– Kjente litt på det da både Vilde og Maria forlot United

Starten på United-karrieren var alt annet en enkel for Lisa Naalsund. Nå varter imidlertid bergenseren opp med både storspill og iskalde scoringer og viser hvorfor United-manager Marc Skinner ville hente henne til United. 

Publisert

I ligacupen mot Leicester besørget Naalsund Uniteds andre scoring i 3-1-seieren og søndag venter Liverpool for Naalsund og troféjagende United før WSL tar en vinterpause. 

Det er tett i toppen av WSL og den sedvanlige kvartetten med United, Chelsea, Arsenal og Manchester City har foreløpig lagt beslag på de fire øverste plassene. 

Marc Skinner og spillerne skal bevise at forrige sesongs andreplass i både ligaen og FA-cupen ikke var et blaff, og Naalsund har nå blitt en viktig brikke i Skinners mannskap.  

Måtte starte på nytt

Da bergenseren skrev under for Manchester United visste hun at proffdrømmen kom med en kostnad. 

Den var hun villig til å ta.

Hun visste det ville bli en tøff kamp om en plass på laget og hun visste at det kunne bety en større sjanse for å havne på benken. Ikke minst fordi Uniteds manager Marc Skinner lenge har vist en forkjærlighet for sine mest betrodde spillere på midten. 

Det skremte imidlertid ikke Naalsund fra å dra fra både ligamesterskap og NM-tittel med Brann til Manchester United. Etter en vanskelig start på United karrieren, sikter nå den ambisiøse bergenseren høyt både på egne og, ikke minst, Uniteds vegne.

SAVNER VILDE: Lisa Naalsund og Vilde Bøe Risa var lagvenninner i United før Bøe Risa fortsatte karrieren i Spania.

– Konkurransen om en plass på laget er steintøff, men det visste jeg på forhånd. Jeg var klar over at det ville bli en stor utfordring å spille 90 minutter regelmessig. Samtidig er jeg overbevist om at jeg vil utvikle meg som spiller uansett i denne gruppen med en veldig høy kvalitet på treningene, forklarer Naalsund til united.no.

Starten på profflivet i United kunne imidlertid vært enklere for midtbanespilleren. 

Først måtte Naalsund gjennom en lang opptreningsperiode siden hun kom til United utenfor den norske sesongen. Deretter kom en lei skade i debuten og i sommer dro også lagvenninnene Vilde Bøe Risa og Maria Thorisdottir fra United.

I Lisa så jeg en aggressiv spiller med vinnervilje. Hun har noen ganger en alvorlig fremtoning, men hun er en nydelig karakter. 

Marc Skinner

I Lisa så jeg en aggressiv spiller med vinnervilje. Hun har noen ganger en alvorlig fremtoning, men hun er en nydelig karakter. 

28-åringen har akkurat unnagjort en treningsøkt med det norske landslaget på Ullevaal før møtet med united.no. Hun virker både avslappet og trygg. Også smilet sitter løst, ikke minst når hun titter bort på nabobordet der den tidligere lagvenninnen Vilde Bøe Risa står. 

Naalsund legger ikke skjul på at det var det greit å ha noen kjente fjes som ventet på henne da hun skrev under for United. 

– Jeg har glidd veldig fint inn i troppen med gode lagvenninner, men selvsagt var det veldig godt å ha både Maria (Thorisdottir) og Vilde der i starten. Jeg kjente litt på det da de forlot klubben i sommer og jeg plutselig var alene uten noen andre norske spillere å snakke med. Men jeg har jo i grunnen spilt uten dem i alle år så det vil nok gå bra selv om jeg savner dem, smiler hun.

Vant historisk Double-triumf

 Å takle utfordringer er ikke et nytt fenomen for Lisa Naalsund. 

Etter å ha imponert for Arna-Bjørnar gikk ferden videre til Sandviken og klubbens aller første ligamesterskap i 2021. Sesongen etter var Sandviken blitt en del av Brann, laget forsvarte ligamesterskapet og vant i tillegg The Double etter at Stabæk ble beseiret i cupfinalen på den grønne Ullevaal-matten Lisa Naalsund nettopp har forlatt for å snakke med united.no.

Etter å ha spilt regelmessig for de ulike aldersbestemte landslagene, førte storspillet også til at hun ble tatt ut på A-landslaget. 

HAR FUNNET SIN PLASS: Hinata Miyazawa, Lisa Naalsund og Jayde Riviere kom alle til United i løpet av kalenderåret 2023. Bergenseren har funnet seg godt til rette i United.

Men det var ikke bare den norske landslagsledelsen som hadde fått øynene opp for den solide midtbanespilleren.

Etter en ny 4. plass i ligaen satt manager Marc Skinner i Manchester og planla hvordan United kunne bryte opp trekløveret som stod mellom United og en plass i Champions League. 

Skinner visste at United kom nærmere og nærmere Chelsea, Arsenal og byrivalen City, men han trengte å supplere troppen med spillere som hadde andre ferdigheter.

– I Lisa så jeg en aggressiv spiller med vinnervilje. Hun har noen ganger en alvorlig fremtoning, men hun er en nydelig karakter. Jeg trengte å kontrollere overgangsspillet vårt på midten bedre. Vi trengte fart og fleksibilitet til å organisere oss på ulike måter. En Manchester United-spillers tankegang er å vinne nærmest for enhver pris, og jeg fant de kvalitetene i Lisa. Intensiteten og innstilingen hennes er førsteklasses og det vil passe godt inn hos oss, har Skinner forklart til United.no.

– United tok kontakt på tampen av fjoråret og noen uker etter var jeg på plass i England. Det gikk ganske kjapt, men jeg rakk å bli veldig imponert av United. Klubben var svært behjelpelig med å få alt det praktiske på plass. Leilighet, bil, det var mye som skulle ordnes på kort tid, forklarer Naalsund. 

– Store klubber på hver sin måte

Overgangen fra Brann til Manchester United er stor. Et nytt land, en ny liga og nye omgivelser. Men Naalsund sier de siste årene i Brann var en svært nyttig erfaring å ta med seg.

– Manchester United og Brann er to klubber som er store på hver sin måte. Brann gikk gjennom en prosess der klubben ble profesjonalisert i alle ledd da jeg var der. Jeg merket ganske kjapt at Manchester United er en klubb som er gjennomsyret av profesjonalitet. Jeg var heldig som fikk oppleve den endringen i Bergen før jeg kom til England. En kan kanskje si at jeg gikk fra et miljø som var profesjonelt til et som var veldig profesjonelt, smiler hun.

PÅ WEMBLEY: Lisa Naalsund beundrer engelsk fotballs nasjonalhelligdom, Wembley i forbindelse med FA-cupfinalen mot Chelsea i mai.

Fascinasjonen for Manchester United fikk en ung Lisa Naalsund inn med overstegsfintene til en ung Cristiano Ronaldo, men Ronaldo hadde tømt skapet på Carrington og forlatt United kort tid før Naalsund kom til klubben i januar. 

Det var derimot noe helt annet som skulle skape langt større bekymringer for midtbanespilleren fra Bergen i starten av United-karrieren. 

Etter en solid opptrenings­periode da hun kom til klubben, ble 19. mars en bittersøt dag for Naalsund. I kvartfinalen av FA-cupen mot Lewes fikk hun endelig debuten i United-trøyen og det startet bra. Hun var blant de første gratulantene da Alessia Russo oppskriftsmessig sendte United i føringen. 

Etter skaden var det bare én ting å gjøre og det var å sikte meg inn på neste sesong

Men et drøyt kvarter etter var uhellet ute. Naalsund pådro seg en hamstringsskade og etter halvannen måned med opptrening etter overgangen fra Brann var skaden absolutt det siste Naal­sund trengte. 

Også Maria Thorisdóttir ble skadet i den samme kampen og mistet resten av sesongen for United før hun i sommer meldte overgang til Brighton.

– Først var det en opptreningsperiode på seks uker, skade i debuten, og så var jeg ute i åtte uker. Da var det bare én ting å gjøre og det var å sikte meg inn på neste sesong. Oppfølgingen fra United var veldig bra hele veien, forklarer Naalsund som rakk å komme inn som innbytter i sesongens siste ligakamp mot Liverpool.

Nesten-festen i Paris

Ligasesongen 23/24 har bekreftet det Lisa Naalsund forteller til united.no, nemlig at kampen om en plass på laget er hard. I starten måtte hun smøre seg med tolmodighet i WSL, men Naalsund fikk starte begge kampene i Champions League-kvalifiseringen mot PSG. 

MÅL: Lisa Naalsund scoret Uniteds mål borte mot PSG i Champions League, men dessverre til liten nytte.

Etter 1-1 i Leigh, tapte United returkampen 1-3 i den franske hovedstaden. For Lisa Naalsund var det en mager trøst at det var hun som scoret Uniteds mål i Paris. 

Champions League-eventyret var over allerede før det var kommet skikkelig i gang. For United som har hatt Champions League-spill som et mål å strekke seg etter i flere sesonger, var det et slag i ansiktet.

– Marc har sagt at han ønsker en forbedring fra fjoråret. Med andreplass i ligaen og tap i FA-cupfinalen mot Chelsea ligger det jo i kortene hva han tenker på

– Det var en fantastisk følelse, men jeg skulle ønske gleden varte lenger. Det er leit at det skulle ende her, men vi er en gruppe som ønsker å forbedre oss og slå tilbake. Dette tapet vil bare gjøre oss enda mer sultne på å slå tilbake, forklarte Naalsund til MUTV etter nederlaget mot PSG i Paris.

Manchester United sikter høyt. Selv om sentrale spillere har forlatt klubben, har United hentet inn flere forsterkninger og virker å ha en sterkere tropp enn noen gang tidligere. Naalsund legger ikke skjul på at forventningene er høye i en klubb som Manchester United og manager Marc Skinner har gjort det klart hva han forventer av jentene sine.

– Han har sagt at han ønsker en forbedring fra fjoråret. Med andreplass i ligaen og tap i FA-cupfinalen mot Chelsea ligger det jo i kortene hva han tenker på, smiler Naalsund.

Powered by Labrador CMS