Derfor gikk det galt mot Norwich

TAKTISK ANALYSE: Analysehjørnet har vurdert Norwich-kampen for united.no.

Publisert Sist oppdatert

Av: Analysehjørnet

Du kan også følge Analysehjørnet på Facebook og twitter.

Etter en periode med mange gode kamper og resultater, var det et heltent United-lag som entret Carrow Road. Det offensive spillet til United har bare blitt bedre og bedre den siste tiden,og den defensive strukturen har sett mye bedre ut – enn hva tilfellet var i starten av sesongen.

Når vi snart begynner å nærme oss halvspilt sesong kan vi konkludere med at dette kommer til å bli et rotterace – helt til siste spark på ballen i mai neste år. Manchester City har ikke imponert spillemessig så langt denne sesongen,men har likevel tatt poeng i samtlige kamper og er per dags dato ubeseiret i ligasammenheng. Jeg sitter med en følelse av at hvert poeng teller i de resterende serierundene fremover, og at poeng som avgis fort kan bli utslagsgivende for hvor man ender på tabellen.

Derfor var det ekstremt skuffende å se et United-lag totalt blottet for tempo i pasningspillet mot dette Norwich-laget som United skal slå ni av ti ganger. All honnør til Norwich som kjempet med nebb og klør gjennom samfulle 90 minutter – men dette var en prestasjon som United og Sir Alex ikke kan være bekjent av.

Taktiske inngang :

Sir Alex valgte en 4-4-2 formasjon med Giggs og Carrick sentralt på midtbanen og med Hernàndez som partner til v.Persie på topp. Valget av Giggs sentralt på midtbanen tolker jeg i den retningen av at Sir Alex gikk utifra at United kom til å styre store deler av kampen, og at Giggs med sin rutine kunne balansere midtbanen samtidig som at han hadde lisens til å bidra offensivt når han hadde mulighet til det.

Kantene ble bekledd av Valencia og Young, to kantspillere som liker best å operere langs krittet fremfor å bevege seg inn i mellomrommet.Valget av disse to betydde at United ønsket å angripe langs kantene i størst mulig grad – der Evra og Rafael skulle komme høyt og bredt for å skape 2v1 situasjoner.

De siste ukene har vi sett en endring i måten Sir Alex ønsker å angripe med backene på i spill mot etablert forsvar.Sir Alex ønsker nå i langt større grad å holde forsvaret inntakt når de angriper i alle spillets faser.Under fjorårssesongen angrep United ofte med begge backene samtidig,og dette gjorde at laget ble sårbart hvis de mistet ballen under oppbyggingen. Mangelen av fart sentralt i forsvaret er nok èn av årsakene for at han ønsker å ha backene tett rundt Rio og til dels Evans når de angriper mot etablert. Men backene skal være fae til å lese spillet – å bevege seg fremover når det er mulighet til å lage 2v1 bredt og høyt i banen.

Men problemet til United i denne kampen var at Rafael og Evra ikke kom opp å lagde 2v1 situasjoner, som gjorde at Valencia og Young ofte ble isolert alene på kanten med få bevegelser på innsiden eller utsiden når de utfordret backene sine.

Norwich hadde en tydelig og klar plan på hvordan de skulle håndtere kantspillet til United, og da særlig hvordan de skulle håndtere Valencia. Pilkington som var venstrekant hadde nesten mannsmarkering på Valencia uavhengig av hvor ballen var på banen når United angrep mot etablert. Dette trekket gjorde at de stoppet vendingsfasen til United og de drepte tempoet i pasningspillet. Når Rafael kom høyt i banen var Garrido fa til å støte opp i den lille brasilianeren mens Pilkington skulle markere ut Valencia.

Disse bildene viser hvor ineffektive United var i sitt kantspill.Vi ser tydelig hvor sjeldent Rafael og Evra kom til innlegg,og det var kun Rafael som hadde et kvalifisert innlegg som traff en medspiller. Til sammen slo de 4(!!!) innlegg i løpet av 90 minutter. Kantspillerne våre hadde definitivt ikke en god dag på jobben. Valencia traff bare på 2 av 11 innlegg mens Young traff på 3 av 12.

Vi så tydelig i denne kampen hvor viktig defensivt og offensivt Wayne Rooney er for dette United-laget. I Wayne Rooney får du en angriper som kan ae opp den øverste spissen fra sin mellomromsposisjon, samtidig som at du får en angriper som faller ned i midtbaneleddet for å unngå at laget havner i undertall sentralt på midtbanen. Og det er nettopp Wayne Rooney som er essensen i dette 4-4-2 systemet som United har hatt stor suksess med de siste ukene.I dag spiller veldig mange lag med en 4-2-3-1/4-3-3 formasjon der de ofte havner i overtall sentralt i banen når de møter lag som mønstrer 4-4-2.United er ett av få lag i Premier Leauge som kan benytte seg av denne formasjonen og samtidig unngå å havne i undertall – pga Rooney sin ekstremt høye arbeidsradius og defensive egenskaper.

United har da klart å bevare kantspillet sitt med fokus på å få backer høyt i banen med to spisser,samtidig som at de hurtig får balanse sentralt i midtbanen når de forsvarer seg i etablert. Og det var nettopp balanse og dybde/sikringsforhold sentralt i midtbanen som var totalt fraværende i forkant av 1-0 scoringen til Norwich.

Vi skal i denne analysen se litt på hva United slet med på den siste tredjedelen,og hva som gikk galt i forkant av 1-0 scoringen til Norwich.

Interplay analyse

Dette bildet summerer opp hvor statiske og planløse United var i denne kampen. Norwich låste kantspillet totalt og Hernàndez/v.Persie fant rett og slett ikke tonen sammen på topp. Når man møter lag som ligger så lavt – må man opprettholde høyt balltempo blandet med mange motsatte bevegelser inn mellom pasningslinjene til motstanderen.Konsekvensen av lavt balltempo mot en motstander som ligger tett og kompakt er at du blir spillende foran ledd.

Her ser vi hvordan United ønsket å bygge opp angrepene sine. Rafael og Evra skulle ligge lavt i banen mens kantene skulle ligge høyt og bredt. Giggs og Carrick skulle veksle mellom å støte frem i mellomrommet,mens Hernàndez og v.Persie skulle sørge for den nødvendige «edgen» på topp.Men problemet på topp i denne kampen var at de ikke fant ut av hvem som skulle møte og hvem som skulle gå inn i bakrommet.Til tider ble ofte begge to møtende inn i mellomrommet og United tapte den nødvendige bakromsbevegelsen inn bak de temposvake midtstopperne til Norwich.

Midtstopperne Bassong og Turner kunne da enkelt bryte inn foran angriperne til United eller støte opp i dem mens de fremdeles var feilvendte.

Norwich demmet opp for Rafael/Valencia

  • Ballen er på høyresiden av Norwich sin lagdel.

  • Samtlige spillere forflytter seg over i soner – Bortsett fra venstrekanten Pilkington og vensteback Garrido

  • Pilkington støter umiddelbart opp i Rafael

  • Garrido støter opp i Valencia

  • Norwich fremprovoserer feilpasning’

Ubalanse sentralt – Norwich går opp i ledelse

Her er det mye som går galt på èn gang for United. To Norwich-spillere kommer seg rettvendt inn i mellomrommet mens Pilkington ligger umarkert ute på venstre.Det som skjer er at Rafael ser seg nødt til å støte opp i Morrison, og etterlater hele korridoren til Norwich sin venstrekant.

Jeg mener at den største feilen blir gjort av frontspillerne og midtbanespillerne – som tillater Norwich’ midtbanespiller å avansere langt inn på United sin halvdel, før han enkelt kan spille gjennom til umarkerte mellomromspillere. Alle disse feilene forårsaker 1-0 scoringen til Norwich, og United kan kun skylde på seg selv i denne situasjonen.

Konklusjon:

  • United fikk aldri igang sitt offensive spill

  • Norwich klarte å knekke United sitt breddespill

  • Kanskje fikk vi et svar på at Ryan Giggs er «over the top» – Trenergjerning i klubben neste år?

Sjekk Analysehjørnets nettside her.

Det er Atle Røsseland som gjennomfører disse analysene for united.no. Du kan følge ham på twitter her.

Følg Analysehjørnet på facebook : https://www.facebook.com/Analysehjornet

Følg Analysehjørnet på twitter : https://twitter.com/Analysehjornet

Enig eller uenig? Logg inn og si din mening nederst.

Powered by Labrador CMS