Bortkastede penger, var det?

REFERAT: Anthony Martial og David de Gea sentrale da United tok en sterk borteseier mot Southampton.

SOUTHAMPTON – MAN. UNITED 2-3:

Før Anthony Martial hadde spilt et eneste minutt for United forsøkte Daily Mirror seg på årets hittil verste overskrift.

Etter Uniteds seier søndag ser avisen bare latterlig ut.

Noe annet kan man ikke si.

Samtidig viste David de Gea endelig matchvinner-egenskapene vi ble så glade i forrige sesong.

Rooney tilbake

Wayne Rooney var tilbake i 10er-rollen. Dermed forsvant Juan Mata ut til høyre, mens Anthony Martial beholdt spissplassen.

Daley Blind, som erstattet Shaw på venstreback mot PSV, var tilbake i midtforsvaret med Chris Smalling, og dermed ble Marcos Rojo Shaws erstatter på venstrebacken.

United: De Gea – Darmian (Valencia inn 46), Smalling, Blind, Rojo (McNair inn 69) – Schneiderlin, Carrick (Schweinsteiger inn 60) – Mata, Rooney, Memphis – Martial
Benk: Romero, Young, Herrera, Fellaini

Grusom start

Etter Manchester City og Arsenals tap lørdag kunne United avansere til 2. plass med seier på St. Marys. Man håpet selvsagt at det skulle sørge for toppfotball allerede fra start av, men den eneste toppfotballen å se den første halvtimen var fra hjemmelaget.

United fikk ikke den kontrollen de ønsker, var usikre defensivt og udugelige offensivt. Pasningsspillet var for dårlig, og når pasningene av og til traff en medspiller ødela svake mottak. Dessuten maktet ikke United-spillerne å stoppe det Southampton er gode på, Manes bevegelser og tempo, Ward-Prowses pasninger og Pelles styrke på topp.

Ward-Prowse la inn fra høyre, Manes avslutning alene med keeper ble glimrende reddet av De Gea, men returen havnet hos Pelle som scoret sikkert fra kort hold.

Det var kampens første store sjanse, men samtidig var Southampton det eneste laget som hadde skapt noe som helst til da.

Tre minutter etter kunne det vært enda verre.

Hjemmelaget presset høyt, Smalling gjorde en stygg pasningsfeil i eget forsvar, Pelle fikk ballen, vendte opp på 16 meter, men avslutningen smalt i stolpen og ut.

United slapp med skrekken.

To på to for Martial

Og sakte, men sikkert gikk litt av lufta ut av Southamptons gode start.

Uniteds første forsøk kom etter 17 minutter. Juan Mata fant Memphis Depay på bakre stolpe, men han maktet ikke å få til en kvalifisert avslutning med hodet.

Da stadionuret rundet 30 minutter fikk United full kontroll over kampen. Southampton skapte ikke lenger noen farligheter, og den første store United-sjansen, etter 35 minutter, ga uttelling.

Det var hans andre mål på to Premier League-kamper.

What a waste of money, skrev en engelsk avis etter kjøpet.

Foreløpig sier det heldigvis mer om det uhyre lave nivået det er på deler av engelsk presse, enn nivået på Martial.

Kunne ledet

United var på offensiven etter scoringen. Southampton var på defensiven, og med litt mer hell kunne United gått i garderoben med ledelse.

Etter 41 minutter var Memphis Depay nær ved å tråkle seg gjennom hjemmelagets forsvar, bare for at det ble rensket unna til corner.

Corneren ble tatt smart kort langs dødlinja til Mata, som la 30 grader ut til Schneiderlin, men hans avslutning mot hjørnet fra 10 meter smalt via Pelles bein og til ny corner.

Dermed gikk lagene til pause med 1-1, noe som vel var greit nok selv om United altså først begynte å fungere etter en halvtime.

Beholdt kontrollen

Louis van Gaal satte innpå Antonio Valencia for en Matteo Darmian i pausen – en Darmian som slet fælt den første halvtimen.

Heldigvis fortsatte 2. omgang også som 1. omgang ble avsluttet.

United hadde mer kontroll i spillet sitt, og fremover var det høy effektivitet. I tillegg fikk vi nok en gavepakke fra Southampton-forsvaret.

Forrige sesong sendte Jose Fonte et grusomt tilbakespill som Robin van Persie snappet og scoret på i Uniteds 2-1-seier på St Marys.

Yoshida var Southamptons navn, og han sendte ballen altfor løst tilbake til keeper etter 50 minutter. Martial var Uniteds navn, han snappet den elendige pasningen og scoret sikkert alene med keeper.

To mål og totalt tre etter bare 75 minutter med spilletid i Premier League til da for franskmannen.

Southampton skapte ikke mye de første 40 minuttene av 2. omgang, men fikk én gigantsjanse til 2-2 etter dødball da timen var spilt. Corneren fra høyre ble lagt inn, stopper Fonte stanget ballen mot mål, men David de Gea hoppet nesten innover i eget mål, men fikk opp hånda og leverte en matchvinnende redning.

Akkurat som han leverte så mange ganger under fjoråret.

45 pasninger på rad

Etter 68 minutter kom i stedet den avgjørende scoringen.

Dermed 3-1. Etter vanvittige 45 pasninger i laget før scoringen.

Kampen burde vært avgjort.

United hadde nemlig kontroll frem til 85. minutter var spilt, men da ble det redusering og så fullstendig kaos på slutten.

Først scoret Pelle sitt andre for dagen da ingen plukket ham opp etter et innlegg fra høyre.

Så kom kaoset vi dessverre husker fra fjoråret.

United klarte ikke å plukke opp Southampton i sluttfasen, og Southampton hadde tre farligheter til å utlike til 3-3 helt på tampen, men David de Gea stod igjen frem som den matchvinneren han er.

Dermed tre nye poeng.

Og 2. plass på tabellen.

Bastian Schweinsteiger kom for øvrig inn for Michael Carrick etter en times spill, og Paddy McNair erstattet Marcos Rojo etter 69 minutter.

Oppsummert:

En elendig første halvtime.

Så kontroll og stor effektivitet frem til 85. minutt.

Og kaos i sluttminuttene.

Anthony Martial viser klare kvaliteter og en ro foran mål som gir håp foran resten av sesongen. Memphis viser også glimt av storhet, og Juan Mata er ofte involvert i farligheter. Samtidig gjorde Wayne Rooney comeback, og forhåpentligvis finner han formen om ikke altfor lenge.

Defensivt var det mye rufs både fra United som lag og enkeltspillere i starten, men heldigvis bedret det seg da halvtimen var passert. Antonio Valencia fikk kontroll på sin backplass, og Schweinsteiger bidro med ro i pasningsspillet.

Samtdig er det bare å erkjenne at United fortsatt kan bli mye, mye bedre.

Det må det i alle fall være lov å tro og håpe på.

Problemene på tampen var imidlertid som et gufs fra fjoråret, og en klar påminnelse om at prosjekt Van Gaal har en lang vei å gå.

Likevel var tre poeng i en helg hvor både City og Arsenal tapte uhyre viktig. Etter et svært omdiskutert angrepsspill til nå i sesongen står United nå også med seks scoringer på de to siste ligakampene.