Bilde av fronten av utsiden av Old Trafford.

LESERBREV:

«Sportslig suksess foran profitt? Bør vi selge United-aksjen?»

Publisert Sist oppdatert

Leserbrevet er tillrettelagt for united.no.

Manchester United-aksjeanbefaling: SELG. Eller?

Jeg må få klargjøre min vurdering av Man United’s finansielle framtid og dermed mitt råd for dem som har plassert sparepengene sine i MANU-aksjen på NY-børsen. 

Jeg føler et klart ansvar for dette , ettersom jeg i mai 2022 ga en rosenrød analyse av klubbens økonomiske framtid. 

De som kjøpte aksjen da på ca 13 $ kan nå selge til ca 20 $, dvs en avkastning på over 50 % i $ ( langt mer i kroner pga svekkelse i kronekursen.) Til sammenligning er verdensindeksen for aksjer (MSCI World ) bare opp beskjedne 4 % (i $) i samme periode. 

Aksjeprisen for MANU-aksjen 9. januar 2024.
Aksjeprisen for MANU-aksjen 9. januar 2024.

Så hvorfor denne bråstopp og kuvending i min holdning til aksjen ? Bakgrunnen er fredagens oppslag på hjemmesiden vår: «Sportslig suksess foran profitt..», med ytterligere presisering i følgeteksten: « .. han (Ratcliffe) bryr seg ikke om profitt»

Jeg var sikkert ikke alene om å trekke et lettelsens sukk da det ble klart at Ineos/Ratcliffe ble nye deleiere i klubben. Hvis det hadde endt med Qatar, ville jeg hatt store problemer med fortsatt å være medlem av fanklubben. Her bør det skytes inn at jeg er leder av den lokale ABC fronten , Any team But City. 

Men tilbake til hovedsaken, nemlig den klare uttalelsen om ikke å bry seg om profitt. Hvis ledelsen i den bedriften du har investert penger i, eller der du jobber, erklærer at de ikke bryr seg om å tjene penger, så bør du løpe mot døra !

Men vent litt. Det er noe som ikke stemmer her.

Hvis han ikke bryr seg om profitt = lønnsomhet = tjene penger, hvordan kan han da ha blitt milliardær ? 

Og hva som er minst like rart: hvordan kan amerikanske kapitalister slippe til en fyr og selge ham en liten eierandel, en som ikke bryr seg om lønnsomhet, men som likevel skal få bestemme?

Den enkle forklaringen er trolig å finne i det publikum som mottok budskapet. De ansatte som var på møtet, og så alle fans som får dette referert etterpå fra «sikre kilder». De får høre akkurat det de ønsker å høre. At det sportslige skal stå i sentrum. 

Og så er det ikke så nøye med pengene. 

Hvilket etterlater et inntrykk, som sikkert mange har, at det tilsynelatende er en konflikt mellom det å tjene penger og det å skape verdier for fansen, dvs få strålende sportslige resultater. 

Det stikk motsatte er imidlertid tilfelle. 

Sir Jim Ratcliffe håndhilser på Erik ten Hag, 3. januar 2024.

Det bærende prinsippet i en markedsøkonomi er at samfunnets mest verdifulle bedrift er børsvinneren; den som gir størst avkastning på kapitalen. Denne erkjennelsen kan være tung å svelge for noen, og de som vil beholde sin barnetro kan slutte å lese her. 

Nå følger nemlig et forsøk på forklare hvordan dette kan ha seg, og hvorfor jeg gjerne skulle sett at Ratcliffe hadde uttalt følgende: vi skal gjøre Manchester United til verdens mest lønnsomme(profitable) fotballklubb ! 

For øvrig tror jeg nok dette var budskapet i de lukkede rom, dvs i forhandlingene med Glazers.

Verdier skapes av mennesker og maskiner, eller arbeidskraft og kapital. Og hvis du klarer å bruke disse ressursene slik at inntekter overstiger kostnadene, så er du lønnsom og kan drive videre. Hvis ikke, står kreditorene snart på døren, som da blir stengt, og så må ressursene frigjøres til å gå et annet sted for å drive med noe mer meningsfylt som er lønnsomt. Slik fungerer en markedsøkonomi. 

Lønnsomheten er rett og slett det beste målet på hvor godt du driver. 

De virksomheter som er særlig lønnsomme og som gir høyest avkastning, vil tiltrekke seg mer kapital og kunne vokse videre. 

Motsatt for dem som ikke klarer å levere avkastning til investorene. De forvitrer og dør over tid. 

Men å ha et mål om å bli mest lønnsom, er enkelt, det er hvordan oppnå målet som er utfordringen. Og da kommer selvfølgelig de sportslige resultatene inn. 

Uten å være blant vinnerne over lang tid, vil det ikke være mulig å ligge på inntektstoppen. Økonomiske vinnere blir sportslige vinnere og vice versa. Og jeg tror det er godt håp om at Ratcliffe et co. vil levere resultatene vi lengter etter. 

Derfor: anbefalingen om SALG av aksjen trekkes herved tilbake. Den var bare ment å vekke oppmerksomhet, som katastrofevarsler gjerne får.

Glory glory !

 

Powered by Labrador CMS