Millie Turner & co jubler etter seieren mot Chelsea Women i FA-cupsemifinalen, 14. april 2024.

«United er definitivt favoritter i FA-cupfinalen»

Publisert Sist oppdatert

Lucía García scoret omtrent før Chelsea hadde merket at kampen var i gang, før Rachel Williams doblet Uniteds ledelse. Ex-red Lauren James reduserte, men United klarte å holde unna, og vant 2-1 i FA-cupsemifinalen mot Chelsea.

Nå venter Tottenham Hotspur i finalen, søndag 12. mai.

Her er fem refleksjoner etter søndagens semifinale.

1. Endelig er Chelsea-forbannelsen over

Vi har mast og mast om at United-kvinnene aldri har klart å slå Chelsea, og under Marc Skinners ledelse hadde vi ikke engang klart å få til uavgjortresultat mot Emma Hayes' lag. 

Da er det bare rett og rimelig at vi trekker frem igjen Skinners rekke mot Chelsea nå som vi ikke trenger å rødmarkere alt sammen.

Skinners kamper mot Chelsea etter at han tok over United:

  • 2023/24: United 2-1 Chelsea (FA-cupsemifinale)
  • 2023/24: Chelsea 3-1 United
  • 2022/23: United 0-1 Chelsea (FA-cupfinale)
  • 2022/23: Chelsea 1-0 United
  • 2022/23: United 1-3 Chelsea
  • 2021/22: Chelsea 4-2 United
  • 2021/22: Chelsea 3-1 United (ligacupsemifinale)
  • 2021/22: United 1-6 Chelsea

Hvem vet: kanskje vi i serieavslutningen mot Chelsea (som spilles på Old Trafford) attpåtil kan vinne en ligakamp mot de blå...?

Melvine Malard, Lisa Fjeldstad Naalsund og Katie Zelem jubler etter sluttsignalet i FA-cupsemifinalen mot Chelsea Women, 14. april 2024.
Melvine Malard, Lisa Fjeldstad Naalsund og Katie Zelem jubler etter sluttsignalet.

2. Skinner traff med de store avgjørelsene

Store deler av laget sa egentlig seg selv her. Det var nok ingen som forventet en annen forsvarsfirer (siden Jayde Riviere er ute), og det var heller ikke en overraskelse med en midtbane bestående av Toone foran Zelem og Naalsund.

Det var derimot litt usikkerhet om hvilke spillere som ville få tillit på kantene og på topp. Marc Skinner har blitt kritisert en del, inkludert av undertegnede, men han endte opp med å treffe ganske godt denne gangen. 

Skinner traff godt denne gangen.

Skinner valgte å droppe Geyse, kanskje den spilleren som i størst grad kan skape noe ut av ingenting, og prioriterte Lucía García og Leah Galton på hver sin kant. De kombinerte før Uniteds 1-0-scoring.

Den virkelig «store» avgjørelsen var uansett den Skinner gjorde på topp. Han valgte der å starte med superinnbytter Rachel Williams på bekostning av klubbens toppscorer, Nikita Parris. Å vrake toppscoreren til sesongens viktigste kamp krever mot, og erstatteren Williams takket for tilliten ved å score i en FA-cupsemifinale igjen, akkurat som i fjor. 

Williams er en spiller for de store anledningene, og jeg blir ikke overrasket om Skinner starter henne i finalen mot gamleklubben Tottenham.

Rachel Williams feirer Uniteds andre mål.

3. Nå er det svært gode muligheter for at kaptein Katie Zelem skal løfte FA-cuptroféet i mai

Dette var noe helt annet enn fjorårets semifinaleopplevelse. 

Ikke bare fordi motstanden denne gangen var mye tøffere, men også fordi den kvalifiserer United til en finale som favoritt.

United er nemlig definitivt favoritter i FA-cupfinalen mot Tottenham. Det ble 4-0-seier for United i bortekampen mot Spurs denne sesongen (hjemmekampen spilles kommende helg), og United har faktisk aldri tapt mot Spurs. På ni forsøk. 8-1-0 viser statistikken, i Uniteds favør, med 24-3 i målforskjell.

Samtidig er ikke Tottenham veldig mange poeng bak United i ligaen, og de har skapt trøbbel for alle topp tre-lagene i løpet av sesongen, og har både en cupseier mot Manchester City og en ligaseier mot Arsenal.

Det er uansett ingen tvil om hvilket lag som ender med favorittstempelet her.

Nå blir det viktig at spillerne spiller med selvtillit i finalen selv etter en dårlig sesong – men at ikke den selvtilliten sklir over i at de tar seieren for gitt etter å ha slått ut favoritten i semifinalen. 

Nedturen ved et finaletap vil være helt enormt. United-spillerne vet at de er favoritter, og at det kanskje vil ta noen år før de har en like god mulighet som dette.

Katie Zelem, Nikita Parris, Aoife Mannion og Rachel Williams jubler etter å ha slått Chelsea i FA-cupsemifinalen, 14. april 2024.
Kaptein Katie Zelem (nærmest) jubler etter seieren sammen med Aoife Mannion, Nikita Parris og (skjult) Rachel Williams.

4. Earps leverte varene da det gjaldt som mest

Det er ikke alltid Mary Earps har levert på sitt aller beste denne sesongen. Hun har ikke vært direkte dårlig, på ingen måte, men hun har litt sjeldnere fremstått ustoppelig. 

Mot Chelsea trengte United en god Earps, og det var nettopp det vi ble servert på Leigh Sports Village.

Hun hadde en del meget solide redninger, ofte fra ex-red (og målscorer) Lauren James, og aller best var headingen på denne videoen: 

5. Clinton er maks uheldig

Vi sender en liten tanke til utlånte Grace Clinton, som nå ikke får spille FA-cupfinalen. 

Hun er utlånt til Tottenham, og har kanskje vært Tottenhams beste spiller denne sesongen, men hun kan ikke spille finalen mot klubben hun er utlånt fra. 

Dette er ikke første gangen hun kommer til å være på Wembley under en FA-cupfinale uten å få spille.

I 2020 var hun i Everton-troppen som møtte Manchester City i finalen, og den da 17 år gamle midtbanespilleren var ubenyttet reserve.

I 2023 var Clinton på Wembley for å se United mot Chelsea, men var uaktuell til kampen siden hun var på lån til Bristol City den våren.

Nå hindrer lånet henne igjen i å spille, og selv om hun fortsatt er United-eiendom, så forstår jeg godt om hun ble litt skuffet over at United ble finalemotstanderen.

Forhåpentligvis kommer det nye sjanser til å spille FA-cupfinalen for Clinton – for United.

Grace Clinton i aksjon for Tottenham, 3. mars 2024.
Grace Clinton i Spurs-drakta. Hun har levert så godt denne sesongen at hun også har spilt i hvitt i landslagsperiodene, siden hun nå er en del av Sarina Wiegmans engelske landslag.

Ellers er det verdt å nevne at United uansett får møte noen gamle kjente i finalen på Wembley. Martha Thomas scoret målet som sendte Spurs til finalen, og hun spilte som kjent i United frem til forrige sommer. I tillegg har de også Amy Turner – en av spillerne fra Uniteds første lag etter gjenoppstarten – på laget.

Powered by Labrador CMS