60 år med «Busby Babes»

I dag, 24. november, er det på dagen 60 år siden begrepet «The Busby Babes» første gang dukket opp som betegnelse på manager Matt Busbys Manchester United.

Det var avisen The Sun som kom opp med kallenavnet i forbindelse med at United stilte med to debutanter til møtet med Liverpool på Anfield.

Den 18 år gamle Belfast-fødte Jackie Blanchflower og den fire år eldre Manchester-gutten Roger Byrne, var unge friske spillere som ble tilført et ellers aldrende lag. Dette ga The Sun-representanten på Anfield inspirasjon til et begrep som med tiden skulle bli allemannseie og kjent over hele kloden.

De to spillerne skulle etter hvert bli kjente innslag hos manager Busbys Babes. Blanchflower måtte riktignok finne seg i å stille i skyggen av Duncan Edwards, og klarte aldri å sementere en plass på laget, mens Byrne på sin side ble kaptein for både klubb og landslag.I motsetning til Blanchflower, omkom Byrne i München, to dager før sin 29-årsdag.

Bildet: Roger Byrne og Jackie Blanchflower sitter som henholdsvis nr. to og tre fra venstre. mens Bill Foulkes ytterst til venstre, og Dennis Viollet på motsatt side, dekker hver sin flanke.