Shaw 3

– Har virkelig merket en forskjell på ham

Publisert Sist oppdatert

Han ble i sin tid verdens dyreste tenåring da Manchester United hentet ham fra Southampton i 2014. Av lagkamerater ble han beskrevet som det største talentet de noensinne hadde sett.

Hør også vår UWP-spesial: Eventyret om Luke, lykken og lidelsen

To ganger har han kommet med på årets lag i Premier League; som Southampton-spiller i 2013/2014-sesongen og som United-spiller i 2020/2021-sesongen.

I Manchester United fikk han Sir Matt Busby-prisen i 2018/2019-sesongen og to ganger – i 18/19- og 20/21-sesongene – stemte lagkameratene han frem som årets United-spiller.

Shaw 2
HAR SLÅTT TILBAKE: Luke Shaw har opplevd mange nedturer i United-karrieren, men har nok en gang slått tilbake og levert en solid oktober.

Individuelle utmerkelser til tross: Ting har på ingen måte vært rosenrødt for mannen fra Kingston i England. Han har fått gjennomgå og blitt heftig kritisert både for holdninger, profesjonalitet og ferdigheter, eller rettere sagt mangelen på, av managerne sine – både på klubb- og landslag.

– Han trenger å være i form, men han er ikke i spesielt god form og heller ikke i form til å gjøre det jeg ønsker av ham. Han må trene individuelt til han er i god nok form, ble Louis van Gaal sitert på mens han var United-manager.

Han er en rolig, avslappet person. Noen ganger litt for avslappet. Spørsmål knyttet til profesjonaliteten hans har alltid vært hengende over ham.Kilde til united.no

– Jeg kan ikke sammenlikne måten han trener, forplikter seg, fokuserer eller ambisjonsnivået hans med Young, Darmian og Blind. Han er langt bak, sa José Mourinho i 2017. Portugiseren var knallhard mot venstrebacken og lot ham flere ganger få unngjelde i det offentlige.

Roy Hodgson og Mauricio Pochettino har også uttalt seg på måter som kan tolkes negativt om den både utskjelte og nærmest genierklærte venstrebacken.

Shaw Van Gaal
FIKK KRITIKK: Luke Shaw og Ander Herrera var de to første spillerne United hentet under Louis van Gaal, men den tidligere United-manageren var flere ganger kritisk til Shaws fysiske form.

Luke Shaw er nå inne i sin niende sesong som Manchester United-spiller. Likevel står han – i skrivende stund – kun oppført med 153 Premier League-opptredener. Et snitt på bare 17 seriekamper per sesong.

Skader er en del av forklaringen til det magre antallet. Vrakinger også.

Men Luke Shaw har utvilsomt en egen evne til å slå tilbake når han på det nærmeste har blitt avskrevet. For det har han blitt mange ganger.

Senest denne sesongen har han opplevd å havne i kulden – for så å slå tilbake.

Til tross for en trøblete sesongoppkjøring, der han både skadet seg i en tå på trening og også slet med magetrøbbel, startet han sesongen som Erik ten Hags foretrukne valg på venstrebacken. Men bare to kamper inn i sesongen, etter nederlagene mot Brighton og Brentford, var han ute i kulden igjen.

Shaw 4
JAKTER VM-PLASS: Luke Shaws solide form denne høsten har gitt venstrebacken en solid sjanse til å få en plass i Englands tropp til Qatar-VM.

Nå er han imidlertid tilbake i varmen. Hvorfor er det slik? Hvem er egentlig Luke Shaw? Og hvorfor går bryteren av og på?

United.no har pratet med kilder som forsøker å forklare.

– Han er en rolig, avslappet person. Noen ganger litt for avslappet. Spørsmål knyttet til profesjonaliteten hans har alltid vært hengende over ham, men jeg har virkelig merket en forskjell på ham i det siste.

– Hvert andre år virker det som han trenger en hundremillioners rakett opp i ræva for å finne motivasjonen. Det blir dyrt for klubben å holde på slik bare for å få det beste ut av ham, spøkte en kilde united.no snakket med i sommer.

Nå er han så profesjonell det er mulig å være. Spørsmålet er om han klarer å opprettholde det slik.Kilde til united.no

Tidligere har united.no også snakket med Tyrell Malacia sin personlige trener. Han kunne røpe at Malacia – i tillegg til organiserte treninger med Feneyoord – gjennomførte privattimer på treningsstudio tre ganger ukentlig for å bli raskere og sterkere.

Kanskje er det nettopp konkurransen fra den tilsynelatende svært så sultne og profesjonelle Malacia som har sørget for at Luke Shaw har fått det som fremstår som et nødvendig «spark bak»?

– Nå jobber Luke Shaw hardt også på privaten, ikke bare når han spiller og trener med Manchester United. Nå er han så profesjonell det er mulig å være. Spørsmålet er om han klarer å opprettholde det slik, sier en kilde til united.no.

– Shaw er en spiller som trenger noen kamper for å komme i gang. Det er bare den typen spiller han er. Men han er også en spiller som liker konkurranse.

Manchester United Player of the Year Awards
ÅRETS SPILLER: Luke Shaw viser stolt frem troféene som viser at han ble kåret til årets spiller både av fansen og medspillerne i United etter 2018/19-sesongen.

– Han trivdes med konkurransen fra Alex Telles og nå fra Tyrell Malacia. Spillere med riktig tankegang vil ha konkurranse om plassen sin. De vil ikke ha en garantert startplass på laget. Slik er Luke Shaw, sier en annen.

Shaw kom til United som 18-åring i 2014. Åtte år senere er den familiekjære 27-åringen blitt tobarnsfar.

– Han har en rolig, kjærlig og stabil familie rundt seg. Det er ingen panikk når det går dårlig eller noen jubel i taket når det går bra. Det er alltid et langtidsperspektiv på ting. Han fremstår også mer moden etter at han ble pappa og har en mer voksen tilnærming til livet.

Powered by Labrador CMS