Finley McAllister, Ethan Wheatley og Louis Jackson feirer Wheatleys 1-0-mål i den nasjonale U18-finalen, 14. mai 2024.

NOK EN TITTEL FOR U18-LAGET:

Vant den nasjonale U18-finalen

Manchester Uniteds U18-lag hadde allerede vunnet U18 Premier League Cup, og den nordlige avdelingen av U18 Premier League.

Sistnevnte ligatittel gjorde at U18-laget tirsdag kveld skulle møte vinneren av den sørlige avdelingen, nemlig Chelsea, og kampen ble spilt på Stamford Bridge.

Det endte med en meget solid 2-1-seier til United, etter scoringer fra Ethan Wheatley og Ethan Williams.

United burde ha scoret flere mål, men to mål viste seg å være nok i denne tøffe bortekampen, og United fikk med det endelig revansjert tapet i tilsvarende finale i 2017/18-sesongen.

Manchester United har uansett vunnet U18 Premier League i 2023/24-sesongen – og med det har de også kvalifisert seg for neste sesongs UEFA Youth League.

Wheatley sendte United i ledelsen

United stilte med en nesten identisk startellever som i U18 Premier League Cup-finalen mot Manchester City – den eneste forandringen var at Habeeb Ogunneye startet i stedet for James Nolan.

Siden lagene har spilt i ulike avdelinger, så var det litt vanskelig å si hvilket lag som ville være best, men det var ingen tvil om at det var United som startet oppgjøret best.

Ethan Wheatley fikk ikke uventet flere av de største mulighetene. I det 14. minutt ble han spilt gjennom i bakrom av Jack Kingdon, men skuddet hans med venstreslegga gikk via Chelsea-keeper Merrick, stolpen og tilbake til Merrick igjen.

Like etterpå satte Wheatley ballen i mål – men var vinket av for en marginal offside.

På tredje forsøk fikk han målet sitt: Kingdon brøyt ballen flott på midtbanen i det 21. minutt, og taklet nærmest ballen frem til Ethan Williams. Han så at navnebror Wheatley ventet på å bli spilt gjennom, og Wheatley fikk akkurat den pasningen han håpet på – og plasserte ballen til side for Merrick og inn i nettet.

Ethan Wheatley jubler etter mål i den nasjonale U18-finalen, 14. mai 2024.
Ethan Wheatley sendte United i ledelsen, og feiret ved å vise frem spensten sin.

En reddende engel ved navn Louis Jackson

United var definitivt det beste laget i første omgang, og både James Scanlon, Ethan Williams og Jack Fletcher var halvfarlig frempå, men Chelsea var ikke ufarlige de heller.

Frankie Runham så farlig ut ved noen anledninger, men aller nærmest mål var Tyrique George i kampens 27. minutt.

18-åringen fikk skutt i retning United-nettmaskene fra 14-15 meter, men Louis Jackson klarte å kaste seg frem for å redde ballen på streken.

Det stod 1-0 til bortelaget United til pause på Stamford Bridge.

Utligning og ny United-ledelse

United gjorde et bytte i pausen. James Nolan kom inn for Habeeb Ogunneye, siden United ville unngå en utvisning på sistnevnte.

Nolan fikk en vanskelig start. I omgangens andre minutt gikk Tyrique George enkelt forbi Nolan før han slo ballen inn til Josh Acheampong, som headet ballen i mål.

Heldigvis stod det ikke uavgjort lenge.

I det 54. minutt var det nemlig Ethan Williams som var mest våken på den løse ballen da et Jack Fletcher-skudd ble blokkert, og Williams satte ballen i mål, og stod dermed med både mål og målgivende pasning i denne U18-finalen.

Ethan Williams jubler etter (det avgjørende) 2-1-målet i den nasjonale U18-finalen mot Chelsea på Stamford Bridge, 14. mai 2024.
Ethan Williams feirer det som viste seg å bli seiersmålet.

Store muligheter på slutten – for United

Kaptein Finley McAllister ble erstattet av Jacob Devaney, før senere Malachi Sharpe kom inn for James Scanlon, og mot slutten Gabriele Biancheri for målscorer Ethan Williams.

Chelsea prøvde seg med en sluttspurt, men United forsvarte seg på glimrende vis, og hjemmelaget kom seg derfor til få muligheter.

I stedet hadde United en rekke svære muligheter, og det var nesten litt utrolig at ikke Ethan Wheatley i alle fall ble tomålsscorer, men det var uansett nok til å vinne.

Dermed er laget til Adam Lawrence nasjonale U18-mestere.

Chelsea 1–2 (0-1) Manchester United

U18 Premier League (nasjonal finale)
Stamford Bridge, London

Mål: 0-1 Ethan Wheatley (21.), 1-1 Josh Acheampong (47.), 1-2 Ethan Williams (54.).

Manchester United: Elyh Harrison – Habeeb Ogunneye (James Nolan, 46.), Louis Jackson, Jack Kingdon, Harry Amass – Finley McAllister (Jacob Devaney, 61.)), Ruben Curley – James Scanlon (Malachi Sharpe, 73.), Jack Fletcher, Ethan Williams (Gabriele Biancheri, 83.) – Ethan Wheatley.

Ubenyttet innbytter: Thomas Myles.

1: Kampen er i gang på Stamford Bridge!

3: Chelsea har knapt fått låne ballen de første minuttene, men får kjenne litt på den nå etter at de fikk et frispark.

4: Litt kaotisk i Chelsea-boksen hvor United-spillerne går litt i veien for hverandre, før Ruben Curley vinner et frispark like utenfor sekstenmeteren.

5: Fletchers frispark går i muren. Så ut til å ha en OK retning, så det var synd at Chelsea-spillerne bestemte seg for å stille seg i veien.

6: Farlig Fletcher-innlegg, og Scanlon strekker seg i håp om å rekke den på bakerste stolpe, men en Chelsea-forsvarer får headet ballen unna.

6: Gult kort på Habeeb Ogunneye. Virker noe strengt.

7: Chelsea får slått inn fra høyre til Runham, men venstrevingens avslutning blir ganske ufarlig for Harrison.

10: Scanlon kommer seg til en innleggsmulighet, men får innlegget sitt blokkert. For øvrig mye mer jevnspilt nå enn i åpningsminuttene.

13: Chelsea kontrer på farlig vis, men så blir de helt ufarliggjort av en glimrende Amass-takling.

14: Kjempesjanse! Plutselig er Ethan Wheatley gjennom i bakrom etter en meget god pasning av Jack Kingdon (?). Han skyter via keeperen og inn i stolpen, og så tilbake i keeperen igjen. Dessverre trillet den ikke videre inn i målet, for keeper Merrick får ballen under kontroll.

15: Wheatley setter ballen i mål, men det er avvinket for offside.

17: Herlig United-angrep, og Scanlon kommer seg nesten i skuddposisjon, men Chelsea-backen får en liten fot på ballen og hindrer en gigantmulighet.

18: Jack Fletcher skyter fra like utenfor sekstenmeteren, men treffer rett på Merrick. Nok en god United-mulighet. United har tatt helt over igjen.

19: Runham og Chelsea kontrer, og Runhams skudd går via Louis Jackson, men heldigvis er ikke Harrison på feil fot av den grunn, og han stopper skuddet. Bra keeperarbeid.

21: MÅL! Ethan Wheatley! Glimrende spilt gjennom av Ethan Williams også, og Wheatley triller ballen forbi keeper. Angrepet startet med at Jack Kingdon brøyt ballbanen rundt midtbanen.

27: Kjempesjanse for Chelsea! Chelsea-tier Tyrique George skyter mot mål, men Louis Jackson redder på strek på strålende vis!

30: Like før Ethan Williams klarte å blokkere en pasning ut fra Chelsea-keeperen. Kunne stått 2-0 om Merrick hadde ventet et par hundredeler med den pasningen!

35: Halvfarlig fra Chelsea etter et kort hjørnespark. Runham får sendt avgårde et skudd av typen som fort kan skifte retning og gå i mål, men ballen blokkeres av Jackson – uten å gå videre i retning Uniteds mål. Chelsea får en ny mulighet ved Tyrique George, men Habeeb Ogunneye får hindret ham i å skyte.

39: Williams med et langskudd, og det er hardt, men ikke godt nok plassert til at Merrick slipper den forbi seg.

43: Ogunneye feller Runham, og lever litt farlig (selv om det første gule var noe billig). Er vel ikke utenkelig at han byttes ut i pausen.

45: Wheatley er nesten gjennom etter å ha vunnet en løpsduell ute på venstresiden, men så blir han løpt opp igjen mens han er på vei inn i Chelsea-boksen, og mister ballen. Setter seg ned, og får nå behandling. Ser ut til at det var på grunn av en albue han fikk i ribbeina. Neppe spesielt behagelig.

45+1: Det er lagt til fire minutter.

45+2: Wheatley er på banen igjen.

PAUSE.

46: BYTTE: James Nolan har kommet inn for Habeeb Ogunneye, som ventet.

46: Andre omgang er i gang.

47: MÅL. Chelsea har utlignet. Nolan lures umiddelbart av Tyrique George, og ballen heades i mål av Josh Acheampong (som har debutert for Chelseas A-lag, for øvrig).

50: Chelsea-midtstopper Kaiden Wilson får et fortjent gult kort etter å ha sendt Ethan Williams i bakken. Kunne hatt et gult kort i førsteomgangen også, men var nok OK at han slapp unna den gang.

52: Curley skyter, men ganske ufarlig.

52: Chelsea kontrer, og målfarlige Donnell McNeilly spilles gjennom, men skuddet bans går like utenfor. United må passe seg nå.

54: MÅL! Ethan Williams sender United tilbake i ledelsen! Wheatley med glimrende innsats, og får gitt ballen til Fletcher i skuddposisjon foran mål. Hans skudd blokkeres av Kaiden Wilson. Ballen er fri, og Williams er våken, og sender ballen i nettaket.

60: United sender et hjørnespark lavt ut til Harry Amass utenfor sekstenmeteren, men han skyter over.

61: BYTTE: Jacob Devaney kommer inn for Finley McAllister. Litt overraskende at kapteinen går ut. Har vært god og viktig.

62: Kjempesjanse! Strålende fotarbeid av Wheatley i boksen, men skuddet hans stoppes.

64: Jack Fletcher slipper unna kort etter en småstygg takling. Får tilsnakk.

68: Et Chelsea-innlegg ser nesten ut til å havne i mål, men den så nok skumlere ut på TV enn i virkeligheten.

70: Lavt skudd fra Tyrique George, men Elyh Harrison er raskt nede og får gjort en god redning. Chelsea får et hjørnespark, og det plukkes ned av Harrison. Bra keeperspill x2 fra Harrison.

73: BYTTE: Malachi Sharpe kommer inn for James Scanlon.

74: Godt offensivt løp fra Harry Amass, og han skaffer United et hjørnespark (som United ikke klarer å utnytte).

77: Farlig Chelsea-angrep, og det ser ut til at de skal kunne komme seg til skudd kort avstand fra United-målet, men Jacob Devaney får tak i ballen, og takles, og United vinner et frispark. Bra av Devaney.

81: Gigantsjanse for Wheatley! Vinner ballen fra Chelseas målscorer, og kunne selv blitt tomålsscorer, men setter ballen utenfor Chelseas mål. Mulig han fikk for god tid der. Burde kanskje sentret til en lagkamerat? Uansett bra jobbet av Wheatley, som har sett farlig ut i store deler av denne kampen.

83: BYTTE: Ethan Williams erstattes av Gabriele Biancheri.

84: Wheatley har ballen under halvveis kontroll i Chelsea-boksen, men så tråkker en Chelsea-forsvarer fotballskoen av ham! Ser oppgitt ut, men ville vel kanskje vært et småbillig straffespark...

87: Mye godt forsvarsspill fra United i denne omgangen. Ikke alt som blir nevnt her siden de forhindrer ting i å utvikle seg til sjanser i det hele tatt.

88: Et fortjent gult kort til United. Mulig Biancheri skulle hatt det, men uansett minst én av dem for måten de stoppet den Chelsea-kontringen på! Kynisk, men det var nok behov for litt kynisme der også.

90: Herlig høyt press fra Gabriele Biancheri! Vinner nesten ballen også. Hvis han hadde holdt seg på beina der ville det blitt en god United-mulighet.

90: Chelsea er inne i boksen, og Amass er på beina på en Chelsea-spiller, men han går ikke i bakken. Kan være at han ville blitt straffet der om det var en førstelagskamp, men det var ikke store berøringen, akkurat. Ballen triller ut.

90+1: Det legges til sju minutter!

90+2: God United-mulighet på overtid. Flott angrep, og Curley får ballen ut til Wheatley, men skuddet hans stoppes av Chelsea-keeperen. Igjen: mulig Wheatley burde sentret der.

90+4: Chelsea kommer seg til et skudd, men blir hindret nok av Louis Jackson og Ruben Curley til at ballen går langt over.

90+5: Hele United gjør en god innsats nå. Jack Fletcher nede i egen boks og rydder unna sammen med Devaney.

90+5: Nok en kjempesjanse for Wheatley! Kommer seg gjennom i bakrom etter å ha vunnet nok en løpsduell, men setter den utenfor. Ligger nede med det som ser ut som en krampe etterpå.

90+7: Spillet er i gang igjen. Det blir nok lagt til litt ekstra, så er nok noen minutter igjen. Wheatley er på banen.

90+8: Nolan med en meget viktig takling i en situasjon hvor han fort kunne laget straffespark om han hadde vært litt mer klønete.

90+9: United kontrer, og Jack Fletcher slår en litt for løs pasning til Gabriele Biancheri, som ikke er helt med på det løpet.

90+9: Ruben Curley med et utrolig sololøp,  men takles i siste liten før han får scoret. Ballen havner hos Biancheri, men skuddet hans stoppes, og så blåser dommeren av! United har vunnet den nasjonale U18-finalen!