29 år siden «Sparky» debuterte

– Den verste å møte av dem alle, ifølge Martin Keown som i 15 år spilte mot det beste Premier League hadde å by på.

Publisert Sist oppdatert

Les mer og se video her.

I dag fredag, er det nøyaktig 29 år siden Mark Hughes debuterte for United mot Port Vale i Ligacupen. Det skulle bli starten på en lang og suksessrik karriere for «Sparky» i den røde drakta. I løpet av ti sesonger fordelt over to perioder på Old Trafford, var han delaktig i en rekke triumfer. To Premier League-, tre FA-Cup- og én Ligacuptittel, i tillegg til Europacupen for cupvinnere og Supercupen.

Men Hughes var ikke av de som holdt seg i ro. Etter kun tre sesonger forlot han i 1986 Manchester til fordel for Spania og Barcelona. Planen om å danne et radarpar med Gary Lineker under Terry Venables slo aldri helt an, og året etter ble han lånt ut til Bayern Munchen hvor han fant tilbake til seg selv.

Etter to år ute i den stor verden, returnerte waliseren til Old Trafford i juni 1988 for £1,8 millioner.

United var enda ikke det storlaget det er i dag, men Hughes var en av hjørnesteinene Ferguson valgte å bygge laget sitt rundt. I både 88/89 og 90/91 ble han kåret til årets spiller blant spillerne, og i 92/93 vant de Premier League. Historien derfra kjenner vi alle godt.

Tiden etter United

Han forble i klubben til juni 1995, da en ung og fremmadstormende Andy Cole ble kjøpt inn. Hughes skjønte at førstelagsfotball ville bli sjelden vare, og vendte nesa mot London og Stamford Bridge.

Da han forlot United for Chelsea, var han den eneste spilleren som også hadde vært United-spiller da Sir Alex Ferguson tok over i 1986.

Også i Chelsea var Hughes god, og sammen med Gianfranco Zola var han med på å etablere Chelsea som et topplag på slutten av 90-tallet. Han spilte også senere for Southampton, Everton og Blackburn før han endelig la skoene på hylla i juli 2002 – 39 år gammel.

Hughes har siden sittet i rollen som manager i både Blackburn, Manchester City og Fulham og er for øyeblikket opptatt med å få QPR på rett kjøl.

I løpet av 10 lange år noterte han seg for 119 scoringer for United. Han var aldri noen spydspiss på linje med Andy Cole eller Ruud van Nistelrooy, men han skapte rom for sine medspillere og skapte trøbbel for sine motstandere.

Powered by Labrador CMS