1/8-finale i Champions League

Et selvsikkert United-mannskap gjester onsdagskveld Stade Gerland og Olympique Lyonnais i den første av to 1/8-finalekamper i Champions League.

Publisert Sist oppdatert

United gikk som kjent gjennom gruppespillet i høst uten nevneverdige problemer. Fasiten etter 6 spilte kamper var 5 seiere og en uavgjort. Uavgjorten kom borte mot Roma i en kamp der Fergie sparte store deler av førstelaget. Vi må altså tilbake til april i fjor for å vinne forrige tap i Champions League, da AC Milan ble altfor sterke og gruste United 3-0 på San Siro. Siden den gang har United hentet inn ferskt blod, som har gjort sitt til at stallen virker sterkere og bredere enn på lenge. I den preliminære troppen til onsdagens kamp er det faktisk ikke plass til spillere som Fletcher og Park, som begge spilte fra start mot Arsenal i helgen. Noe overraskende er det at Chris Eagles, som stort sett har figurert på reservelaget denne sesongen har fått klarsignal til reisen.

Stade Gerland er arena for den første kampen i 1/8-finalen, en arena som United spilte på så sent som i 2004/05-sesongen. Den gangen endte det 2-2 i en kamp der Van Nistelrooy ble tomålsscorer. Vi møtte naturligvis også Lyon hjemme denne sesongen, den kampen endte med 2-1-seier til United. Disse er de to eneste obligatoriske møtene de to lagene har. Manchester United trakk også et fransk lag i fjorårets 1/8-finale, Lille. Desverre ble 1-0-seieren borte overskygget av uroen i borteseksjonen på tribunen. La oss håpe våre bortefans denne gangen slipper å måtte kjempe mot arrogant opprørspoliti og overfylte tribuner. Stade Gerland er en nesten 100 år gammel stadion som tar litt over 43.000 tilskuere. Dette er omtrent 2.000 mer enn hva Stade Felix Bollaert tok da United møtte Lille.

Olympique Lyonnais

Lyon, eller Olympique Lyonnais som klubben egentlig heter, har etter millenniumsskifte vært helt suverene i Frankrike. Deres seks eneste ligatitler har faktisk komt de siste seks sesongene. Også i år ser Alain Perrin sine gutter sterke ut. De regjerende mestrene leder ett poeng foran Bordeaux. Men selv om Lyon, nærmest oppskriftsmessig, leder serien, har de ikke vært like suverene som tidligere år. Spillere som Abidal, Malouda, Tiago, og Wiltord forlot klubben sammen med tidligere Liverpool-manager Gerard Houllier før inneværende sesong. Dette har nok satt sitt preg på klubben som ikke har klart å få inn fullgode erstattere.

Hjemme har Lyon denne, som tidligere sesonger, vært sterke. I ligaen har det bare blitt ett eneste tap, og kun to poengdelinger. De resterende ti hjemmekampene har gitt tre poeng til hjemmelaget. I Champions League derimot, har ikke Les Gones vært like overbevisende. Den ene seieren deres kom mot Stuttgart, mens Barcelona ble holdt til uavgjort. Glasgow Rangers ble altfor sterke for Lyon, og vant hele 3-0 på Stade Gerland. Lyon var faktisk nære på å ikke avansere til 1/8-finalen, men takket være en oppvisning i kontringsfotball og en klønete fransk Rangers-spiss, Darcheville, klarte Benzema og co. å avansere. Ifjor ble Uniteds kvartfinalemotstander, Roma, for sterke i 1/8-finalen. Etter en sterk uavgjort borte, tapte de 2-0 hjemme på Stade Gerland. Til tross for at Lyon har hatt utrolige sterke lag de siste årene, har de aldri kommet lenger enn til kvartfinalen i den gjeveste turneringen i Europa.

Se opp for..

Vi har alle lest spekulasjonene om at United og Fergie er på tuppene etter Lyon sitt nye stjerneskudd, Karim Benzema. 20-åringen har allerede rukket å vinne tre seriemesterskap for Lyon, og har også 9 kamper for det franske landslaget. Rio Ferdinand og Uniteds forsvar, må i aller høyeste grad passe seg f or den raske og tekniske spissen. Den franske spissen med algeriske aner, har scoret tre mål i årets utgave av Champions League. I den hjemlige serien har unggutten nettet 16 ganger. En annen 20-åring United bør passe seg for, er den fransk-tunisiske angriperen Hatem Ben Arfa. United bør heller aldri avskrive Lyon sin kaptein, Juninho, mannen med den kanskje mest presise dødballfoten i fotballens verden.

Den brasilianske forsvareren Cris er nesten skadefri etter en lang periode borte fra fotballen, men vil ikke rekke onsdagens møte med United. Midtstopperene Anderson og Müller er også skadde, noe som sannsynligvis betyr at Boumsong vil være midtstopper ilag med Squillaci. Utenom de nevnte skadene vil Lyon mønstre sitt sterkeste mannskap. Lyon har heller ingen suspensjoner foran møte med United, men om Govou, Juninho eller Reveillere pådrar seg gult kort må de sto over returkampen på Old Trafford.

United

Lørdagen var en gedigen opptur for alle United-fans. Etter en litt tung periode med derbytap mot City, og en forferdelig uavgjortkamp mot Tottenham, viste guttene endelig hva som bodde i dem. Mange vil nok si at Arsenal ikke hadde alle sine beste spillere tilgjengelige, men United stilte sannelig ikke med sitt antatt sterkeste lag de heller. Spillere som Ronaldo, Giggs, Hargreaves, Scholes og Tevèz ble hvilt fra start, med hensyn til oppgjøret mot Lyon. Som nevnt i starten av artikkelen ble det faktisk ikke funnet plass i 20 mannstroppen som reiste til Frankrike for Park og Fletcher. Fletcher var som kjent en av de store spillerene i Arsenal-slaktingen. Hele troppen ser du litt lenger nede på siden.

Skadesituasjonen ser veldig lys ut for Uniteds del. Bare langtidsskadde Silvestre og Foster, sammen med kapteinen som aldri blir spilleklar, Gary Neville, er utilgjengelige foran kampen i Frankrike. Fergie har et solid luksusproblem når han skal velge midtbanekonstelasjon. Både Scholes, Carrick, Anderson og Hargreaves kjemper for plassene sentralt, noe som betyr at minst en av de vil bli skuffet. Det er ikke utenkelig at Ferguson velger et 4-5-1-system mot Lyon i morgen. Dette systemet har skotten benyttet mange ganger borte i Europa, ofte med Rooney og Ronaldo på hver sine kanter. Det var jo også dette 4-5-1-systemet som var så suksessfullt på lørdag mot Arsenal.

United røk som kjent ut i semifinalen i Champions League i fjor. Før fjorårets sesong hadde ikke United nådd semien siden 2001. Man kan godt si at United har hatt et lite bortekompleks de siste sesongene i Champions League. I tillegg til å tape borte mot Roma i kvarten og borte mot Milan i semien, tapte United både borte mot både FC København og Celtic i gruppespillet, under fjorårets turnering. Året før husker vi også med gru, da United ikke vant en eneste kamp i gruppespillet borte, noe som førte til exit før sluttspillet begynte. Også sesongene før dette, slet United borte i Europa. Denne sesongen har vi derimot sett en litt annen tendens. United vant 2 av 3 bortekamper i gruppespillet, mens den tredje kampen endte med uavgjort.

Form

Lyon sin form har vært veldig varierende i det siste. På de siste seks kampene har alle tre hjemmekampene endt med tre poeng, mens de tre bortekampene har endt med henholdsvis en uavgjort og to tap. På United sine seks siste kamper har United vunnet fire. De to andre kampene, mot City og Tottenham, har endt med tap og uavgjort.

Dommer

Dommer for anledningen er den spanske 43-åringen Luis Medina Cantalejo. Med seg på linjene har han landsmennene Victoriano Giraldez og Victariano Diaz Casado. Fjerdedommer for dagen er også spansk, han heter Cesar Muniz Fernandez.

Tropp

Manchester United: Van der Sar, Kuszczak; Brown, Ferdinand, Vidic, Evra, O’Shea, Simpson, Park, Pique; Hargreaves, Carrick, Scholes, Anderson, Nani, Eagles; Ronaldo, Rooney, Tevez, Giggs, Saha

Kilder: BBC, Uefa.com, olweb.fr, Stretfordend.co.uk, ManUtd.com, Wikipedia.com

Powered by Labrador CMS