KUN VILLA GIKK VIDERE I EUROPA:

Dårlig nytt for United og England

Publisert Sist oppdatert

Manchester City, Arsenal, Liverpool og West Ham røk alle ut av sine respektive europacuper. Kun Aston Vila gikk videre til semifinalen i Europa Conference League. Det btyr at Englands sjanse for en ekstra Champions League-plass i praksis er over. 

Det blir ofte sagt at ting kan snu på en femøring i den internasjonale toppfotballen.

Og for de som hadde tro på at Manchester United på mirakuløst vis skulle passere enten Aston Villa eller Tottenham på tabellen, og dermed kvalifisere seg til Champions League ved å bli nummer fem, er det bare å se bort.

15. mars, altså for bare en drøy måned siden, regnet Optas supercomputer seg frem til at en 5.-plass med 82,5 prosent sannsynlighet ville holde til mesterligaspill.

Det utvidede turneringsformatet gjør nemlig at én ekstra plass tilfaller de to ligaene med høyest koeffisientpoeng sesongen i forveien, altså denne.

Dermed var også sjansene gode for at Premier League kunne få med fem lag gjennom tabellplasseringene i ligaen.

Nå ser det på ingen måte slik ut.

Etter Liverpools 3-0-tap mot Atalanta forrige uke falt prosentandelen ned til 57,8. Den var likevel fortsatt høyere enn tredjeplasserte Tyskland (41,8 prosent).

Det hadde sammenheng med at Manchester City og Arsenal begge hadde brukbare utgangspunkt før denne ukens returkamper i mesterligaens kvartfinale. Samtidig hadde Borussia Dortmund et dårlig utgangspunkt.

De to engelske lagene forsvant imidlertid rett ut, mens Dortmund tok seg videre med 5-4 sammenlagt.

Det har gitt store utslag hos Optas supercomputer. Den har nemlig regnet seg frem til at England bare har 6,2 prosent sjanse for å få én ekstra plass gjennom tabellplasseringene i ligaen.

Men det var FØR torsdagens kamper. 

Nå vet vi at Aston Villa er det eneste engelske laget igjen i en av Europa-cupene. 

Italia har allerede sikret seg en av de to ekstra plassene i neste sesongs Champions League.

Tyskland har to lag igjen i Champions League og ett i Europa League og kommer etter alle solemerker til å havne over England på rankingen med mindre det blir totalkollaps i semifinalene for det tyske lagene samtidig som Aston Villa må vinne Conference League. 

Manchester United må derfor, høyst trolig, ta seg forbi både Villa og Tottenham dersom Champions League-hymnen skal runge utover Old Trafford til høsten.

Så er det imidlertid en tabellsituasjon som tilsier at det skal utrolig mye til. Det skiller nemlig 13 poeng opp til Villa med seks serierunder igjen. United har imidlertid én kamp mindre spilt enn Unai Emerys mannskap.

Vinner United sin hengekamp, er det likevel ti poeng som skal hentes inn. Det er veldig mye, særlig med tanke på at det bare er 18 poeng å spille om.

Dermed tyder mye på at Erik ten Hag og Manchester United trolig kan vinke farvel til mulighetene for Champions League-spill til høsten.

Det trengs altså et aldri så lite mirakel.

Powered by Labrador CMS