pochettino222123

– Spillemessig har de imponert altfor sjelden

Publisert Sist oppdatert

Erik ten Hag og Mauricio Pochettino virker å være de to sterkeste kandidatene til den ledige managerjobben i United til sommeren. I kulissene nevnes også Sevilla-trener Julen Lopetegui og Spania-trener Luis Enrique.

United.no har til nå sett på ulike deler av Ten Hags trenerliv.

LES OGSÅ:

Nå skal det handle om to år yngre Pochettinos nåværende jobb, en jobb mange faktisk holder mot ham når det gjelder kampen om United-jobben.

Resultatene har rett og slett ikke vært gode nok.

Jo da, Pochettino vant sitt aller første trofé som trener i PSG da han vant cupen bare noen måneder etter at han overtok klubben i januar 2021, men samtidig tapte han gullkampen mot Lille. Det var ydmykende.

I PSG måles nemlig ikke suksess etter cuptriumfer.

Denne sesongen kommer Pochettino til å lede laget til ligagull, hans første i trenerkarrieren, men det har alltid vært et stort «men» ved Pochettinos oppturer i Frankrike.

Et ligagull kommer nå, ja, men de røk tidlig ut av cupen (mot Nice) og de sviktet fullstendig på tampen av 8. delsfinalen i Champions League mot Real Madrid – da de hadde 2-0 sammenlagt og seieren i lomma et godt stykke ut i 2. omgang.

mbappen
SELV IKKE MBAPPE VAR NOK: Pochettino og Mbappé under kampen mot Real Madrid i Spania.

Kritikerne er også påpasselige med å få frem at Pochettino er den eneste PSG-manageren siden 2013 som har en seiersprosent under 70, og den er også klart under 70 – på 65.

Pochettino har to ganger som PSG-trener sett laget sitt score fem mål eller mer.

Thomas Tuchels PSG gjorde det ni ganger i hans siste halvannet år i klubben.

Samtidig er det formildende omstendigheter.

Thomas Tuchel hylles gjerne får det han gjør i Chelsea, men fikk sparken i PSG, fordi PSG er en klubb som er full av interne stridigheter. Tuchel så imidlertid ikke ut til å bli en dårligere manager av det som skjedde i Paris.

Kan ikke det samme også gjelde Pochettino? At alt han nå gjennomgår i Frankrike faktisk gjør ham styrket før den neste jobben sin?

– Veldig usikker på om han trives med dette laget

United.no har tatt en prat med Robin Haugen, kommentator og ekspert på Ligue 1 for Direktesport, som også er mulig å se via Nettavisen.

Hva tror han?

– I Tottenham og også Southampton var jo Pochettino kjent for å skape et lag med stor L, men det har han aldri fått sjansen til å skape i PSG, med de stjernene han må bruke på topp der. Det er selvsagt rart å si når han har Messi, Neymar og Mbappé som de tre store stjernene, men de tre må jo spille og de samsvarer ikke helt med det jeg mener Pochettino egentlig står for. Jeg er derfor veldig usikker på om han trives med det mannskapet han har, begynner han.

Men – som nevnt, det er alltid et «men» knyttet til Pochettino i PSG.

– Det har uansett overhodet ikke fungert som man kunne forvente. De har spillemessig imponert altfor sjelden. For ofte har de vært reddet av enkeltmannsprestasjoner, i hovedsak av Mbappé.

Hele sju ganger denne sesongen har PSG vunnet kamper eller sikret uavgjort i Ligue 1 fra 87. minutt og ut. Dette kunne vært hyllet som Fergie Time andre steder, men vinkles gjerne som negativt i en liga hovedstadslaget er forventet å vinne greit.

– Det store ankepunktet mot Pochettino er likevel det som skjer når laget har ballen. Hvis Jürgen Klopp eller Pep Guardiola hadde tatt over PSG så tror jeg vi ville sett en mye klarere identitet i laget enn det vi har sett med Pochettino, sier Haugen.

Har slitt med å utvikle nye stjerner

Men la oss se på det som skal være Pochettinos styrker.

– Det er noen ting som jeg ser som en klar match mellom Pochettino og United. Han liker også å spille underholdende og positivt fotball. Han liker også å gi unggutter muligheten. Han er god til å utvikle dem. Det viste han både i Espanyol, i Southampton og i Tottenham.

I Paris St. Germain har Pochettino også sluppet til fem debutanter under 20 år i ligaen – Xavi Timons, Edouard Michut, Sekou Yansane, Nathan Bitumazala og Kenny Nagera – selv om de tre sistnevnte kun har hatt ett innhopp hver.

simonsen
STORTALENT: 18 år gamle Xavi Simons har nå åtte PSG-kamper bak seg, etter at han fikk debuten for 10 måneder siden.

I cupene har tenåringer som El Bitshiabu, Isamel Gharbi og Timothee Pembele sluppet til, men det er merkbart i Paris – med forventningene knyttet til jobben der – at Pochettino ikke i samme grad som tidligere i karrieren har fått frem helt nye navn.

Det skal også sies her at Kylian Mbappé bare er 23 år gammel. Nuno Mendes, hentet fra Sporting Lisboa, er bare 19 år og nøkkelspillere som Kimpembe, Marquinhos, Paredes og Hakimi fortsatt er tidlig eller ikke altfor sent ute i 20-årene.

De litt mer etablerte unge spillerne, med Mbappé i spissen, har imidlertid gjort det godt med Pochettino som sjef. 

– Fremstår fortsatt med gode verdier

Noe er imidlertid som før med Pochettino.

– Han fremstår i intervjuer som en bra mann. Han beskytter spillerne. Han er opptatt av klubben sin. Han ticker alle boksene når det gjelder hvilke verdier han har.

– Han har også en Premier League-erfaring som mange av de andre United-kandidatene vel ikke har.

Paris Saint-Germain Training And Press Conference

– Det er også sant at PSG er det du kaller et vepsebol, med veldig mange løse tråder. Supporterne er ikke fornøyd med eierne eller Leonardo, og så har du Neymar som en del mistenker for å være vel så opptatt av merkevaren Neymar som av PSG. Jeg er som nevnt usikker om Pochettino trives. Han får ikke satt sitt lag, slik han er vant til det fra tidligere.

– Signeringen av Messi før sesongen gjorde det egentlig også bare vanskeligere. Ja, Messi har bidratt, men han er ikke den spilleren han en gang var. Pochettino fikk da også tre store stjerner, og ingen av dem kan benkes. Da må det legges opp en taktikk med de tre foran og de åtte andre bak der igjen, sier Haugen.

– Bommet totalt underveis i Real-kampen

Det store spørsmålet virker altså å være – hvor mye av den Pochettino har vi egentlig sett i PSG? Hvor mye av den Pochettino som ble en av verdens heteste managere i Tottenham har fått jobbe i PSG?

Her er en del United-supportere uenige.

Her er det egentlig også vanskelig å svare, siden PSG-jobben i internasjonall fotball er så spesiell som den er, med et lag som skal spasere inn til ligatitler, og hvor man egentlig kun teller suksess i hvor langt man når i Champions League.

Pochettinos Champions League-resultater med PSG star nå på en 8. delsfinale denne sesongen, etter at en 1-0-seier fra første kamp endte med tap sammenlagt etter 1-3-tap borte mot Real Madrid i returkampen.

Forrige sesong slo Pochettino ut først Barcelona og så Bayern München i knockout-spillet, før Manchester City ble for sterke i semifinalen.

pochbay
BESEIRET BAYERN: Pochettino dro det lengste strået mot Hansi Flick og Bayern forrige sesong.

Akkurat dette er også et stort ankepunkt mot Pochettino. Han kommer et stykke, men han feiler når det virkelig gjelder. Det ble litt av ankepunktet i Tottenham, men det var tross alt «bare» Tottenham. PSG er ikke «bare» PSG.

– Det hadde jo vært vanvittig om han vant Champions League med Tottenham og han tok dem jo til finalen mot Liverpool, men samtidig er fakta at han tapte den finalen. Akkurat som fakta er at PSG tapte selv om de ledet først 1-0 etter første kamp og 2-0 sammenlagt én time ut i returkampen i Madrid nå i 8. delsfinalen i Champions League.

– I PSG er det også et annet argument som kan brukes mot Pochettino – coachingen hans underveis i kampene, sier Haugen.

– For å sammenlikne med Pep, siden du jo ringer meg fordi du er opptatt av hvilket valg United skal gjøre og United vel ønsker å få en manager som kan utfordre Pep og Klopp. Der jeg synes Pep stort sett treffer med sin coaching i kamper så er ikke Pochettino på det nivået.

– Mot Real Madrid bommet han jo totalt med å ta ut Paredes og sette innpå Gueye. PSG styrte jo den kampen på imponerende vis veldig lenge. Det så ikke ut som om de skulle miste det. Så tok Pochettino ut en av nøkkelfaktorene i den suksessen, ballsikre Paredes, og ga et signal om at nå handlet det bare om å stenge igjen med Gueye i stedet for å fortsette med en av nøkkelfaktorene for suksessen så langt i kampen.

– PSG er ikke et Pochettino-lag, men jeg tror heller ikke han er den som tar Pep eller Klopp

Men hvordan skal man da vekte dette?

Kritikken fra visse hold er massiv. Pochettino skal ha vært for soft med enkeltspillere og for svak taktisk til å utnytte stjernenes reelle styrker, spesielt i overgangsspillet. Stilen hans skal være noe som begrenser lagets muligheter, ikke noe som optimaliserer den, har franske L’Equipe skrevet om spillernes vurderinger rundt Pochettino.

Som Robin Haugen også sa det – Poschettinos PSG har så godt som aldri virkelig sett ut som det kollektivet han klarte å skape i sine tidligere klubber.

Men:

Er det såpass formildende rammevilkår i alt som foregår på og utenfor banen for Pochettino eller er resultatene uansett for dårlige? Har ikke vi i United sett liknende lekkasjer fra et lag som underpresterer? Det er også blitt sagt at Pochettino verken så for seg Donnarumma, Messi eller Ramos i troppen for inneværende sesong, og at de signeringene skapte klikkdannelser og førte til splid i garderoben. Igjen – høres det kjent ut?

PSG har lenge også sett mer ut som en samling av individualister enn et ordentlig lag. Slik var det også før Pochettino kom inn.

Tuchel ble imidlertid bedre av sitt PSG-opphold. Pochettino har nå fått en uvurderlig erfaring med fotballens aller største stjerner, noe for eksempel Erik ten Hag aldri har kjent på.

Er motgangen i PSG en fordel eller en ulempe å ha med seg inn i en eventuell United-jobb?

Ligue 1-ekspert og utdannet trener Robin Haugen har gjort sin vurdering.

haugenr
FØLGER LIGUE 1 TETT: Robin Haugen, kommentator for direktesport og Ligue 1-ekspert. FOTO: Simen Lønning/Nettavisen

– De tre foran som jukser og så åtte mann bak der igjen. Det er ikke et Pochettino-lag. Han kan fortsatt ha det i seg, men det jeg personlig er usikker på er om han er helt der oppe med de aller beste. Det er jo tross alt det United må sikte etter. Den som kan utfordre Pep og Klopp.

– Jeg tror ikke at Pochettino er blitt en dårligere trener av PSG-oppholdet. Jeg tror han kan ta over en klubb, gjøre det godt, styre til gode resultater. Han er en trener på høyt nivå, men nå som United vil leter etter den beste – vel, jeg tror ikke Pochettino er den manageren.

– Det handler for meg mest om en klar identitet med ball. Jeg klarer ikke å finne de samme punktene hos ham i spillet som man så lett gjør i både Liverpool og City.

– Så har jeg selvsagt også fått med meg at Erik ten Hag er et alternativ. Jeg kan ikke se at han kommer med noen garanti, men når jeg har sett Ajax så virker det som om han står for en tydeligere filosofi for hvordan han ønsker at laget sitt skal fremstå med ball.

– Når United nå skal gjøre et valg, velge en retning, ha en rød tråd og stå i det så tror jeg at tydeligheten i Ten Hags filosofi gjør det enklere å følge den røde tråden videre enn det vil være å følge dette med Pochettino, sier Haugen.

Du kan se Ligue 1-fotball på direktesport.no – også via nettavisen.no.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS