Urettferdig kritikk mot Lukaku?

Bedømmes han hardere enn de andre?

Publisert Sist oppdatert

Ingen har scoret flere mål for United denne sesongen enn Romelu Lukaku, det gjelder både i Premier League og totalt.

Likevel er det ingen tvil om at mange jevnlig river seg i håret av ham, ikke minst da han misbrukte flere store sjanser under søndagens kamp mot Arsenal.

Frustrasjonen søndag var lett å forstå, men hvor rettferdig er kritikken mot Uniteds belgier?

United.no har sammenliknet prestasjonene hans med blant annet Marcus Rashford og andre United-spillere, men også de beste spissene ellers i Premier League.

Lukaku mot resten av Premier League

Med 12 ligamål er Lukaku på delt 8. plass på toppscorerlista i Premier League. United har også Paul Pogba (11), Anthony Martial (9) og Marcus Rashford (9) inn blant de 24 som har scoret flest mål i ligaen denne sesongen.

United bør selvsagt ha ambisjoner om å ha en toppscorer som ligger nærmere toppen av toppscorerlista, men ser man på mål per minutt så endrer totalen seg noe.

Kun tre klart bedre på mål per minutt:

Lukaku har i snitt scoret et ligamål hvert 149. minutt denne sesongen, og det er egentlig bare tre spillere inne på topp 10 på toppscorerlista som er klart bedre enn det – Agüero, som i snitt scorer hvert 107. minutt, Aubameyang, som i snitt scorer hvert 129. minutt og Harry Kane, som i snitt scorer hvert 132. minutt.

Raheem Sterling (mål hvert 143 minutt) og Sadio Mane (mål hvert 147. minutt) er også foran Lukaku, men altså bare så vidt.

Men ingen av de andre høyt oppe på toppscorerlista scorer i snitt oftere, hvis man ser på mål vs. antall minutter med spilletid.

Som Agüero og flere andre:

Går man enda mer i dybden, så har Lukaku 12 mål, men ifølge såkalte expected goals så skulle han bare hatt 9,8 mål. Til tross for de fire misbrukte sjansene mot Arsenal så har han altså fortsatt overprestert noe.

SCORET MER ENN HAN «SKULLE»: Romelu Lukaku i 2018/19-sesongen.
SCORET MER ENN HAN «SKULLE»: Romelu Lukaku i 2018/19-sesongen.

Så er det ofte slik at de beste spillerne overpresterer, siden de rett og slett er de beste og dermed treffer nettmaskene oftere enn dårligere spillere gjør det fra de fleste posisjoner.

Med det utgangspunktet er det det faktisk verdt å merke seg at det egentlig ikke er noen av spydspissene på toppscorerlista som har overprestert mer enn Lukaku har gjort det.

Sergio Agüero skulle ha scoret 16 mål, men står med 18. Altså to foran skjema, det samme som Lukaku.

Mohammed Salah skulle ha scoret 16,5 mål, og har 17 mål, mens Arsenals Aubameyang skulle ha scoret 18 mål, men har «kun» 17.

Sadio Mane (fem mer enn xG), Raheem Sterling (fire mer enn xG), Eden Hazard (fire mer enn XG) og Harry Kane (tre mer enn xG) er de som har overprestert mest, mens andre spillere øverst på toppscorerlista, Raul Jimenez, Alexandre Lacazette og Jamie Vardy, ikke har overprestert noe mer enn hva Lukaku har det.

Men misbruker han flere store sjanser enn de andre, da?

Vel, mot Arsenal misbrukte Lukaku fire sjanser hvor sannsynligheten for mål var over 40 prosent. Totalt denne sesongen har han ifølge Opta misbrukt sju sjanser hvor sannsynligheten for scoring er 35 prosent eller mer.

Men:

Sergio Agüero har også misbrukt sju sjanser hvor scoringssjansen var 35 prosent eller mer, for eksempel to i tapet mot Leicester i desember.

Harry Kane har misbrukt fem sjanser på det nivået, Salah seks og Aubameyang hele 15.

Sånn sett så misbruker egentlig ikke Lukaku flere store sjanser enn de beste spissene hos rivalene.

Lukaku mot resten av United

La oss begynne med Lukaku vs. Marcus Rashford, som er den som oftest har vært midtspiss hvis det ikke er Lukaku som har hatt rollen denne sesongen.

Totalt hele sesongen så har Lukaku altså som nevnt scoret 12 mål, mens såkalt expected goals burde vært 9,75. Han har altså overprestert.

Marcus Rashford står med 9 mål, og Expected goals for ham er 8,75 – så han har egentlig «kun» levert som forventet.

Paul Pogba har 11 ligamål så langt, men burde kanskje hatt mer siden expected goals er 12,7.

Til sammenlikning har Anthony Martial ni mål, mens expected goals kun er 4,75. Han er den av Uniteds mest målfarlige som altså kommer best ut av det.

UNITEDS MEST BRUKTE SPISSER: Romelu Lukaku og Marcus Rashford.
UNITEDS MEST BRUKTE SPISSER: Romelu Lukaku og Marcus Rashford.

Ser man enda litt dypere i materien, og hvordan de har levert under Ole Gunnar Solskjærs ledelse, så er tendensen den samme.

Rashford har scoret seks mål, og xpected goals er 5,75 under Solskjær, mens Lukaku står med seks mål selv om expected goals er lavere enn for Rashford, kun 4,9.

Men hva med sjansesløsingen, spør du kanskje?

Jo, det er ingen tvil om at Lukakus misbrukte sjanser mot Arsenal ikke var bra. På alle de fire sjansene han fikk søndag vurderte Opta sannsynligheten for å score til å være mer enn 40 prosent.

United.no har sett på alle Uniteds sjanser denne sesongen, og satt opp en liste over de største missene (se nederst) – hvis man stoler på Optas vurdering av sjansene.

Hvis man også her ser på misbrukte sjanser som er vurdert som mer enn 35 prosent sjanse for mål, så står altså Lukaku for sju av de 19 misbrukte mulighetene United har denne sesongen. Marcus Rashford har seks på samme liste, mens Paul Pogba, Anthony Martial og Jesse Lingard er med.

Men før Arsenal-kampen var det altså Rashford som var «versting» på denne lista, da fire av Lukakus sju altså kom mot Arsenal.

Ser man på andre statistikker er det spesielt pasningssikkerheten Lukaku kunne blitt bedre på sammenliknet med en del andre, men samtidig er det ikke helt hans jobb.

Så selv om søndagens kamp altså ikke var hans beste – er kritikken mot Lukaku for hard når man ser på tallene i denne saken?

De største sjansene vi ikke har scoret på (35% eller mer):

 1. Arsenal borte: Lukaku 55
 2. Everton hjemme: Martial 55
 3. Burnley hjemme: Rashford 53
 4. Bournemouth borte: Pogba 51
 5. Leicester borte: Rashford 50
 6. Fulham borte: Lukaku 50
 7. Arsenal borte: Lukaku 47
 8. Newcastle borte: Pogba 46
 9. Arsenal borte: Lukaku 46
 10. Brighton hjemme: Lingard 45
 11. Arsenal borte: Lukaku 41
 12. Leicester hjemme: Lukaku 41
 13. Watford borte: Pogba 40
 14. Newcastle hjemme: Rashford 39
 15. Everton hjemme: Rashford 38
 16. Southampton hjemme: Lukaku 38
 17. Fulham hjemme: Rashford 37
 18. Bournemouth hjemme: Rashford 37
 19. Brighton hjemme: Martial 35
  Merk: Straffebom ikke inkludert.

Powered by Labrador CMS