Butt: – Vi er best i Europa

Uniteds akademisjef Nicky Butt mener Uniteds legendariske akademi fremdeles er den beste veien å gå for unge talenter.

– Ingen annen klubb er bedre på å utvikle og forberede akademispillere på førstelagsspill, sier Manchester Uniteds akademisjef Nicky Butt.

Akademisjef Nicky Butt var selv en av elevene fra Manchester Uniteds aller mest berømte akademikull da han sammen med David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes og brødrene Gary og Phil Neville tok steget fra «Class of 92» til førstelaget.

– Tøff konkurranse

Manchester United har siden Sir Matt Busbys dager alltid vært en av foregangsklubbene når det gjelder spillerutvikling, og selv om konkurransen om de beste talentene trolig aldri har vært tøffere enn den er nå, mener Butt at Uniteds akademi er det beste skoleringen unge talentfulle spillere han få.

FIKK SJANSEN: Nicky Butt gratuleres av Roy Keane etter en scoring mot Sunderland. Butt var selv en av ungguttene fra Uniteds egen akademi som fikk sjansen på A-laget. Nå er det hans oppgave å fore førstelaget med nye akademispillere.

Se også: Her er United.nos oversikt over reservelaget og aldersbestemte lag.

– Det er en tøff jobb, særlig i dag der så mange klubber verden over kan tilby unge spillere gode vilkår og attraktive lønninger. Selv om vi konkurrerer med mange andre klubber, mener jeg vi er den beste rekrutteringsarenaen. Vi er trolig den beste klubben, eller i det minste en av aller de beste klubbene, i Europa når det gjelder å utvikle spillere til førstelaget, sier Butt i et intervju med MUTV.

Marcus Rashford og Jesse Lingard har begge etablert seg i førstelagstroppen og flere andre unggutter banker på A-lagsdøren.

Butt har den ansvarsfulle jobben med å sørge for at José Mourinhos mannskap også i fremtiden skal kunne nyte godt av egenproduserte talenter.

– Her får de muligheten

– Vi snakker med foreldrene og vi er ærlige. Hos oss får guttene muligheten dersom de er gode nok, påpeker Butt.

Men det er ikke bare spillere til eget førstelag Manchester United har utviklet.

I overgangsvinduet som nettopp stengte dro blant andre Michael Keane fra Burnley til Everton og Danny Drinkwater fra Leicester til Chelsea. Begge disse spillerne gikk gradene i Uniteds akademi.

STJERNE OVER NATTEN: Marcus Rashford er en av United-spillerne det forventes mest av de kommende årene. Unggutten har etablert seg både på A-laget og i den engelske landslagstroppen etter at han fikk sjansen under Louis van Gaal.

Det samme gjorde Darren Fletcher og Phil Bardsley som også skiftet klubber i sommer.

– Blant de som ikke når førstelaget her har vi et stort antall spillere over hele Europa som lever av fotballen. Det er bare en liten andel av akademispillerne som vil etablere seg på førstelaget, men de som ikke klarer det har fått en veldig god skole og tar med seg ferdigheter og kunnskap de har utviklet hos oss, sier Butt.

Det vanskelige steget

Sist sesong fikk seks akademispillere, blant dem Scott McTominay som nå er hentet opp i A-stallen, debutere på førstelaget.

Butt sier dette bare er begynnelsen. 

– Å få muligheten på A-laget er den enkleste delen, å etablere seg på førstelaget er den vanskelige delen. Men vi har en gruppe med hardtarbeidende gutter som som gir alt. Ingen av dem sutrer om de blir tatt ned igjen på U23-laget, forklarer Butt.