Mitten om spillerjakten

I sitt ferskeste innlegg skriver Andy Mitten blant annet om Uniteds spillerjakt.

Publisert Sist oppdatert

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten. Som mangeårig sjef for United We Stand og etter et langt liv som United-supporter følger han United verden rundt. Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader, deriblant FourFourTwo og United-Supporteren. Han skriver fast for både united.no og United-Supporteren.

Om situasjonen nå

Av: Andy Mitten

Heisann, fra Barcelona, hvor FC Barcelona møter Manchester City onsdag kveld. Jeg savner United og Champions League på en dag som denne, men forhåpentligvis når Louis van Gaal målet sitt om Topp 4. Søndagens seier mot Tottenham ga i alle fall samtlige et løft, men det gjenstår mange tøffe kamper. Først ut er Liverpool søndag, i en by som tidligere hadde fotballag som faktisk vant titler.

Manchester City bor på det flotteste hotellet i Barcelona, med god utsikt over stranden og havet. Hvis noen av spillerne deres var gode nok til å spille for Barcelona så kan de ikke unngå å bli fristet, men City valgte hotellet fordi klubbens kommersielle apparat ønsket å ta imot klienter på et verdig sted.

Manchester United FC Arrive In Miami During Pre-Season Tour of The USA
LvG mislikte reisevirksomheten.

I 2008, da United sist spilte i Barcelona, sørget Sir Alex Ferguson for at hans spillere skulle holdes langt unna alle fristelser. Utsikten fra hotellet var sosialboliger. Manageren ønsket ikke at noen av dem én eneste gang skulle tenke at Barcelona var noe spesielt – verken byen eller spillerne. United var der for å gjøre en jobb. Ikke for å kose seg.

Ferguson ønsket total kontroll, og Van Gaal er nøyaktig lik på det området.

United hadde for eksempel dratt på en treukerstur til USA til sommeren hvis klubbens kommersielle ledere fikk bestemme. I stedet blir det nå en 12-dagerstur, hvor United vil ha ett eneste tilholdssted gjennom alle de 12 dagene. Det blir ikke noe sikk-sakk gjennom hele USA som det ble forrige sommer. Van Gaal var ikke spesielt glad for å sitte to timer i kø i Los Angeles, for å si det på den måten.

Han får det som han vil fordi United stoler på at han er rett mann til å ta de rette avgjørelsene.

Ja, han opplevde sin tøffeste tid som United-manager da United røk ut av FA-cupen mot Arsenal forrige uke, men han kommer til å møte Glazer-familien denne uka for å diskutere videre strategi.

£150 millioner til spillerkjøp

United har allerede kommet langt i prosessen med å avklare hvilke spillere de skal hente til sommeren, og denne sommeren ønsker de at det er manageren som skal velge spillerne selv. De ønsker ikke at det skal bli som i fjor da han bare godkjente overgangene.

United har 150 millioner pund å bruke, og det viktigste blir en høyreback, en spiss og en dominant midtbanespiller. Når det gjelder spissjakten så er det svært tvilsomt om Falcao blir i United, og agentene hans har allerede fastslått at han valgte feil klubb. Robin van Persie vil imidlertid fortsette i klubben så lenge han har den gode kontrakten han har.

For første gang på to år føler United seg sikre på at manageren vil være den samme også etter sommeren, og de planlegger utfra det.

Da den negative stemningen økte etter tapet mot Arsenal, så briefet klubben journalistene om at det ville bli en retur til mer angrepsfotball neste sesong. På samme måte så ble aldri David Moyes informert om at klubben briefet journalister forrige sesong, og Van Gaal er muligens uenig med det som ble sagt, men med økende misnøye handlet det for klubben om å få ut mer positiv omtale. Det er jo i disse tider sesongbillettene fornyes.

Manchester United v Arsenal - FA Cup Quarter Final

Nedadgående interesse

Jeg snakket med en person som sitter på flere hundre såkalte «executive»-billetter. For  ham var fjoråret med David Moyes, katastrofalt. Denne sesongen startet det veldig bra, fordi klientene hans ønsket å se Di María og Falcao – som var nummer én og to på lista over drakter solgt frem til desember – men som ikke lenger er det. Etterspørselen etter billettene minsket imidlertid da folk skjønte hva slags type fotball United spilte. Uniteds salgsfolk har ringt rundt siden desember, men jobben har ikke blitt enklere slik laget har sett ut. De vet jo også at fansen ikke er dumme. Uansett hvor mye Van Gaal messer om fantastiske prestasjoner så har de ikke vært fantastiske.

Van Gaal snakker på den måten for å beskytte spillerne sine, og for å bygge selvtillit. Han har fortsatt spillernes tillit, noe som er ganske så ulikt situasjonen fra ett år tilbake da sentrale trenere begynte å holde seg unna møter David Moyes hadde kalt inn til. De så hvilken retning United var på vei, og ønsket å distansere seg fra manageren.

Van Gaals taktiske vurderinger kan riktignok virke merkelige, men han har holdt United inne i Topp 4 i nesten hele sesongen – og Topp 4 er også målet. United vil nok også bare bli bedre med ham, men flere førstelagsspillere er bekymret for fremtiden sin, og da inkluderer jeg etablerte spillere, som for eksempel Michael Carrick. De tror nemlig at det vil bli nok en sommer med en rekke endringer i stallen.

Så, hvem kommer United til å kjøpe?

“Jeg er ikke her for å tenke på finansielle konsekvenser.”

Louis van Gaal

Blant agenter med innsikt sies det at foruten førstevalgene Hummels, Strootman og Robben, så visste Van Gaal svært lite om alternative løsninger da han overtok i fjor sommer.

Nå har han hatt tid til å finne disse løsningene, og klubben forsøker også å finne løsninger som tilfredsstiller manageren. Å ende utenfor Champions League vil imidlertid være en svær smell – en smell til 50 millioner pund.

Van Gaal er også blitt informert om konsekvensene, men fastslo følgende forrige uke:

– Jeg er ikke her for å tenke på finansielle konsekvenser. Jeg er her for å lede den sportslige avdelingen, og jeg er valgt til å gjøre det på grunn av kvalitetene og filosofien min. Jeg tror de (Glazer-familien) er fornøyd med måten jeg har ledet klubben på, og tenker ikke på konsekvenser om vi ikke skulle klare 3. eller 4. plass. Ja, det ville ikke vært bra for klubben, men hvorfor må vi snakke om ting når de faktisk ikke har skjedd?

Van Gaal er ikke redd for å ta til motmæle mot klubbens ledere. Han krever kontroll over så mange områder som mulig er. Hvis han mener at spillerne må dra på for mange sponsoroppdrag, så sier han fra om det. Akkurat som han sa hva han mente om sommerens turné.

Han håper også å ha de nye spillerne med når han reiser på sommerturneen, og da kommer vi tilbake til spørsmålet: Hvilke spillere vurderer United?

Real Madrid CF v Levante UD - La Liga
Gareth Bale – ønsker helst å bli i Spania.

Gareth Bale er én, men han ønsker fortsatt å bevise at han er god nok til å bli i Spania. Han har måttet tåle mye dritt fra Real Madrid-fansen i det siste, og det har ikke hjulpet at han ikke har lært seg spansk. Han er imidlertid fast bestemt på å bli der, selv om det kanskje ikke blir opp til ham om han avslutter sesongen på dårlig vis. Det hjelper imidlertid at Real-president Florentino Perez ser ham som «sin mann», men samtidig så vil penger være helt avgjørende. United er også klare til å betale mer for Bale nå enn de var sommeren 2013, da problemet var at de var for trege på avtrekkeren. Den gangen ringte faktisk Bale til Moyes, og manageren var overbevist om at det var for å fortelle at han kom til United. Bale ringte imidlertid kun for å fortelle at han kom til å dra til Madrid.

Mats Hummels, som United har vært ute etter i lang tid siden han ble identifisert av Rene Meulensteen, er fortsatt et mål. Høyreback Nathaniel Clyne, som imponerte United mot Chelsea forrige helg, er også det, og PSV Eindhovens Memphis Depay. Strootman er imidlertid ikke like het etter at han pådro seg nok en skade.

United er også mer «klare» for overgangsvinduet enn de har vært det de siste sesongene, men la det være klart – ingen av disse overgangene er allerede klare. Det gjenstår mange samtaler, og da kan mye endre seg.

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League
David De Gea legges ut som åte?

Vil for eksempel United bruke David de Gea som agn for å få Bale til Old Trafford eller vil de vente ett år?

United forsøker uansett å få De Gea til å underskrive på en ny kontrakt, slik at verdien ved et videresalg øker. Som jeg har nevnt før så tror imidlertid lagkamerater av De Gea at om Madrid ønsker ham, så kommer de til å få ham.

Det er mange grunner for ham til å reise hjem. De viktigste er at kjæresten, familien og vennene hans holder til der. Real Madrid er jo ikke akkurat en småklubb, heller. De Gea liker riktignok både Manchester og United, men det å stoppe en Madrileno fra å gå til Real Madrid – selv om han egentlig holder med Atletico – det er umulig. Sånn sett er det greit å huske på at Victor Valdes er en ganske så glimrende keeper han også.

Det er andre spørsmålstegn også

Tilbyr United Andreas Pereira på lån tilbake til PSV (som er hva 19-åringen selv ønsker)? Pereira og United er enige om at han skal ut på lån, men Van Gaal ønsker at han skal bli i England. Han mener at Pereira vil tjene på å bli enda mer kjent med engelsk fotball. Belgisk-brasilianeren og faren (som er tidligere fotballproff) er imidlertid redd for at Pereiras talent skal bli sparket i stykker i Championship, og det kan være en klok nok vurdering.

Siden Paul Pogba-situasjonen fortsatt sitter friskt i minnet, så går United forsiktig frem i denne saken. Van Gaal var også klok da han mot Tottenham ga Pereira en smakebit på hvordan det vil være å spille førstelagsfotball foran et fullstappet Old Trafford. Det må ha vært appetittvekkende eksempel på hvordan fremtiden kan bli for midtbanespilleren.

Seieren mot Tottenham har også gjort dette til en bra uke, men én liten smakebit er ikke nok til å gjøre folk noe i nærheten av mette. United vil også være utenfor Topp 4 hvis den svake Anfield-formen fortsetter søndag. Huff, som vi alle håper at det ikke skjer.

Powered by Labrador CMS