Hvem skal erstatte Fellaini?

Herrera, Schneiderlin, Carrick eller en annen?

Publisert Sist oppdatert

Marouane Fellaini gikk av banen med en ryggskade etter at United slo Hull. Etterpå karakteriserte Jose Mourinho det som «ikke bra», og måten portugiseren snakket på kan ha vært et signal om at belgieren må stå over neste lørdags storkamp mot nabo City.

Men hvem skal i så fall ta hans rolle i laget?

I utgangspunktet er det tre klare midtbane-alternativer i United-troppen – Ander Herrera, Morgan Schneiderlin og Michael Carrick.

Holder man alle alternativer åpne kan også Chris Smalling settes inn på stopperplass og Daley Blind dyttes frem på midtbanen. Alternativt kan Wayne Rooney flyttes tilbake på midtbanen for å gi plass til for eksempel Henrikh Mkhitaryan fra start av lenger frem.

Men hvis man tror at Mourinho går for færrest mulig endringer så blir det nok fort en ren midtbanespiller inn, hvis Fellaini står over. Mourinho var også veldig klar på hvordan han så Rooney da han ble spurt om det før sesongstart – da så han ikke Rooney som en 6er eller 8er – altså en midtbanespiller.

Fellaini så langt:

Etter at Paul Pogba redebuterte mot Southampton har Fellaini tatt den defensive rollen på midtbanen. Det ser man tydelig av Optas bilde over snitt-posisjonen til hver enkelt United-spiller mot Hull.

Fellaini selvsagt med nr 27…

snittrolle.

Så er det selvsagt ulike kvaliteter som kan vurderes til den defensive midtbanerollen.

Det som er synlig med Fellaini så langt er en ganske god pasningskvalitet, spesielt på egen halvdel. Hull-kampen ble spesiell, siden United dominerte så stort, men ellers har belgierens oppgave kun vært å sende ballen videre til andre mer kreative spillere i laget.

Han har også vunnet de fleste duellene sine. Sju av 10 dueller ble vunnet mot Southampton, og åtte av 11 mot Hull. Det er en duellsuksess på 70 prosent eller mer.

Han vant også alle hodedueller både mot Bournemouth (4) og Hull (5), selv om det faktisk ble hele fire tap av seks mulige i hodeduellene mot Southampton.

Det er også verdt å merke seg at i de to «litt jevnere» kampene så langt, mot Bournemouth og Southampton, så hadde Fellaini svært få balltap. Han traff på 75 av 76 pasninger mot Bournemouth, og han var blant de tre utespillerne med færrest balltap også mot Southampton.

Fellainis tre ligakamper denne sesongen:

fella2

Hvis han er ute – hvem skal da inn mot et ballbesittende City?

Bruken så langt:

herreraa

Han har vært med i hele forsesongen, startet mot Galatasaray, Everton og også i første ligakamp mot Bournemouth, og den bruken har ingen andre vært i nærheten av. Spanjolen kom også innpå mot Southampton, selv om han var ubenyttet reserve mot Hull.

For Mourinho kan det også være viktig å vite at Herrera fungerte ganske så bra som defensiv midtbanespiller mot Bournemouth, i den ene kampen han startet til nå.

Schneiderlin har kun fem minutter med ligafotball, da han kom innpå som innbytter i premieren mot Bournemouth, og har vært ubenyttet reserve etter det.

For Michael Carrick har trenden vært merkelig negativ. Han spilte fra start i Community Shield, men var ubenyttet reserve mot Bournemouth og har vært ute av troppen i de to siste kampene.

Det virker faktisk som om Carricks eneste sjanse måtte være om han hele veien har trent mot City-kampen fordi han skal gjøre helt spesifikke oppgaver for laget da, selv om en slik forklaring virker lite trolig.

Herrera mot Bournemouth:

Herrera fikk en klart mer defensivt orientert rolle i ligaåpningen enn han har hatt tidligere, men leverte en god jobb der. Det viste blant annet karakterene hans på ulike spillerbørser etter kampen.

Han traff på 87,5 prosent av sine 88 pasninger, og hadde en pasningssikkerhet på over 96 prosent på egen halvdel. Akkurat det liknet en del på Fellainis statistikk i de første kampene.

Samtidig vant han bare tre av sju dueller, noe som betyr 43 prosent – langt lavere enn Fellaini som har over 70 prosent i alle kampene.

Han gikk bare i en hodeduell, og én eneste takling.

Det sier mye om at Herrera er en helt annerledes type spiller enn belgieren.

Han brøt heller ikke motstanderens spill en eneste gang, mens Fellaini har gjort det minst én gang i hver kamp til nå.

Ander Herrera mot Bournemouth, som def. midtbane:

anderh

Hva med forrige sesong?

Carrick, Schneiderlin og Herrera hadde alle en pasningssikkerhet på over 84 prosent for hele forrige sesong, men franskmannen var best med hele 89,51 prosent riktige pasninger.

På egen halvdel ble Schneiderlin imidlertid så vidt slått av Carrick, selv om forskjellen var minimal – 93,05 prosent mot 93,02. Herrera hadde rett under 90 prosent treffprosent på pasninger på egen halvdel.

Schneiderlin traff også bedre med pasningene inne på motstanderens halvdel, men dette har også med roller å gjøre. Både Carrick og Herrera sendte av gårde flere pasninger enn Schneiderlin, som endte inne på den tredelen av banen som er nærmest motstanderens mål.

Schneiderlin gikk også i klart flest hodedueller.

Carrick vant imidlertid klart flest dueller – 58 prosent mot 48 prosent for de to andre, og timingen hans var såpass god at han vant hele 19 av de 26 hodeduellene han gikk i – en suksessprosent som var klart bedre enn de andre.

Bare for å forvirre totalt så var Ander Herrera den som da satte inn flest taklinger hvis man også ser på minutter spilt, og han vant også hele 80 prosent av taklingene han satte inn – noe som også er bedre enn for de to andre.

Carrick var imidlertid i en egen klasse på å bryte motstanderens spill, og han ga ballen klart minst i fra seg.

Samtidig – forrige sesong var under Louis van Gaal. Ihvilken grad kan det vektlegges nå?

Carrick, Schneiderlin og Herrera i 2015/16-sesongen:

statsforrige

Hva kommer City med?

I forrige runde, hjemme mot West Ham, spilte de med Fernandinho på midtbanen, men han hadde egentlig fem ganske så offensive spillere rundt seg – De Bruyne, Silva, Sterling, Nolito og Agüero.

Det var det samme i runden før, bare at Navas startet i stedet for Nolito.

Fabian Delph har kommet inn på midtbanen i begge de to første kampene, før Fernando ble byttet inn mot West Ham sist.

HVIS Pep Guardiola går for en variant av samme start-lag igjen så betyr det altså mange fotrappe og offensive City-spillere fremover i banen. Så er spørsmålet hvordan man stopper dem – med en fotrapp Ander Herrera, en fotballklok Michael Carrick eller en mer duellsterk Morgan Schneiderlin.

Hva ville du valgt? Og hva tror du Mourinho velger? Skriv din mening i kommentarfeltet.

Min mening som ansvarlig redaktør:

Manchester United Training Session & Press Conference

– For meg står det mellom Schneiderlin og Herrera. Jeg blir svært overrasket om Mourinho bryter opp forsvaret eller dytter Rooney tilbake på midtbanen. Men Morgan eller Ander? Jeg er litt usikker.

– Før sesongen trodde jeg at Morgan Schneiderlin fort ville spille en svært sentral rolle for United, men den rollen har Fellaini i stedet tatt. Jeg er også blitt glad i Herera både som spiller og menneske, og jeg synes han forflyttet seg veldig bra, spesielt defensivt mot Bournemouth. Mot noen kjappe City-bein vil hans kjappe bein kunne være en fordel. Han har også stor løpskapasitet.

– Må jeg velge så faller likevel valget på Schneiderlin. Han har ikke like kjappe bein som Ander, men en minst like stor motor, han gir oss mer fysisk styrke, har et veldig bra pasningsbein hvis han har en ok dag, og han kan også gi oss en klar fordel på det som måtte komme av dødballer, både defensivt og offensivt. Rollen ved siden av Pogba vil i utgangspunktet være en defensiv rolle, og da mener jeg at Schneiderlin har et større potensial til å løse den jobben perfekt enn Herrera. Jeg innrømmer at noe av det er basert på tidligere kamper, blant annet i Southampton, men jeg blir overrasket om ikke Schneiderlin, i Mourinhos system og gode organisering, kan gjøre en god og viktig defensiv jobb også i førsteelleveren. Det eneste jeg er usikker på er antall frispark han gir bort, men inntrykket mitt er også at Ander Herrera litt for ofte gir bort frispark i farlige posisjoner.

– Så får jeg vel legge til: Inntil det motsatte er bevist så håper jeg at Fellaini faktisk blir klar til kampen.

Så Langerød velger Schneiderlin hvis Fellaini er ute.
Hva velger du?

Powered by Labrador CMS