Carrick til United-Supporteren: – De gode tidene er like rundt hjørnet

United-troppen bør forbedres, men samtidig er ikke gapet opp til Liverpool og Manchester City uoppnåelig, mener Michael Carrick.

Publisert Sist oppdatert

Medlemsbladet United-Supporteren gjorde i sommer et lengre intervju med Michael Carrick, som på grunn av coronasituasjonen foregikk via Zoom.

Førstelagstreneren med blant annet fem Premier League-gull og Champions League-medalje i sitt private pokalskap, mener hemmeligheten ligger i å bygge opp en stabil positiv graf.

– Det som mangler er å holde det gående over en lang periode. Det er egentlig hele svaret (på hvor fjernt eller nær United er Liverpool og City). Vi streber etter å holde et stabilt høyt nivå. Vi jobber med å forbedre hver og en, og forbedre troppen og laget kollektivt der stabilitet er nøkkelen. Det hadde vi definitivt i årene da vi brukte å vinne pokaler, og jeg ser fram mot suksess i 2020/2021.

– For å opprettholde gode resultater over en lang periode trenger du en tropp med solid dekning og bra kvalitet. Vi har en ung tropp som uten tvil kommer til å bli bedre. Jeg er sikker på at vi kommer dit, sier Carrick og lar det ikke være noen som helst tvil om at han med ordet «dit» mener suksess.

LEDER TRENINGEN: Noe av Michael Carricks viktigste oppgaver som førstelagstrener, er å lede de daglige treningene.

Ønsker forbedringer

En rekke spillere er blitt koblet til United de siste månedene med Jadon Sancho og Jack Grealish som to av de største navnene. Ole Gunnar Solskjærs assistent spekulerer ikke i navn, men legger heller ikke skjul på at United ser etter forsterkninger.

– Vi ønsker å forbedre troppen. Det gjorde vi i alle år da vi hadde suksess under Sir Alex. Vi identifiserte hvor vi trengte forbedringer, og det gjør vi nå også. Vi forsøker alltid å bli bedre både individuelt og som gruppe, sier Carrick før han understreker:

– Det betyr ikke at vi ikke er gode nok, det betyr bare at vi alltid forsøker å bli bedre, og der er det en stor forskjell.

Innenfor visse rammer må man gi spillerne frihet.

Før United kom inn i den gode perioden med den lange rekken med ubeseirede kamper, var det kritiske røster som hevdet at det ikke var noe mønster over Uniteds offensive spill, og spesielt, mente kritikerne, at United slet mot etablert forsvar.

– Aller helst ønsker jeg å se at vi skaper sjanser og scorer mål. Så enkelt er det, sier Carrick før han forklarer mer detaljert.

VIKTIG Å FÅ UTFOLDE SEG: Michael Carrick sier i intervjuet at Ole Gunnar Solskjær mener det er viktig at spillerne også får utfolde seg under kampene. Her er det Andreas Pereira som får gratulasjoner fra Fred og Victor Lindelöf etter scoring mot LASK Linz.

– Det er mange måter å gjøre det på. Det er mye snakk om formasjoner, men det handler også om hva du tror på med laget ditt. Du har en forestilling om hvordan du ønsker at laget skal se ut. Vi ønsker å angripe og vi ønsker å jobbe ut fra en struktur, men det er også viktig at spillerne må få utfolde seg. Ole har snakket mye om det. Han vil at spillerne skal få utfolde seg og ha det gøy. Innenfor visse rammer må man gi spillerne frihet. Det er nettopp da spillerne får vise hva de er gode til.

– Tradisjonen og historien til Manchester United er å underholde. Det er definitivt den type fotball vi liker, og det har også gitt oss suksess i mange, mange år. Det har fungert før, og vi gjør det vi kan for å bygge en tropp med tro på seg selv og der vi forsøker å forbedre spillerne underveis, sier Carrick.

Etter det famøse tapet for Burnley, holdt United nullen i elleve av 19 kamper. Til sammenligning ble det bare seks «clean sheets» på de 19 kampene før.

Guttene setter sin ære i å angripe som Manchester United.

Likevel er ikke Carrick med på at alt som ved et trylleslag plutselig snudde til det bedre.

– Det er snodig det der, fordi hvis du ser på noen av kampene i første halvdel av sesongen, så var det flere kamper hvor vi nesten ikke lot motstanderne slippe til noen sjanser, men det hendte at de fikk et flaksemål eller scoret på en fantastisk avslutning. Det fortalte egentlig ikke så mye om hvordan vi så ut defensivt som et lag. Ja, vi fikk kritikk fordi vi ikke vant kamper, men internt var vi faktisk ganske avslappet fordi vi visste at vi var på rett vei.

– Da vi deretter fikk denne lange rekken med kamper uten tap var det kanskje overraskende for noen, men ikke for oss. Det handler ikke bare om forsvaret heller. Det handler om hvordan vi spiller som et lag. Når vi spiller bra på midten og i angrep, tar det bort mye av presset på forsvaret og keeper. Det er noe vi har jobbet med over lang tid, og vi kommer til å fortsette å jobbe med det. Ingen må tro at det snudde bare «sånn» uten videre og plutselig ble alt bra. Den fotballen lå der i vannskorpen lenge før den virkelig kom til syne. Guttene har jobbet bra og setter sin ære i å angripe som Manchester United, samtidig som vi også setter vår ære i å forsvare oss bra.

CORNER ER MÅL: Lenge slet United med å forvalte hjørnespark og frispark på beste måte. Michael Carrick forteller at de jobbet med saken lenge før det løsnet. Her Harry Maguires scoring mot Chelsea.

Ingen snarveier

Ikke bare defensiven, men også corner og dødball-situasjonen for United ble merkbart bedre i siste halvdel av sesongen.

– Sånn er fotball, begynner mannen som spilte 18 sesonger i Premier League inkludert tolv for Manchester United.

– Fotball handler om hardt arbeid og ingen snarveier. Det finnes ingen lett vei til toppen. Noen ganger får man ikke betalt med det samme selv om man har lagt ned mye arbeid, og da tester man kanskje ut noe annet. Vi var fullt klar over at dødball-statistikken ikke var bra nok. Vi trenerne diskuterte det, vi pratet med spillerne om det, og sammen studerte vi videoklipp av corner og dødball for å identifisere hvor skoen trykket. Det finnes ingen enkel måte, men vi jobbet med saken, forsøkte å endre noen detaljer og heldigvis ble det bedre.

Vi mener United er det rette stedet for å få det beste ut av Rashford.

Det hersker liten tvil om at Bruno Fernandes fortjener sin del av æren for at hjørnespark og dødballer er blitt bedre, og Carrick er klar på at portugiseren har gitt laget et løft.

– Det er en rekke ting som har imponert meg med Bruno. Det er ikke enkelt å umiddelbart finne seg til rette i United. Spør hvilken spiller du vil. Uansett hvem du spør, vil spilleren fortelle deg at det å komme til Manchester United er et stort steg, og man erkjenner fort at United ikke er som andre klubber. Forventingene, det å hele tiden ha argusøyne mot seg, ansvaret som legges på skuldrene er forskjellig fra andre steder, og derfor er det ikke lett å finne seg til rette med en gang. Noen spillere bruker flere måneder, noen et helt år på å tilpasse seg. Nettopp av den grunn ville vi ikke legge for mye press på Bruno, sier Carrick, som tenker seg om litt og fortsetter:

– Jo, vi hadde forventninger, men vi ønsket ikke å legge disse som press på Bruno. Han har definitivt oversteget det vi hadde håpet på. Selve spillet er én ting, alle har sett hvilke kvaliteter han har, men jeg vil også trekke fram hans personlighet og hvordan han har passet inn i gruppen fra dag en. Vi har fin dynamikk i spillergruppen og han har glidd inn der imponerende bra.

HAR IMPONERT STORT: Bruno Fernandes har oversteget forventningene som Michael Carrick og United-ledelsen hadde da han kom.

Luksusproblem på midten

Etter at Fernandes kom til United fra Sporting Lisboa for 55 millioner euro har det gitt Solskjær & Co et luksusproblem med å komponere midtbanen. I hvert fall når alle spillere er tilgjengelige.

– Definitivt. Nå har vi en fin, sterk konkurranse om plassene, noe jeg synes vi knapt hadde før, mye på grunn av mange skader. Vi var aldri der at vi kunne velge og vrake, og det er en deilig situasjon å være i, sier Carrick med et smil.

– Nå kan vi dessuten være fleksible med tanke på formasjoner og måten vi ønsker å spille på. Det er viktig å kunne variere. Hvis vi har alle midtbanespillerne friske betyr det at vi kan, hvis vi ønsker, variere spillet fra kamp til kamp fordi alle våre spillere har noe eget i sitt spill. Jeg har tro på at vi vil tjene på å kunne være mer fleksible.

En god lagånd ser du ikke bare under kampene, man merker det utenfor banen også.

En spiller som går klar av den forventede tøffe konkurransen om en plass på midtbanen er offensive Marcus Rashford. 2020/2021-sesongen blir Rashfords sjette på Uniteds A-lag, utrolig nok siden Manchester-­gutten ennå er bare 22 år.

– Jeg har ikke lyst til å legge for mye vekt på Marcus’ skuldre, men det er lett å glemme hvor ung han fortsatt er og hvor mye han har oppnådd allerede i sin karriere. Marcus har modnet masse de siste, to, tre årene. Han ønsker hele tiden å lære og bli bedre. Ja, Marcus er desperat etter å lære, noe som er viktig om du ønsker å bli en virkelig topp spiller. Han har egenskapene som skal til, og vi mener at Manchester United er det rette stedet for å få det absolutt beste ut av ham.

HYLLER SKANDINAVIA: Michael Carrick foran med ivrige United-fans før United – Vålerenga i 2017. Carrick oppfordrer skandinaviske United-fans til å bli med i Supporterklubben.

Maguire naturlig kaptein

Da Carrick kom til United fra Tottenham i 2006 var Gary Neville lagkaptein og var det fram til 2011 da Nemanja Vidic overtok stafettpinnen. Siden ble Wayne Rooney kaptein før Carrick selv fikk det ærefulle oppdraget for en sesong i 2017/18. Carrick, som også spilte med blant andre David Beckham og Rio Ferdinand som kapteiner på England, er ikke overrasket over at Harry Maguire fikk kapteinbåndet da Ashley Young forlot United.

– Jeg har spilt med mange lagkapteiner i min tid og jeg har lært at det er mange ulike kapteiner. Første bud er å være deg selv. Det må falle naturlig å ta på deg det ansvaret som et kapteinsverv er. Du må ha et øye på alle sammen og være beredt til å lede. Harry er sin egen herre og har sin egen personlighet. Det tok ikke lang tid fra Harry kom hit til vi så at han virkelig følte seg hjemme her, og han fikk fort innflytelse i spillergruppen. Ole la merke til dette og jeg tror det er derfor han valgte Harry.

– Harry har en stor nærhet på laget. Fotballen hans viser det, men hans lederegenskaper synes også ved hvordan han tar føringen utenfor banen og tar ansvar for alle rundt seg. Harry var Oles valg som kaptein og han har tatt det ansvaret meget bra. Coronasituasjonen ga Harry andre, helt uventede oppgaver, men også de utfordringene tok han på strak arm.

De gode tidene er like rundt hjørnet.

Manchester Uniteds manager snakket i sommer med fanzinet «United We Stand», der han utdypet viktigheten av en god lagmoral og sa blant annet:

– Personlighet er så viktig. Vi er et lag med et lagmiljø. Jeg ønsker at spillere skal ha et visst ego, og litt brodd, men spillere må ha evnen til å tilpasse seg.

Carrick sier til United-Supporteren at et bra miljø på arbeidsplassen ikke kommer av seg selv, men er noe man må jobbe for å oppnå.

SIN EGEN HERRE: Harry Maguire er ifølge Michael Carrick sin egen herre, og han fikk tidlig stor innflytelse i spillergruppen. Det gjorde han til en opplagt kapteinkandidat da Ashley Young forlot United.

– Du trenger «spirit» og samhold og det er hva vi bygger på. En god lagånd er en viktig del av det å få suksess. Da Ole kom inn som manager snakket vi mye om det, og han ønsket definitivt at vi skulle være en enhet med bra lagånd. Hvis du ser på samtlige store lag gjennom historien, så har de uten unntak hatt god lagånd. Vi forsøker å gjøre spillerne klar over det. I dagens tropp er det mange unggutter som er sultne og desperate etter å gjøre det bra. Det er også noen erfarne spillere og andre rutinerte som har gått gradene gjennom akademiet. Vi forsøker å gjøre det tydelig at alle er viktige og alle er avhengige av hverandre. Det er viktig å finne balansen der alle drar i riktig retning fordi da blir vi mye mektigere og sterkere, sier United-treneren.

Som trener elsker jeg å se at spillerne møter til trening med et smil rundt munnen.

Carrick tenker seg om og fortsetter:

– Du kan ha mange gode individualister, men hvis de ikke går sammen som en gruppe blir det ikke det samme. Jeg mener sånt tar tid. En god lagånd skapes ikke av seg selv. Det er noe alle må jobbe med, men jeg mener vi har det nå. En god lagånd ser du ikke bare under kampene, man merker det utenfor banen også. Jeg opplever lagmoralen som veldig god ute på feltet. Det er noe å bygge videre på, og forhåpentligvis vil det gjøre at vi står enda bedre rustet i fremtiden.

GOD KOMMUNIKASJON: Michael Carrick forteller at tonen og kommunikasjonen mellom han og Ole Gunnar Solskjær, og de øvrige trenerne, er meget god under kampene.

I tolv sesonger var Carrick en del av «garderoben» i Manchester United. Nå som trener har han et litt annet perspektiv, men etter 19 sesonger som A-lagsspiller kjenner han godt miljøet og hva som foregår innenfor de fire veggene. På spørsmål om hvem som er spøkefuglen i garderoben svarer treneren:

– Daniel James er faktisk ganske morsom, men det er ikke bare han. Guttene går veldig fint overens og har det gøy, men vi trenerne ser ikke så mye til hva de holder på med. Garderoben er deres fristed på en måte, og derfor forsøker vi å holde oss vekk derfra og ser ikke så mye av hvem som gjør hva. Da jeg var spiller var jeg selvsagt midt oppe i det hele, men som trener blir perspektivet litt annerledes.

– Som trener elsker jeg å se at spillerne møter til trening med et smil om munnen. Spillerne ler, vitser og fleiper. Det er definitivt rom for den slags her. I tillegg til at det selvsagt også er rom for alvor, hardt arbeid og fokus.

Avslutter Michael Carrick, mannen som var med på veldig mye gøy som Manchester United-spiller.

Powered by Labrador CMS