60 år med flomlys

PÅ DENNE DAG i 1957, ble lysene tent på Old Trafford.

25. mars 1957. For første gang kunne Manchester United ønske velkommen til en obligatorisk kamp med Old Trafford badet i kunstig lys. En helt ny epoke kunne innledes.

Endelig var det slutt på den tiden da klubben måtte benytte seg av Citys Maine Road for tilfredsstillende lysforhold under kveldskamper mot europeisk motstand. Heretter, med fire svære master, en i hvert hjørne av stadion, og splitter nye flomlys installert på Old Trafford, kunne Manchester United endelig invitere til europacupfotball på eget gress.

Det var imidlertid ikke en europeisk motstander som fikk æren av å være med på å innvie Uniteds nye stolthet. Det var naboene fra Bolton Wanderers, klubben som tilfeldigvis også var den første som sto på menyen da Old Trafford i 1949 ble gjenåpnet etter krigen.

Den gang hadde United trukket det lengste strået med en klar 3-0-seier, men nå, åtte år senere, gikk det helt galt for Matt Busby og hans stjernegalleri. Om det skyldtes at de ble blendet av lyset eller av gjestenes spill, det vet vi ikke, men faktum er at Bolton til slutt vant oppgjøret med 2-0. En bekmørk opplevelse på et omsider opplyst Old Trafford.

United 0-2 Bolton

1. divisjon
Old Trafford, 25. mars 1957
60.862 tilskuere

United: Ray Wood; Bill Foulkes, Jackie Blanchflower, Roger Byrne; Eddie Colman, Duncan Edwards; Johnny Berry, Liam Whelan, Bobby Charlton, Wilf McGuinness, David Pegg.

P.S.: Uniteds første europacupmotstander under de nyinstallerte flomlysene, var Real Madrid. Spanjolene dukket opp på Old Trafford til semifinale nøyaktig en måned etter invielsen. Kampen endte uavgjort 2-2, men gjestene gikk til finalen etter 5-3 sammenlagt.