18 måneder med forhandlinger – nå er forslaget på vei til styret

Ifølge rapportene sto Fan Share Scheme i fare for å gå i vasken, men nå er et forslag på vei til styret i Manchester United.

Som en konsekvens av Superliga-fiaskoen, gikk Manchester United i dialog med supporterne om et Fan Share Scheme (FSS), som kan gi United-fansen større makt i fremtiden.

I juni ble det rapportert at aksjeordningen sto i fare da klubben og Manchester United Supporters Trust (MUST) ikke var blitt enig om et forslag i løpet av halvannet år.

Men tirsdag holdt MUST et digitalt møte med sine medlemmer, der de i korte trekk lanserte forslaget som er diskutert. I en uformell avstemning godkjente 99 prosent forslaget.

MUST trenger imidlertid godkjennelse i en offisiell avstemning blant sine medlemmer. Med flertall kan supporterorganisasjonen ta forslaget videre til styret i Manchester United. Avstemningen avsluttes 9. august.

I en pressemelding opplyser MUST at de ikke kan gå ut med detaljene i forslaget før det er godtatt av styret i klubben.

MUSTs mål er å skape den største supporterstyrte eiergruppen i verden. Kort oppsummert innebærer FSS at United-fansen vil sitte på aksjer som gir samme stemmerett i beslutningsprosesser som B-aksjene til Glazers.

I første omgang er det viktigste å samle så mange aksjonærer som mulig, opplyser MUST.

– Helt siden overtakelsen i 2005 fjernet vårt forrige Fan Share Scheme, har det vært vårt mål å etablere et nytt for å bygge opp en eierandel som tilhører fansen. Forhandlingene har pågått i mer enn 18 måneder, fordi vi har forsøkt å inngå en best mulig avtale. Nå har forhandlingene kommet så langt at vi ber om medlemmenes støtte for å fullføre forslaget, skriver MUST i pressemeldingen.

– Dersom forslaget godkjennes av både MUST-medlemmene og styret i Manchester United, kan alle detaljene i forslaget offentliggjøres. Da kan hver eneste United-supportere vurdere om de ønsker å bidra eller ikke.

– At supportere eier aksjer er den beste garantien for at supportere kan påvirke retningen klubben beveger seg i. Dette gjelder uansett hvem eier klubben.

– Det er viktig å være realistisk og forstå at Fan Share Scheme alene ikke vil endre eierskapet i Manchester United, i alle fall ikke på kort sikt. Men det er et viktig steg i retning av en bedre eierskapsmodell.

– Vår intensjon i første fase er å maksimere antall supportere som har aksjer i klubben. Antall aksjonærer er viktigere enn hvor mange aksjer hver enkelt supporter har. Når vi har etablert en stor gruppe med aksjonærer, kan vi øke den kollektive andelen i klubben til et betydelig nivå.