Slik er Louis van Gaal

– Løping er for dyr. Du trenger en hjerne og en ball for fotball.

Publisert Sist oppdatert

Det har i månedsvis versert rykter om at United har vært interessert i Nederlands landslagssjef, Louis van Gaal. Etter sparkingen av David Moyes har ryktene for alvor blomstret, og 62-åringen står med lavest odds hos alle eller de fleste bookmakere. Det er nye spekulasjoner hver dag om den meriterte fotballmanageren.

Van Gaal har selv uttalt i et intervju at han ønsker å trene en Premier League-klubb og at han vil vinne den engelske ligaen som det fjerde landet han vinner ligaen i.

Men hvem er han egentlig? Her har united.no plukket ut noe som viser litt bedre hvem han er.

Den noe kontroversielle nederlenderen begynte sin trenerkarriere som assistent i AZ Alkmaar i 1986 etter en 25 år lang troféløs karriere som sentral midtbanespiller. Etter et kort opphold i AZ gikk ferden videre til hovedstadklubben Ajax, hvor han satt som Leo Beenhakkers høyre hånd i tre år før sistnevnte forlot klubben.

Da ble det plass til Louis van Gaal i sjefsstolen i klubben som holdt til i hans barndomsby.

Det var da alt startet.

Ajax-tiden

“Congratulations on signing the best coach in the world.”

Louis van Gaal etter sin første trenerkontrakt i Ajax

Det tok ikke lang tid før han fikk suksess med Nederlands mestvinnende klubb. I sin første sesong ved roret vant han UEFA Super Cup , etterfulgt av 1992/1993-sesongen hvor han vant den nederlandske cupen samt Johan Cruijff Shield (samme konsept som Community Shield i England, journ.anm.).

Van Gaal er kjent for å ha ledet den gylne Ajax-generasjonen som imponerte fotball-Europa sesong inn og sesong ut på midten av 90-tallet. Et lag bestående av spillere som Patrick Kluivert, Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Frank og Ronald de Boer, Edgar Davids, Clarence Seedorf og Uniteds Champions League-helt Edwin Van Der Sar. Med unntak av Bergkamp og Seedorf ga van Gaal alle de nevnte spillerne sine førstelagsdebuter etter å ha imponert på akademinivå.

Akkurat på samme måte som Sir Alex Ferguson gjorde det i flere tiår.

Etter 1993/1994-sesongen, som endte med ligagull, gikk det bare oppover for de rødhvite, og innen Van Gaal forlot Ajax til fordel for Barcelona i 1997 hadde han rukket å vinne Eredivisie tre ganger, KNVB-cupen én gang, Champions League én gang, UEFA-cupen én gang og UEFA Super Cup én gang – samt at de også kom til Champions League-finalen en annen gang, bare for å bli slått på straffer av Juventus.

EUROPAMESTERE: Dette Ajax-laget som vant Champions League under Louis van Gaal.
EUROPAMESTERE: Dette Ajax-laget som vant Champions League under Louis van Gaal.

Barcelona-tiden

Barcelona-laget, som i underkant av ti år hadde vært ledet av Van Gaals landsmann ,Johan Cruyff, hadde ikke vunnet ligaen på flere år – og etter å ha gitt Bobby Robson sjansen i 1996/1997-sesongen – fikk Van Gaal viderelevert stafettpinnen foran 1997/1998-sesongen.

I løpet av sine to første år som manager rakk han å vinne dobbelen (hjemlig liga- og cupgull) én gang, samt La Liga og UEFA Super Cup. I tillegg til å ha vunnet troféer for katalanerne var han en svært viktig bidragsyter for det velkjente Barca-akademiet, La Masia. Den Amsterdam-fødte manageren holdt alltid et ekstra øye  på ungguttene som levde levde sine fotballdager på utviklingsnivå. Xavi, Puyol, Valdés og Iniesta er alle eksempler på spillere som Louis van Gaal har hentet fra La Masia og gitt sine førstelagsdebuter for de spanske gigantene. Og se hvilken karriere de har hatt. Alle sammen.

Seierssultne Barca-fans fikk det akkurat som de ville. Foreløpig.

“Van Gaal er de brasilianske spillernes Hitler; han er arrogant, stolt og har et problem.”

Giovanni

– Van Gaal er de brasilianske spillernes Hitler; han er arrogant, stolt og har et problem. Livet mitt med ham var horribelt, brasilianerne [i klubben] ville ikke ha ham der, han var nedlatende overfor meg og han kranglet også med Rivaldo og Sonny Anderson. Han kom alltid med unnskyldningen om at vi ikke trente godt nok.

Det er bare noe av det den brasilianske spissen Giovanni, som spilte for Barcelona under Louis van Gaal, sa om ham.

Den påfølgende tiden som Barca-sjef gikk ikke nederlenderens vei. Han kom på kant med fansen og den spanske pressen som følge av sin utradisjonelle stil, samt irettesettingen av på den tiden verdens beste fotballspiller, Rivaldo. Etter at brasilianeren nylig hadde vunnet Ballon d’Or ville han bytte posisjon på laget. Han spilte vanligvis venstrekant, men siden han trivdes i rollen best bak spissen gikk han opp til Van Gaal og sa: – Jeg vil spille bak spissen. Det er min posisjon.

Og hva gjorde Barca-sjefen? Omrokkerte han på laget for å tilfredsstille Rivaldo?

Nei, han plasserte ham på benken, i kontant Sir Alex Ferguson-stil.

Da han ble konfrontert av en nederlandsk journalist om behandlingen av Rivaldo, svarte han følgende:

– Du er veldig dårlig. Sier du at jeg brøt avtalen med Rivaldo? Jeg brøt aldri avtalen. Du er veldig dårlig. Veldig, veldig dårlig. Nei, nei, nei, du er veldig dårlig. Veldig dårlig. Alltid negativ. Aldri positiv. Alltid negativ.

VERDENS BESTE RIVALDO: Ikke akkurat Louis van Gaals beste venn.
VERDENS BESTE RIVALDO: Ikke akkurat Louis van Gaals beste venn.

Ved endt 1999/2000-sesong lå Barcelona på andreplass i La Liga og var utslått av alle andre turneringer. Da forlot han klubben, og etterlot seg følgende beskjed: «Venner av pressen. Jeg forlater klubben. Gratulerer.»

Landslaget og returen til Barcelona og Ajax

Etter endt opphold i Barcelona ventet det en helt spesiell utfordring for den tidligere Ajax- og Royal Antwerp-spilleren. Han fikk oppgaven med å lede hjemlandet sitt til VM 2002, men det klarte han ikke. Resultatene uteble for «Oranje» som mislykkes i å kvalifisere seg til VM for første gang siden 1986, og vinteren før VM skulle sparkes i gang forlot han Nederland og var også den gang – i likhet med i dag – storfavoritt til å ta over Manchester United.

Sir Alex Ferguson hadde bestemt seg for å legge opp, og daværende administrerende direktør i United, Peter Kenyon, kontaktet selv Van Gaal. Avtalen var i boks, helt til Ferguson tok en kraftig U-sving og bestemte seg å fortsette likevel.

Og dermed gikk ferden i stedet tilbake til Barcelona for Van Gaal.

Men som med Nederland, uteble resultatene også for Barca. Etter 17 spilte kamper var fasiten seks seirer, fem uavgjorte og seks tap for laget bestående av Marc Overmars, Patrick Kluivert, Javier Saviola, Xavi, Andrés Iniesta, Thiago Motta, Luis Enrique, Joan Román Riquelme, Phillip Cocu og en lang rekke flere stjerner. Med det fulgte sparken i januar 2003.

I 2004 returnerte han til Ajax som teknisk direktør, men endte i enda flere konflikter og avsluttet jobben etter noen måneder.

Bragden i AZ Alkmaar og tiden i Bayern München

MANAGER: Louis van Gaal i AZ Alkmaar.
MANAGER: Louis van Gaal i AZ Alkmaar.

Etter noen år pause som klubbmanager gikk reisen videre til AZ Alkmaar.

klubben, som ikke hadde vunnet en døyt på over 30 år, vant Louis van Gaal ligagull og Johan Cruijff Shield. I tillegg til at de gikk 28 kamper på rad uten tap i løpet av 2008/2009-sesongen.

Ved endt 2008/2009-sesong annonserte nederlenderen at han kom til å forlate den Alkmaar-tilhørende klubben, før han tok turen videre til gigantiske Bayern München sommeren 2009.

Men starten på hans første sesong i klubben som han tidligere hadde proklamert som sin «drømmeklubb», ble ikke som han ventet. Én seier på de fire første og nesten Champions League-exit i november, i tillegg til at Bayern Leverkusen ledet Bundesliga var grunn nok til at folk begynte å spekulere i om Van Gaal var mannen for oppgaven – til tross for at han sto fast ved at han var en trener som trengte tid på å bygge sitt eget lag.

Men han trengte ikke veldig lang tid. For i april 2010 sto han på Marienplatz i München og holdt sin seierstale som mest sannsynlig fortsatt sitter klistret på netthinnen til alle de flere tusen oppmøtte.

Se seierstalen her, og husk å skru på engelsk teksting.

Men det er ikke bare Bundesliga-, DFB-Pokal- og DFB-Supercup-troféene og seierstalen Louis van Gaal blir husket for i Bayern München.

Etter en svært dårlig gjennomført kamp av Bayern-laget tidlig i 2009/2010-sesongen var han ikke nådig med sine spillere, og den tidligere Bayern-spissen, Luca Toni, forklarte situasjonen slik:

– Treneren [Van Gaal] ville vi skulle ha det klart for oss at han ikke var redd for å benke noen spillere, det var akkurat det samme for han, for som han sa, han hadde baller. Han demonstrerte det ved å dra ned buksene. Jeg har aldri opplevd noe lignende, det var helt på styr. Heldigvis fikk jeg ikke sett så mye, siden jeg ikke satt på fremste rad.

Og, som flere ganger før, fikk han sparken også der, på grunn av manglende resultater. Etter å ha ledet Bayern til tredjeplass i Bundesliga, ble han vist døren i april 2011.

Men, med dét til tross, så skal Bayern-fansen være glade for tiden under Louis van Gaal.

Hadde det ikke vært for ham, hadde kanskje ikkje Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller og Holger Badstuber blitt en så stor del av Bayerns suksessoppskrift de siste årene. Etter å ha hentet Arjen Robben fra Real Madrid sommeren 2009, hentet han Müller og Badstuber opp fra akademiet i tillegg til at han omskolerte Bastian Schweinsteiger fra å være venstrekant til å bli en av verdens beste box-to-box-midtbanespillere.

JA, ER DET DET, LOUIS...?: Louis van Gaal under oppgjøret mot Manchester United i åttendedelsfinalen i Champions League 2010. Bayern gikk videre til tross for 3-2-tap på Old Trafford.
JA, ER DET DET, LOUIS…?: Louis van Gaal under oppgjøret mot Manchester United i åttendedelsfinalen i Champions League 2010. Bayern gikk videre til tross for 3-2-tap på Old Trafford.

Landslagsreturen

6. juli 2012 ble 62-åringen annonsert som Nederlands nye landslagssjef, og dét sammen med sine gamle venner, Danny Blind og Patrick Kluivert, som han tilbringte mye tid med som manager i Ajax.

En kan mildt sagt si at nederlenderen tok landslaget til VM med glans, etter å ha vunnet ni av ti (én uavgjort) kvalifiseringskamper med en målforskjell på 34-5.

Tidligere i vinter uttalte han – siden han ikke har tenkt å forlenge kontrakten med landslaget – at han har veldig lyst på en tur til Premier League for å vinne ligaen der og kjenne på den britiske fotballatmosfæren.

Fotballfilosofien

Det er få som verdsetter vakker angrepsfotball mer en Nederlands landslagssjef. Uansett hvilket lag han leder, setter han laget opp for å spille sin velkjente 4-3-3-stil.

– I løpet av karrieren min har jeg merket at spillerne lar seg fascinere av filosofien min. Det er en angripende, teknisk og taktisk filosofi. Du må spille som et lag, og ikke som et individ. Jeg ser etter spillere som passer inn i mitt system – 4-3-3 – enten det er en ung eller en gammel spiller. Alder er ikke viktig, har han selv sagt.

– 4-3-3 er etter min mening det beste systemet. Du kan spille med en defensiv eller en offensiv midtbane (i midtbanetriangelen), sa han i et intervju med André Villas-Boas’ assistent – og hele det interessante intervjuet kan du lese her.

“Jeg fikk hakeslepp da jeg så Van Gaals Ajax-spill. De gjorde alt et fotballag skal gjøre perfekt i mine øyner.”

Pep Guardiola

Den nederlandske treneren, Raymond Verheijen, som har jobbet for Van Gaal, hadde følgende å si om sin landsmann:

– Han er en perfekt trener for ‘Den Nederlandske Skolen’, som er assosiert med angrepsfotball. Fansen kan forsikre seg om at de kommer til å få se en svært offensiv spillestil. Han er en ekstremt god lagbygger, og en god teknisk lærer. Dersom en klubb vil starte på nytt og få en ny start, er han den perfekte kandidaten.

Så spørs det om han får sjansen i United eller om ledelsen til slutt velger noe annet.

Louis van Gaal-sitater

– Jeg vet jeg er en veldig god trener.

– Løping er for dyr. Du trenger en hjerne og en ball for fotball.

– Dersom vi kan styrke stallen vår, kommer vi til å handle. Men jeg er ikke av den typen trener som kjøper bare for å kjøpe. Jeg er den typen som vil – og kan – forbedre spillere.

 Er jeg smart, eller er du veldig dum, svarte han en journalist etter han hadde spurt ham et spørsmål.

– Gratulerer med å ha signert verdens beste trener, sa han til Ajax-direktøren da han signerte sin første trenerkontrakt i 1991.

– Louis van Gaal har ikke mer å lære, sa han i 2001.

– Nei, jeg er den idéelle mannen, såklart, svarte han da han ble spurt om Eric Gerets var den idéelle mannen til å trene Belgia.

Vil dere ha Louis van Gaal i Manchester United?

Powered by Labrador CMS