mmc

Derfor er Ten Hag trolig solgt på Mount

Publisert Sist oppdatert

Chelseas Mason Mount kan fort blir sommerens første store United-signering.

Den siste uka har engelske aviser først skrevet at Mount foretrekker United i stedet for Liverpool eller Arsenal. Sent onsdag kveld meldte så Manchester Evening News og The Telegraph bortimot samtidig at United og Mount skal være enige om den personlige kontrakten. Ifølge James Ducker i The Telegraph ser Ten Hag 24-åringen som én av sine to store signeringer i sommervinduet, og han presser på for å få overgangen gjennom.

Men hva er det Ten Hag har falt for?

Det er trolig ikke altfor mye denne sesongen, siden Mount har slitt stort med skader etter fotball-VM. Han har faktisk kun fullført en 90-minutter for Chelsea i 2023, etter å ha slitt med en bekkenskade over to ulike perioder de siste månedene.

Dermed står han med bare tre mål, alle i Premier League og totalt seks målgivende (Premier League og Champions League) på totalt 2188 minutter med spilletid denne sesongen.

Mount har også, grunnet skadene, bare startet 20 ligakamper, noe som er det minste noensinne siden han slo gjennom som fotballspiller på utlån i nederlandske Vitesse på utlån fra Chelsea for fem år siden.

I Premier League-toppen

Forrige sesong, i 2021/22-sesongen, så var han imidlertid på banen i 32 av 38 ligakamper. Ingen andre midtbanespillere eller spisser ble brukt mer enn Mount i Chelsea, og da var det også ganske så lett å se hvorfor han bare 24 år gammel har hele 36 A-landskamper for England.

Han leverte til sammen 29 mål og målgivende på 53 kamper og 3781 minutter, noe som tilsvarer målpoeng hvert 130. minutt i alle turneringer. Med 21 målpoeng på 2364 Premier League-minutter var snittet der enda bedre – målpoeng hvert 112. minutt.

mmount

Sammenlikner man med resten av Premier League blir tallene også pene.

Tar man bort straffescoringer så var det kun Salah, De Bruyne, Son og Vardy som bidro oftere med målpoeng enn Mount.

2021/22 var også Ronaldos comeback-år i United, der han dunket inn mål etter mål, men selv han var et lite stykke bak Mount totalt sett i målpoeng per 90-minutter.

Mount leverte da også 0,35 målgivende per 90-minutter. Det var fjerde best i Premier League – foran De Bruyne, Alexander-Arnold, Fernandes, Maddison, Kane og de fleste andre.

Md 2,04 sjanseskapende pasninger per kamp var han også topp-10 i ligaen på det, og sesongen før, i 2020/21-sesongen, så var han topp-3 her – også foran Bruno Fernandes.

Det var forrige sesong også bare De Bruyne, Salah, Mahrez og Bruno Fernandes som var foran Mount hvis man slo sammen egne skudd og sjanser skapt for andre.

bilm

Ser man på presspill så var det i 2021/22 bare Diogo Jota og Kalvin Phillips som presset mer enn Mount, når statistikerne i StatsBomb har sin «possesion adjusted presssures»-oversikt, som altså tar hensyn til hvor ballbesittende et lag er. Dette er en matematisk formel for å justere press-statistikk i forhold til ballbesittelse, ellers ville jo spillere på lag som City og de beste aldri kunne hevdet seg her.

Mount var også topp-5 i antall vellykkede pasninger til medspillere inn i 16-meteren.

Engelsk og ung

På Uniteds midtbane fyller Bruno Fernandes 29 år til høsten, Casemiro og Eriksen runder 32 neste sesong og Fred blir 31 år gammel. Sånn sett vil en 24-åring som blir 25 10. januar 2024, som har erfaring både som 6er, 8er og 10er, kunne bidra.

Det er kanskje spesielt Eriksen-rollen Mount er vurdert i, alternativt også en mer 10er-liknende rolle ved siden av Bruno i kamper United dominerer i.

I Ajax, når Ten Hag hadde fått satt formasjon og stil, så stilte jo Ajax ofte også med en treer på midten, med en dyp spillere og hvor de to andre begge var ekstremt sentrale fremover i banen. Tenk Fernandes og Mount i et liknende oppsett.

Mount liker seg godt ute til venstre, så tenk gjerne også en del kombinasjoner med for eksempel Luke Shaw og Marcus Rashford på den kanten. Under Thomas Tuchel i Chelsa ble han noen ganger også brukt som venstre spiss i tyskerens 3-4-3-formasjon.

Alle tall frem til denne sesongen viser altså at han leverer jevnt offensivt, men det er kanskje aller mest som en aggressiv og defensiv offensiv spiller at han har vist seg frem tidligere.

ricem
VENNER: Mason Mount og Declan Rice har vært venner siden de var 12 år gamle.

I Champions League-finalen i 2021 gjorde Mount en viktig jobb sammen med Ngolo Kante, da Manchester City ble slått. Presspillet hans er også en av årsakene til at han har vært et fast inventar på Gareth Southgates england.

Som engelskmann vil han også vil han automatisk også bli en av de åtte engelske spillerne United minimum må registrere i 25-mannstroppen til Premier League. Det er essensielt at kvaliteten på åtte såkalte «homegrown» spillere er best mulig.

Avklaring i juni?

Så er det fortsatt et stykke igjen fra mulig enighet om personlige betingelser.

Nei, den personlige kontrakten skal ikke være noe problem. Mounts nåværende lønn skal ligge på cirka 80000 pund i uka, og United kan både doble og antakeligvis tredoble den om nødvendig.

Overgangssummen kan imidlertid bli litt mer trøblete. United skal ifølge rapportene verdsette spilleren til 55 millioner pund, mens Chelsea – som jo har brukt mange milliarder kroner på kjøp det siste året – ønsker nærmere 85 millioner pund.

På grunn av økonomisk fair play og mulighetene videre er også prisen ekstra viktig for Chelsea, samtidig som de vet at hvis de ikke finner en avtale med en annen klubb så kan de miste ham gratis neste sommer. Det vil være ille, slik de nå har operert.

Kieran Maguire, ekspert på fotballøkonomi, sa i mars at Chelsea må hente inn mye penger på spillersalg i sommer for å unngå å havne i trøbbel med økonomisk fair play-reglene, dette på grunn av flere år med negative regnskapstall – samt et enormt bruk av penger på overgangsmarkedet.

Spørsmålet er da hvem som gir etter – United, fordi de ønsker Mount så sterkt eller Chelsea, fordi de rett og slett trenger de pengene de kan få? Chelseas mulige fordel her er at de jo kan selge flere andre spillere. Mateo Kovacic kobles nå til City,  Ruben Loftus-Cheek er på vei til AC Milan og Conor Gallagher kan også forsvinne. Mauricio Pochettino er akkurat offentliggjort som ny Chelsea-manager, men fremtidene til Christian Pulisic og Raheem Sterling er vel også uavklart, for å nevne noen.

Det interessante her er imidlertid at for å kunne bokføre penger i regnskapene for å unngå økonomisk trøbbel så må visstnok eventuelle salg være gjort allerede før 30. juni.

Powered by Labrador CMS