtte tåle mange advarsler for sitt dristige valg, men det skulle vise seg at unge Albiston spilte som om han aldri skulle ha gjort annet enn å spille FA-cupfinaler på den berømte landskamparenaen!

Han var en av kampens store spillere, og svært delaktig i at det hele endte med United-gevinst.

Fire ulike managere

To år senere var Arthtur Albiston tilbake på Wembley. Nå var han etablert som Uniteds faste venstreback, men denne gang gikk det ikke like bra for laget som i debuten mot Liverpool.

Selv spilte han like sikkert som man var blitt vant til å se ham, men det hjalp ikke denne gang, for Arsenal vant FA-cupfinalen med 3-2.

Utover på 1980-tallet forble Albiston det ubestridte førstevalget på venstreback. I 1983 sikret han seg vinnermedalje i FA-cupen for andre gang, da Brighton ble senket 4-0 i omkampen. To år senere fulgte medalje nummer tre, da United med ti mann etter utvisningen av Kevin Moran, vant 1-0 over Everton.

1987/88-sesongen skulle bli Arthur Albistons siste som United-spiller. Under den nye manageren, Alex Ferguson, var det blitt mindre og mindre spilletid på den rutinerte backen. Ved kontraktens utløp to uker før hans 31. fødselsdag, ble Albiston innvilget «free transfer» etter 485 obligatoriske kamper. Skotten har faktisk kun ti spillere foran seg på listen over spillere med flest kamper for United

Kom til Norge

TROFAST SLITER: Arthur Albiston var en solid back for United i en lang og innholdsrik karriere

Han skrev under for West Bromwich Albion, hvor han på to sesonger spilte 43 ligakamper, før turen gikk videre til skotske Dundee.
Siden var Albiston innom en rekke klubber – deriblant Molde FK, i 1992 og 1993.

Arthur Albiston fikk 14 landskamper for Skottland, og deltok blant annet under VM-sluttspillet i Mexico i 1986.

Fra 2000-2004 var han ansatt som juniortrener på Old Trafford.

Albiston spilte for fire ulike United-managere, noe flere av spillerne i dagens United-stall har, men som var temmelig spesielt for dem som var med på starten av Sir Alex Fergusons United-karriere.