lisandrovm181222

Lisandro Martínez og Argentina verdensmestere

Etter en VM-finale som lenge så ut til å gå enkelt i Argentinas favør før Frankrike kom tilbake i kampen er det avgjort at Argentina er verdensmestere etter å ha slått Frankrike på straffekonk.

Argentina spilte ut Frankrike i store deler av kampen og ledet 2-0 til pause etter scoringer fra Lionel Messi og Ángel Di María. Frankrike så helt paralyserte ut, men kom tilbake etter to scoringer på to minutter fra Kylian Mbappé.

Kampen gikk til ekstraomganger og det så ut til at det skulle ende 2-2 og straffekonk, men Lionel Messi gjorde alt hva han kunne for å unngå akkurat det og scoret sitt andre i finalen etter 109 minutter. Det så ut til at Argentina skulle klare å holde ut, men etter 116 minutter pekte dommer på straffemerket for tredje gang i kampen og Mbappé satte sitt og Frankrikes tredje.

Dermed endte det med straffesparkkonkurranse. Der var det Argentina som holdt hodet kaldest og Gonzalo Montiel fikk æren av å sette den avgjørende straffen og krone Argentina til verdensmester.

Lisandro Martínez var ubenyttet reserve for Argentina, men har uansett bidratt til denne triumfen, og han ble med dette den femte spilleren som har vunnet VM mens han har spilt for United. Bobby Charlton, Nobby Stiles, John Connelly og Paul Pogba var de fire første som gjorde det.

Raphaël Varane spilte mesteparten av kampen for Frankrike, men måtte ut i ekstraomgangene før det hele ble avgjort.

Argentina v France: Final - FIFA World Cup Qatar 2022
TAPTE FINALEN: Raphaël Varane og Frankrike.

Argentina 3-3 (4-2 etter straffekonk) Frankrike

Mål: 1-0 Lionel Messi, str (23.), 2-0 Ángel Di María (36.), 2-1 Kylian Mbappé (80.), 2-2 Kylian Mbappé (82.), 3-2 Lionel Messi (109.), 3-3 Kylian Mbappé (117.)

Frankrike: Hugo Lloris (C); Jules Koundé, Raphaël Varane, Dayot Upamecano, Theo Hernández, Aurélien Tchouaméni, Adrien Rabiot, Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé, Olivier Giroud.

Argentina: Emiliano Martínez; Nahuel Molina, Cristian Romero, Nicolás Otamendi, Nicolás Tagliafico, Rodrigo De Paul, Ángel Di María, Enzo Fernández, Alexis Mac Allister, Lionel Messi (C), Julián Álvarez.

1: VM-finalen 2022 sparkes i gang!

11: Rolig åpning fra begge lag. Argentina mest aggressiv, men få farligheter så langt. Forståelig å ikke ønske å ta stor risiko tidlig i kampen.

17: Argentina fortsetter å være det førende laget. Messi tryller og spiller ball til Molina som slår ballen gjennom feltet til Ex-Red Di Maria som fyrer ballen himmelhøyt over med sin svake høyrefot.

22: STRAFFE! Ángel Di María lurer Dembélé og går i bakken inne i feltet. Dommer er ikke i den miste tvil og peker på straffemerket.

23: MÅL! Lionel Messi er sikker fra straffemerket, sender Lloris feil vei og triller ballen i motsatt hjørne.

36: MÅL! Ángel Di María. Kontring tatt ut av læreboka fra Argentina. Messi starter kontringen som sender gjennom Mac Allister. Brighton-spilleren finner tidligere United-spiller Angel Di Maria som bredsider ballen i mål alene med Lloris.

41: Dobbeltbytte fra Frankrike allerede i første omgang. Dembélé og Giroud ut etter å ha vært usynlige. Inn med Kolo Muani og Thuram.

PAUSE

46: Andre omgang sparkes i gang av Messi.

61: Varane tar telling etter en duell med Alvarez. Fikk seg en smell i ryggen, men kommer seg på beina.

71: Frankrike noterer seg for sitt første skudd i kampen. 71 minutter tok altså det.

78: STRAFFE! Frankrike får straffe etter at Otamendi drar Kolo Muani i bakken. Kan Frankrike komme tilbake?

80: MÅL! Kylian Mbappé. Setter straffen hardt ned i venstre hjørne. Martínez i Argentina-buret er etter den, men må bite i gresset og se at ballen går i nettet.

82: MÅL! Kylian Mbappé. Frankrike scorer to mål på ett minutt og vi er like langt. Spissen banker til på hel-volley og sender ballen i det lengste hjørnet. For et drama!

90+8: Messi nære å sende hele Argentina til himmels. Sender avgårde et skudd fra 20 meter, men Lloris slår til corner. Dette går mot ekstraomganger.

FULL TID

91: Første ekstraomgang sparkes i gang.

105: Argentina kommer til en stor sjanse, som blokkeres av Upamecano. Ballen ut i returrom hvor Montiel fyrer. Varane setter hodet til og blokkerer.

PAUSE EKSTRAOMGANGER

106: Andre ekstraomgang sparkes i gang.

109: MÅL! Lionel Messi. Messi sender Argentina til himmels med sin andre scoring i VM-finalen. Fine kombinasjoner mellom Martinez og Messi før Martinez skyter ballen knallhardt i ansiktet på Lloris. Returen setter Messi på mål og akkurat over linja.

113: Varane er helt totalt tom for krefter. Totalt sluttkjørt etter en løpsduell med Martinez og bare deiser i bakken. Blir også byttet ut og erstattes av Konaté.

116: STRAFFE! Frankrike får sitt andre straffespark. Montiel er oppe mer armen på en avslutning fra Mbappé og dommer peker på straffmerket.

117: MÅL! Kylian Mbappé. Setter straffen i samme hjørne som sist. Martinez går feil vei. Mbappe har scoret hat-trick!

120+2: For noen muligheter, og det i begge ender. Kolo Muani får ballen rett foran mål og Martinez kaster seg inn som en håndballkeeper og gjør en av mesterskapets beste redninger på tampen. Argentina kontrer direkte og Lautaro Martinez får et innlegg, men header utenfor.

SLUTT ANDRE EKSTRAOMGANG

STRAFFESPARKKONKURRANSE

MÅL: 0-1 Kylian Mbappé setter sin tredje straffe for kvelden, i det samme hjørnet.

MÅL: 1-1 Lionel Messi venter ut keeper og triller ballen i mål

BOM: 1-1 Kingsley Coman bommer. Martinez går riktig vei og redder sikkert

MÅL: 2-1 Paulo Dybala er sikker og triller ballen midt i mål. Fordel Argentina.

BOM: 2-1 Aurélien Tchouaméni psykes ut og setter ballen utenfor.

MÅL: 3-1 Leandro Paredes setter straffen. Lloris går riktig vei og er på ballen, men det er ikke nok. Nå må Frankrike score.

MÅL: 3-2 Randel Kolo Muani banker ballen midt i mål. Håpet lever fortsatt for Frankrike.

MÅL: 4-2 Gonzalo Montiel avgjør VM-finalen. Er iskald fra straffemerket og sender hele Argentina til himmels