Tidenes viktigste derby?

Lørdag tar United den korte veien til Eastlands for å møte nabo og byrival City. Kampresultatet kan langt på vei avgjøre ligaen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det er det 136. ligamøte i rekken, er det ikke et hvilket som helst Manchester-derby som står på agendaen denne gang. Skulle United gå hen og vinne morgendagens nabo-oppgjør, samtidig som Chelsea avgir poeng mot Arsenal på Emirates på søndag, kan vi for første gang på fire lange år kaste oss ut i feiringen av et ligamesterskap.

Men hold an litt, vi var ikke helt ferdig: Tap mot City og Chelsea-seier mot Arsenal, vil bety at kampen om mesterskapet igjen vil være vidåpen.

Nettopp av disse årsaker både gleder og gruer vi oss til morgendagens oppgjør; sannsynligvis det viktigste Manchester-derbyet noensinne – og helt sikker det viktigste siden våren 1974.

Foran en så viktig og avgjørende kamp skulle vi imidlertid ha ønsket oss at United fikk innvilget sitt ønske om ett ekstra døgns hvile. Vi vet hvordan laget ofte sliter med å prestere etter bortekamper i Europa, og denne gang vil det bare være 63 timer mellom kampslutt i Milano og avspark på CoM. Men hvorfor har da ikke kampen blitt utsatt til søndag?

Nei til utsettelse

Vel, svaret ligger i at United for lengst har henstilt om utsettelse, men fått tvert nei av både Premier League og morgendagens motstandere. City, som til tross for at de (som vanlig) på denne tiden av året for lengst er ute av kampen om titler, satte seg rett og slett på bakbeina. En klubb som har hatt hele uken på seg til kampforberedelser, og heller ikke – i motsetning til United som skal møte Chelsea på onsdag – har ny kamp før i sesongavslutningen neste helg, svarte altså nei til å flytte kampen med 24 timer. Man kan bare spekulere i hvorfor.

Riktignok hevder City-manager Stuart Pearce at beslutningen om å nekte flytting ikke ble tatt for å legge kjelker i veien for United. Derimot ville en flytting – ifølge samme mann – blitt oppfattet som urettferdig av fans som allerede har ordnet seg med billetter og reise(!). Plutselig har man altså begynt å ta hensyn til supporterne.

Uansett, kampen skal spilles lørdag kl. 13.45, og da må alle parter – inkludert United, innrette seg deretter.

Dårlige erfaringer med CoM

City of Manchester har ikke akkurat vist seg som noen lykkearena for Sir Alex' mesterskapskandidater. Siden City flyttet fra Maine Road i 2002, har det bare blitt tre av 12 poeng til rødtrøyene. 2-0-seieren i februar 2005 er den eneste så langt, mot blåtrøyer som altså har vunnet tre av fire oppgjør. 4-1 og to ganger 3-1 er tall som tydelig forteller oss at United sliter på CoM.

Rio tilbake

Under slike omstendigheter er det godt å vite at det lysner på skadefronten. På San Siro for to dager siden kunne vi ønske Nemanja Vidic tilbake etter fem ukers skadefravær, og mot City får vi etter alt å dømme et kjærkomment gjensyn med Rio Ferdinand. Rio mistet som kjent sist helgs møte med Everton, i tillegg til dobbeldaten med Milan. Han er blitt erklært skadefri, og vil trolig ta sin gamle plass ved siden av Vidic, som i likhet med resten av laget var svært rusten i Milano. Også Patrice Evra er tilbake i troppen etter karantenen i Champions League. Dermed nærmer vi oss den forsvarsfireren som inntil skademarerittet tok knekken på den, var den gjerrigste i hele Premier League. Nå er det kun Gary Neville som fortsatt befinner seg utenfor sidelinjen. Når han vil være tilbake – og om det i det hele tatt vil skje denne sesongen, er fortsatt usikkert. Selv øyner han imidlertid sjansen til å være tilbake i tide til å rekke FA-cupfinalen om to uker. Louis Saha spilte de tre siste minuttene mot Milan, og er også klar til morgendagens kamp, sammen med Alan Smith, som ble sittende på benken i Italia. Ingen av de to kan skylde på utmattethet, og det vil heller ikke komme overraskende om begge de blir involvert mot City.

Ingen nye skader

Sir Alex bekrefter at troppen er intakt etter onsdagens kamp, og at han først og fremst trenger å få blåst nytt liv i leiren.

– Min viktigste jobb nå blir å friske opp spillerne. Europacupkamper trekker saften av deg, og siden City-kampen har avspark allerede kl. 13.45, har vi så visst flere hensyn å ta, sier han til ManUtd.com.

– Likevel, med Rio Ferdinand, Louis Saha, Alan Smith og Patrice Evra, har vi for første gang på mange uker fått alternativer.

– Det er vanskelig å si i hvilken grad midtukekamper påvirker de enkelte spillerne, men det faktum at vi står overfor et derby, betyr at vi uansett blir nødt til å vurdere hva vi skal gjøre. Alle sammen er nemlig ivrige etter å spille kampen.

Sir Alex er ganske overbevist om at spillerne hans ikke vil føle ettervirkningene av onsdagens CL-nederlag.

– Noen av dem har erfart tap i Europa før. Det ligger i fotballens natur at du av og til må slå tilbake etter nederlag. I min tid her har vi gjort det på en veldig bra måte. Ingen liker å tape, aller minst en semifinale, men her står vi overfor et City-mannskap som vil gjøre alt for at vi ikke skal vinne ligaen. Det gir oss et enormt løft, sier SAF.

Uniteds preliminære tropp: Van der Sar, Kuszczak, Brown, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Heinze, Ronaldo, Fletcher, Carrick, Scholes, Eagles, Richardson, Giggs, Rooney, Solskjær, Saha, Smith.

Citys Barton i trøbbel – igjen

Manchester City fikk et alvorlig problem å hanskes med forleden da midtbanedynamo Joey Barton havnet i slagsmål med kollega Ousmane Dabo. Barton skal ha rundjult sin lagkamerat i den grad at han måtte ha behandling på sykehus. Uten å ta stilling til skyldspørsmålet er det ikke første gang Barton har havnet i trøbbel som følge av et tidvis ustyrlig temperament. Denne gang mente City-ledelsen at oppførselen var så langt over streken at de rett og slett har suspendert Barton fra å spille sesongens to siste kamper, herunder altså morgendagens Manchester-derby.

Med Barton ute, vil antakeligvis unge Michael Johnson få sjansen til en plass i Stuart Pearces startoppstilling.

Formen

City ligger i øyeblikket på 13. plass på Premier League-tabellen med 42 poeng. Det er hele 43 færre enn poengfangsten til morgendagens gjester, United. Likeså er det spilt fire kamper siden forrige seier, 3-1 borte over Fulham, og vi må oppsiktsvekkende nok helt tlbake til 1. nyttårsdag for å finne siste seier hjemme på Eastlands. Det skulle vel derfor ligge an til grei seier for laget som jakter på sin ligatittel nummer 16? Men nei, så enkelt er det ikke. For City er kampene mot United sesongens desiderte høydepunkt, og med muligheten til å velte naboenes planer i sesongens aller siste hjemmekamp, kan vi være helt sikker på at de lyseblå i morgen kommer til å løpe sokkene av seg og løfte seg til høyder de aldri har vært i nærheten av tidligere i sesongen.

Pearce om Ronaldo

– Jeg er glad jeg la opp før karrieren hans kom igang, innrømmer den tidligere landslagsbacken, City-manager Stuart Pearce, ifølge MEN.

– Han er fantastisk. Sammen med Didier Drogba har han vært i en helt annen klasse enn alle andre i ligaen. På grunn av sine hurtige føtter er han svært vanskelig å stoppe når han først kommer igang. I tillegg til hurtighet har han med sin kraft og styrke klart omstillingen til engelsk fotball på en utmerket måte. Alderen tilsier også at han ennå har mye å gå på. Jeg er svært fornøyd med at han spiller i Premiership, noe han forhåpentligvis vil fortsette med i mange år fremover, sier Pearce, før han kortslutter helt:

– Kanskje vil han en dag se lyset og komme til Manchester City!

City-troppen: Isaksson, Weaver, Onuoha, Dunne, Distin, Ball, Sun, Hamann, Ireland, Johnson, Sinclair, Trabelsi, Beasley, Mpenza, Samaras, Vassell, Corradi, Miller.

Uniteds bortemøter med City i Premier League:

1992/93: 1-1 Cantona 1993/94: 3-2 Cantona 2, Keane 1994/95: 3-0 Ince, Kanchelskis, Cole 1995/96: 3-2 Cantona (str.), Cole, Giggs 2000/01: 1-0 Beckham 2002/03: 1-3 Solskjær 2003/04: 1-4 Scholes 2004/05: 2-0 Rooney, Dunne (selvmål) 2005/06: 1-3 Van Nistelrooy

Status: 9 kamper; 5 seire, 1 uavgjort, 3 tap. Målforskjell: 16-15

Powered by Labrador CMS