Ajax-ekspert: – Antony vil aldri bli den stjernen dere håpet på

Antony har ikke klart å finne seg til rette på Old Trafford. Ajax-ekspert Elko Born mener forventningene til 24-åringen er urealistiske.

Publisert

Begeistringen for den brasilianske driblefanten var stor høsten 2022.

Erik ten Hag hadde argumentert hardt for at klubben var nødt til å hente vingen han hadde opplevd stor suksess med i Amsterdam. Manchester United betalte til slutt 82 millioner pund. Bare Paul Pogba var dyrere.

Antony markerte seg med scoring og tekniske detaljer allerede i debuten mot Arsenal, og kom på scoringslista også i de to påfølgende ligakampene mot Manchester City og Everton.

Halvannet år senere har imidlertid håpet om at storsigneringen er verdt millionene sluknet fullstendig.

I 2024 har Antony bare startet to av elleve kamper for Ten Hag. Begge i FA-cupen mot Newport og Nottingham Forest.

– Langt unna det vi så i Ajax

Nederlandske Elko Born har fulgt Ajax i flere år, og dekker også Manchester United og internasjonal fotball for ulike medier.

Han kjenner ikke igjen spilleren som registrerte 46 målpoeng på 82 kamper i Ajax.

– I Ajax ble han sett på som en ganske kreativ spiller, som en ving som både kunne skjære inn i banen og som kunne runde backen på utsiden og legge inn. Du visste aldri hva han kunne finne på, forteller Born til united.no.

– Så Ajax-fansen elsket ham. Ikke bare triksene hans, men det at han hadde gode og kreative løsninger.

Antony har ikke vært noen stor suksess på Old Trafford.

I Manchester United har det imidlertid bare blitt 9 mål og 4 målgivende pasninger på 71 kamper. Denne sesongen står han med kun én scoring og én målgivende.

– Den Antony vi ser i United er ganske langt unna den Antony vi så i Ajax, sier Born.

– Han virker ikke særlig kreativ, og den friheten og det overraskelsesmomentet han hadde er borte. Løsningene hans er ikke like kreative. Han skjærer nesten alltid inn i banen, og det er forsvarsspillerne forberedt på. Han skyter mye, men dårlig. Så han er jo ingen trussel lenger.

– Det kan virke som han rett og slett ikke er god nok for Premier League, og det er overraskende med tanke på hvor bra han gjorde det for Ajax – også i Champions League. Det hender det kommer spillere til Ajax som er så gode at du skjønner at de vil forsvinne igjen, som Zlatan Ibrahimovic. Sånn var det også med Antony i de siste kampene han spilte for klubben.

Journalisten trekker spesielt fram samarbeidet med høyreback Noussair Mazraoui, som nå er i Bayern München, som en viktig faktor til suksessen under Ten Hag i Ajax.

– Hvis han spiller med en høyreback som Mazraoui bak seg vil det kunne gjøre en stor forskjell for Antony. Bedre balanse på midtbanen vil også hjelpe. Det var utrolig gode relasjoner i det Ajax-laget Antony var en del av sammen med Ryan Gravenberch, Sebastien Haller og Dusan Tadic. De spilte utrolig god fotball sammen, og fungerte nærmest som en maskin.

– Ikke verdt så mye penger

Born utelukker ikke at Antony kan finne tilbake til spillet han viste i Ajax, men kommer med en advarsel til United-supportere med høye forventninger:

– Antony vil aldri bli den 100-millionerssigneringen fans forventer at han skal være. 

– Han er ganske enkelt ikke verdt så mye penger. Den prislappen skapte urealistiske forventninger i en klubb der det allerede er mye press og høye forventninger.

Antony kostet Manchester United 82 millioner pund.

Ifølge The Athletic verdsatte Uniteds speidere Antony til 25 millioner pund da Ole Gunnar Solskjær var manager. United betalte mer enn det tredobbelte.

– Det viser hvilket kaos som rådet i Manchester United på det tidspunktet, mener Born.

– Hvordan kan du bruke så mye penger på en spiller, og så vurdere å selge ham kort tid senere? Det vitner i alle fall om at kjøpet var en fiasko. Man kan peke på Antony og si at han ganske enkelt ikke er god nok for Manchester United, men da skulle de aldri betalt den summen for ham. 

– Så som United-fan ville jeg ikke vært sint på Antony. Jeg ville heller vært forbannet på klubbledelsen og rekrutteringsavdelingen for at de gjorde den signeringen.

– Kanskje er dette et nytt bevis på at nivået i Æresdivisjonen ikke kan sammenlignes med Premier League, selv om du spiller for Ajax. Så kanskje bør ikke Premier League-klubbene «scoute» i Nederland.

Nylig har det blitt rapportert at Manchester United er åpne for å selge Antony når overgangsvinduet åpner i sommer. Samtidig har Ten Hag uttalt seg skråsikkert om at brasilianeren kommer til å slå tilbake.

– Jeg har støttet ham hele veien, og jeg kjenner de fantastiske kvalitetene hans. Når han spiller som jeg vet han kan, så er han ustoppelig. Da er det ingen forsvarsspillere som kan stanse ham, fordi han er så kvikk på de første ti meterne. Jeg vet at han kommer til å prestere, har Ten Hag sagt.

Powered by Labrador CMS