LESERBREV:

«Derfor har jeg ikke troen på å skifte manager nå»

Publisert

Kan vi være seriøse nå?

La oss være dønn ærlige. United i mars 2024 er ikke i nærheten av hva vi var under storhetstiden. Når vi er så langt unna, så må vi også være realistiske. Det handler lite om manageren og aller mest om klubben. Men kan det være lys i enden av tunnelen? Ja, jeg tror virkelig det.

Å være fotballsupporter er faen meg et berg- og dalbaneliv. Det er så frustrerende at du mister lysten på det aller meste i det ene sekundet, mens du i det andre sekundet (kanskje 9 min på overtid) fylles av en energi og glede de færreste har.

Det var masse LIDENSKAP og GLEDE – mens nå er det mest SMERTE. Siden 2013 har vi forsøkt så mange ting uten å lykkes. La oss se på managere og spillere vi har hatt innom:

  • David Moyes
  • Ryan Giggs
  • Louis van Gaal
  • José Mourinho
  • Ole Gunnar Solskjær
  • Michael Carrick
  • Ralf Ragnick
  • Erik ten Hag

Nytt navn 2024/25?

Dette er fasiten siden Sir Alex Ferguson gav seg i 2013. Joda, er fullstendig klar over at noen av disse har vært interim-managere i denne perioden også.

Men 8 ledere (snart kanskje 9?) i en periode på 10 år. Jeg skal plukke opp den ballen senere.

IKKE ALENE: David Moyes og Jose Mourinho er ikke akkurat alene om å mislykkes som United-manager de siste 10-11 årene.

La oss nå snu fokuset og se på spillerlogistikken i samme periode.

  • Angel Di Maria – £59.7m
  • Paul Pogba - £89m
  • Romelu Lukaku - £75m
  • Harry Maguire - £80m
  • Aaron Wan-Bissaka - £50m
  • Jadon Sancho - £73m
  • Casemiro - £60m
  • Antony - £81m
  • Mason Mount - £55m
  • Rasmus Hojlund - £64m

Dette er stort sett alle kjøp over £50 mill de siden 2013. Lista hadde blitt betydelig lengre om jeg hadde inkludert alle spillere som ble kjøpt for £30-£50 mill i samme periode – det er faktisk et betydelig antall.

Vi lander fort på drøyt 10 milliarder kroner eller £1 milliard siden 2013. Det er vanvittig hinsides mye penger, selv for en klubb som United som har gått stort sett ganske godt de siste årene mye på grunn av det solide varemerket vi har vært til nå.

Hva har vi vunnet siden 2013? Noen cuper og Europaligaen.

Hva forteller dette egentlig oss? Og kanskje viktigst av alt, hvordan har United som en profesjonell klubb gjort analyser og vurderinger som har ledet til disse kjøpene (og salgene for de aller fleste)?

Kaos. Endeløst kaos. Kapteinen (klubbledelsen i denne sammenhengen) som skal føre oss i land er dritings eller ute av stand til å ta gode valg. Han treffer skjær etter skjær, men klarer å komme seg løs hver gang. Og for hver gang kapteinen treffer et skjær så er skuta varig svekket.

Og for hver gang vi treffer på et skjær, så skriker mange av oss på nye spillere og kanskje oftere på ny manager.

Hva skal en ny manager gjøre med skuta som er så skakkjørt? Full av hull og mindre handlingsrom til å rydde opp?

Ja, vi har kanskje en god økonomi – men alle kjøpene våre de siste årene begynner å spise opp det handlingsrommet vi tidligere har hatt. FFP biter oss i rumpa og vi kan gjøre stadig mindre eller ingen store investeringer fremover nå uten å rydde opp i kostnadene vi har både til lønn og fremtidige forpliktelser vi har for tidligere spillerkjøp.

Det er faktisk mange av oss som oppriktig tror at en ny manager vil komme inn og få nye milliarder å handle for. Det er også flere av oss som har en vanvittig optimistisk tro på at en ny manager vil klare å jobbe bra under de forhold klubben tilrettelegger for.

Bare for å ha det sagt. Vi har de siste to årene gått med et underskudd på 183 millioner pund. Blodrødt rett og slett.

Les gjerne denne glimrende saken der blant annet Bjarte Valen svarer på deler av det: 

Vi har så langt vært ganske så heldige. 

Hva gjør vi når merkevaren klubben vår er blir (eller kanskje for lengst har blitt) forbigått av enda flere toppklubber? Når sponsorer ikke lengre syns det er så kult å sponse en klubb som sliter med å nå topp fire, som har spillere som stadig uttaler seg kritisk i media om manager og egen klubb, hvor ansatte lekker info som en sil og der vi stadig overbetaler for å hente inn nye aldrende spillere som toppklubbene ikke vil ha lengre?

Ta den med en gang. En bedrift tenker utelukkende på hvordan de kan få økt omsetning og omdømme gjennom å inngå sponsor/partnerskapsavtale med fotballklubber. Hvordan det kan få de tydeligere på verdenskartet eller i den bransjen de konkurrer i.

Er det hot å sponse Haaland eller Rashford? Eller still spørsmålet på en annen måte. Hvem tror du barna snakker om på fotballsletta om dagen? Som igjen påvirker ønsker til jul og bursdager? Hvilken merkevare er up and coming nå?

Det er mulig det er United nå, men det kommer ikke til å vare lengre uten solide grep. Vi står ved et veiskille.

Vi må aktivt jobbe med å gjøre oss attraktive igjen. Vi begynner å bli gamle og grå uten identitet eller det som tiltrekker nye supportere. Vi mangler suksess. Vi mangler det som gjorde at mange av oss ble United-fans.

Jeg nevnte innledningsvis at vi har prøvd 8 ledere på 10 år og rundt 10 milliarder kroner i spillerkjøp uten å lykkes. Så er det noe lys i enden av tunnelen? Jo, jeg mener virkelig det – spesielt om du ser tilbake på de siste månedene og fremover. Vi har fått nye eiere!

Jeg tilhører den gruppen fans som omtrent leser alt som United.no og andre har skrevet om oppkjøpsprosessen. Jeg skrev faktisk til supporterklubben og ønsket enda mer. United.no-gjengen gjør en vanvittig bra jobb – men det handler ikke om det.

Det handler om en desperat søken etter litt positivitet rundt klubben. Klubben i mitt hjerte siden 1992 holder på å kollapse.

Jeg skal ikke bruke mange ord og setninger på å beskrive gleden og positiviteten rundt én bestemt og ganske så kjent person om dagen.

Sir Jim Ratcliffe. Vår nye eier som kommer til å få stor innflytelse på klubben fremover.

SKAPER HÅP: Sir Jim Ratcliffes inntog i klubben gir et håp om at vi har bedre tider i vente.

Han snakker et språk fansen elsker og er samtidig ekstremt opptatt av å få inn kvalitet inn i alle ledd i United-organisasjonen. Han kritiserer indirekte Glazer gjennom prosessen han har kjørt og fortsetter å kjøre fremover. Ved å hente inn fotballkompetente folk i nøkkelroller, så sier han samtidig at klubben har vært neglisjert (av finansfolk) og som aktivt har tappet klubben for ressurser over mange år.

Jeg er faktisk overrasket over hvor tydelig denne kritikken er uten at Glazer reagerer. De har jo inngått en avtale der de ikke skal kritisere hverandre offentlig, men kritikken blir så tydelig gjennom de mange tiltakene og ansettelsene klubben har gjort til nå.

Vi har ansatt Omar Berrada fra City (!) som vår nye toppsjef og jobber hardt med å få landet Dan Ashworth som ny sportssjef.

Det er ganske sjukt å tenke på at vi henter de fra klubber som både er rikere og tilsynelatende bedre organisert enn vår klubb - til nå.

Jeg ser på ansettelsen av disse to som en fallitterklæring og enorm kritikk av Glazer. Vi har gjort unna denne prosessen på rekordtid og har i tillegg en haug av andre navn og tiltak på blokka samtidig. Hvorfor har ikke Glazer gjort dette for lenge siden? Enkelt svar. Fordi de gir så fullstendig bæng i klubben så lenge pengene triller inn på kontoen deres.

Jeg vil ikke ha nye spillere. Jeg har heller ikke troen på å skifte manager nå.

Hvorfor?

Jeg har allerede nevnt det før. 8 managere og 10 milliarder kroner senere kjemper vi primært om topp 4 og jobber med å komme så langt vi kan i cupene. Skuta har kjørt seg fast på et skjær og sliter med å komme seg videre.

HARDT PRESSET: Erik ten Hag.

De skal måtte forholde seg til det samme kaoset som de andre 8 managere har måtte forholde seg til. Har manageren egentlig rammevilkårene for å lykkes? Hvem tar egentlig beslutningene i klubben og hvordan jobber man seg fram til en avgjørelse?

Og snu fokuset. Hva tror du motiverer en spiller til å signere for United om dagen? Tror du spilleren ser på oss som en veldreven klubb med alt på stell? Eller at vi spiller stabil og god fotball over tid, vinner trofeer og der spilleren med sine kvaliteter vet at den vil passe inn?

At manageren er sjefen?

Det betyr noe å signere for United. Det er jeg ganske sikker på – men jeg er usikker på om det i de fleste tilfellene er den riktige motivasjonen?

For hva signerer du egentlig for når du vet at klubben er dårlig organisert, bytter trenere hyppig, spillermakten er stor og kaoset egentlig er komplett? Hva motiverer deg til å signere?

Det kan være penger. Du vinner jo neppe mye og du må forvente mye rart. Selv agenter omtaler United som en klubb som drives som en League One-klubb.

Spillerne er jo ikke dumme. De er fullstendig klar over hva som venter de. Vi stopper der, poenget burde være ganske tydelig nå. Vi mangler struktur, kompetanse i roller og så masse mye mer.

Jeg mener derfor at det som skjer utenfor banen er mye viktigere enn det som skjer på banen akkurat nå.

AVVENT: Det som skjer på banen er ikke det viktigste som foregår i Manchester United per dags dato.

Da Pep Guardiola signerte for City, så gjorde han det etter at City hadde fått på plass struktur, roller og kompetanse i ledelsen (Minst en sportsdirektør har han tidligere jobbet med før i Barcelona) Organisasjonen City var klar til å konkurrere mot de beste.

For de har også slitt. De har jo også pøst ut penger på spillere og trenere i mange år uten at de nødvendigvis vant alt – men de vant mer enn oss.

Den praksisen følger de fleste andre toppklubber. Tydelig struktur, sportsplan og kompetent ledelse. En ny spiller skal passe inn i denne filosofien og det er et stort apparat som jobber med å finne disse spillerne.

Du vet hva du får, hva som kreves og kanskje det viktigste av alt; Klubben er større enn spillerne.

Hva har United gjort? Kaos og fraværet av en rød tråd eller plan bak spillerlogistikken.

  • Hva er vår filosofi? Våre verdier? Jeg nevnte det lengre oppe, men hva er vi egentlig?
  • Hvorfor skal en spiller komme til oss for annet enn å bli overbetalt? Hva står vi for? Hva får du? Hvilke krav stilles?
  • Er spillerne større enn manageren?
  • Er spillerne større enn klubben?
  • Hvorfor har vi så mye skader? Hvorfor er vi på type den 25 forsvarskonstellasjon denne sesongen?
  • Hvorfor overbetalte vi for Casemiro?
  • Hvorfor har vi ikke lykkes bedre etter 8 lederforsøk og 10 milliarder?

En ting er ganske sikkert. En ny manager løser ikke noen av disse problemene.

Nå må vi stole på og gi tid til prosessen vår kjære nye eier Sir Jim Ratcliffe har startet. Denne prosessen må komme før endringer på banen. Når denne prosessen begynner å få satt seg med riktige og kompetente folk i alle ledd i klubben (neppe så veldig lenge frem i tid), så kan vi snakke om spillerlogistikk og manager. For vi er alle enige om en ting; dette er ikke godt nok. Verken på eller utenfor banen. Men det må skje i riktig rekkefølge.

Frem til da. Støtt klubben og manageren.

Gled dere heller over prosessene som nå kjøres i klubben. For noen år siden var dette så fjernt som det kunne bli, nå har vi faktisk fått en eier som både forstår og vil gjøre endringene som er nødvendig.

Fremtiden har ikke vært så lys på mange år og jeg kjenner en ny positivitet og glede rundt det som skjer i klubben om dagen. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Jeg aksepterer dårlig spill på banen fordi jeg vet at resultatene vil komme så lenge vi får på plass organisasjonen som skal sikre kvalitet i alle beslutninger fremover. Ikke før.

To be continued…

Powered by Labrador CMS