Andre Onana og David de Gea

Premier League-målvaktene under lupen:

Her er Onana fortsatt best av alle i hele ligaen – slik måler han seg med De Gea

Publisert Sist oppdatert

Torsdag vokter André Onana etter alle solemerker Manchester United-målet igjen etter det som vel kan beskrives som et mislykket afrikamesterskap.

Kamerunerens prestasjoner i United har fått mye oppmerksomhet siden overgangen fra Inter i fjor sommer.

Tross flere skjebnesvangre feil i mesterligaen, viser 27-åringens tall i Premier League en helt annen historie.

Først og fremst har han holdt nullen ved seks anledninger. Det er like mange som Ederson, Nick Pope, David Raya og Bernt Leno. Kun Alisson og Jordan Pickford har flere.

Før jul poengterte Erik ten Hag at Onana tronet øverst på lista som viser den reelle redningsprosenten opp mot den forventede, tross mye kritikk mot hans tidligere elev i Ajax.

Også på nåværende tidspunkt kan Onana juble over 1.-plass på den statistikken.

Tall fra StatsBomb viser nemlig at Onana har en forventet redningsprosent på 65. Hans reelle er derimot 73. Det utgjør en forskjell på 8 prosent.

Nærmest Onana følger Alisson, José Sá og Alphonse Areola. Ederson og Nick Pope har på sin side negative tall.

André Onana jubler på Old Trafford.
I EKSTASE: Her jubler for André Onana for mål hjemme mot Tottenham.

Bedre enn de Gea på ganske mye

Onana overtok i fjor høst ansvaret i United-målet etter David de Gea, som etter tolv år, de aller fleste av dem som soleklart førstevalg, forlot klubben etter forrige sesong.

Dermed er det naturlig nok også interessant å måle Onana opp mot De Geas avskjedssesong, der mange mente at spanjolen avslørte sine mangler med ballen i beina.

I den delen av spillet kan Onana på de aller fleste parametere vise til bedre tall enn de Gea:

– Spanjolen slo 12 prosent av sine pasninger inn i farlig område. Onanas foreløpige tall i årets sesong viser en halvering. 

– Onanas treffprosent på pasninger (76) er høyere enn de Geas (72).

– De Gea slo knepent flere lange pasninger per kamp (6,31) enn Onana har gjort frem til nå (6,02).

LEGENDESTATUS: David de Gea forlot Manchester United etter tolv sesonger i klubben. Mange av dem i ypperste verdensklasse.

Varierende på streken

Også i andre faser av spillet har Onana rent tallmessig vist seg som en oppgradering sammenlignet med De Gea:

– Der Onana som kjent har en redningsprosent som er åtte prosentpoeng høyere enn det som er forventet, har De Gea «bare» to. 

– Statistisk sett våger Onana også å stå høyere enn De Gea. Her er det imidlertid ikke så stor forskjell mellom de to keeperne. Førstnevnte avverger i snitt motstanderes angrep på rett i underkant av 20 meter, mens De Gea viste til snaue 18,5 meter.

Det er imidlertid ikke alt Onana er bedre på.

– Antallet posisjoneringsfeil er imidlertid knepent høyere for Onana. Kameruneren har på det parameteret bokført 1,48, mens De Gea har 1,44.

De Gea endte fjorårssesongen på hele 17 rene bur. Fortsetter Onana i rytmen han har holdt frem til i dag, ender han (med statistikken i bunn) på snaue elleve. 

På dette tidspunktet av sesongen i fjor hadde De Gea sluppet inn 26 mål. Onana har hentet 29 baller ut av nettet så langt.

De Gea avsluttet sin sesong på 43 innslupne. Dermed endte han statistisk sett på fire baklengsmål færre enn «forventet».

Onana er «i rute» til 52 baklengs om tendensen frem til nå i sesongen varer hele veien ut.

NYERVERVELSE: André Onanas Kamerun røk ut av Afrikamesterskapet lørdag. Sisteskansen har gjort unna sitt første drøye halvår i Manchester United.
Powered by Labrador CMS