Manchester United v Liverpool - Premier League

MUST svarer: – Hva gjør dere hvis fansen ikke får kjøpe aksjer?

Publisert Sist oppdatert

Det er snart ett år siden Superliga-kollapsen, demonstrasjonene som stanset Liverpool-kampen og eiernes lovnad til supporterne, deriblant MUST.

Etterpå har partene vært i samtaler for å finne løsninger, spesielt på en ny aksje-struktur, der supporterne skal få kjøpe aksjer med lik stemmerett som Glazer-familiens aksjer.

Dette har tatt tid, uten at noen fortsatt er endelig.

The Guardian skrev denne uka at det mye omtalte «fan share scheme», en ordning der Glazers tillater at supportere kan kjøpe aksjer og få reell stemmerett i klubben, er i fare.

I en epost til medlemmer fredag svarer MUST på noen av spørsmålene.

– Hvorfor tvinger dere ikke Glazers til å selge klubben?

– Mange ønsker at Glazers selger, men vi kan rett og slett ikke tvinge dem til det. Vi lever i et land der det er frihet til både å kjøpe og selge ting, og det er ingenting vi kan gjøre som tvinger dem til å selge. Det er derfor vi har prioritert å øke supporternes innflytelse både mot nåværende eier og eventuelle senere eiere. Det er også derfor fan share scheme kan utvikle seg til noe stort. Det er nemlig ingen et styre lytter mer til enn aksjeeierne. Vi trenger derfor aksjeeiere, men kun hvis vi får lik stemmerett.

– Men ender ikke disse fan share scheme-pengene i eiernes lommer?

– Nei. Vi har foreslått at pengene som kom inn fra dette går til klubben og ikke til eierne eller askjeeierne. Pengene skal i stedet brukes på prosjekter og investeringer som støttes av supporterne.

– Hvor mye vil aksjene koste? Vil dette bare være for rike?

– Minimumsprisen for én aksje er basert på nåværende priser, omtrent 10 pund per aksje. Vi ønsker at så mange supportere som mulig skal bli aksjeeiere. Mange supportere med et mindre antall aksjer er atskillig bedre enn noen få med store eierandeler. Vi mener også at det burde være en begrensning i stemmerett for å hindre at enkelte aksjeeiere kan dominere over kollektivet.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får gjennom fan share scheme?

– Vi holder alle muligheter åpne.

– Vi har brukt flere år på å organisere demonstrasjoner. Av og til hjelper de. Av og til ikke. Uansett hva som vil skje så vil det reflektere medlemmenes ønsker etter å ha konsultert med dem, men akkurat nå er fokuset vårt å få til en avtale om dette. Dette vil nemlig være den klart beste veien videre.

– Vil dere støtte alle demonstasjoner?

– MUST har varslet om ALLE virkelig store demonstrasjoner de siste 20 årene, men vi har også sagt nei til noen. Vi har alltid hatt noen grunnleggende spørsmål til demonstrasjonene: Hva er målet? Passer det med det vi er ute etter som organisasjon? Vil den være lovlig og fredelig? Vil det være mulig å få til målene med demonstrasjonen? Er de som promoterer den til å stole på, og kan de få en bredere støtte? Har de noen bakgrunn med dette eller er de noen som reagerer her og nå? Og viktigst – tror vi at medlemmene våre vil støtte dette?

Merk: Supporterklubben har et samarbeid med MUST, da vi tror dette er den aller beste muligheten til å få til endring i klubben vi alle elsker. Så blir det spennende å se hvordan dette spiller seg ut. Ett år etter de mye omtalte demonstrasjonene så begynner det å bli en del utålmodighet blant United-supportere.

Powered by Labrador CMS