– Det viktigste er å skape sjanser

Van Gaal fikk mye å svare på under pressekonferansen, og røpet til MUTV at Jones sannsynligvis er spilleklar.

Publisert Sist oppdatert

Etter tre 0-0-kamper på rappen møtte United-manageren og Michael Carrick pressen i Europa Suite på Old Trafford:

Ikke uventet ble manageren aller først konfrontert med måltørken som har ridd United som en mare den siste uken. Spørsmålet lød om han så nok i spillerne sine på dagens trening til at de vil ende denne måltørken i tirsdagens kamp mot CSKA?

LvG: – Vi trente ikke så mye, så jeg kan ikke svare på det ut i fra dagens trening. Vi spiller så mange kamper og er nødt til å komme oss mellom hver gang. Derfor har vi mer eller mindre bare varmet opp og trent litt på formasjoner.

– Er du bekymret over nok en målløs kamp?
LvG:
– Det viktigste er å skape sjanser og å avslutte dem. Mot Middlesbrough skapte vi mer enn nok, mens det var verre mot Palace, for da skapte vi ikke så mye. Det var en av få kamper hvor vi ikke har vært det beste laget. Derfor er det også viktig å gi Palace litt kreditt. Det er sånt som skjer.

Hvor imponert har du vært over Anthony Martial så langt?
MC: 
– Enormt imponert. Det er et stort steg å komme til denne klubben. Forventningene er store, og det er egentlig fantastisk å åpne slik han har gjort, med tanke på at han er en ung gutt som har kommet til et nytt land og en ny kultur, og heller ikke prater språket noe særlig. Men vi må være forsiktige med å forvente for mye, for det ennå tidlig. Det kommer til å gå opp og ned for ham, for det er fotballens natur. Men de første tegnene er veldig positive. Han virker mye eldre enn han er; og ja, han viser lovende tegn både for seg selv og klubben.

På spørsmål fra russisk presse bekreftet deretter Louis van Gaal at han har fått tilbud fra klubber i landet, men at det aldri var aktuelt for ham.

– Beklager!

LvG: – Men jeg må få legge til en ting: Som trener kommuniserer jeg mye, både med spillere, med lagenheter, med laget, så vi har mange møter. Derfor mener jeg at man bør lære seg språk. På skolen lærte jeg tysk og engelsk, og spansk gjennom kurs. Nå er jeg for gammel til å lære meg russisk, og det er veldig viktig for meg å kommunisere på klubbens språk.

Kan du forklare hvorfor du mener at Martial for øyeblikket er mer effektiv på kanten enn som spiss, og har du funnet ut hva som er hans beste posisjon?
LvG: 
– Jeg kan ikke huske noen gang å ha sagt det. Jeg tenker alltid på laget, ikke på én spiller. Jeg har  sagt at jeg alltid må ta avgjørelser ut ifra kampplan og motstander, avhengig av motstandernes svakheter, og så videre. Det er ikke sånn at jeg har sagt at hans beste posisjon er på venstrekanten. I egne øyne mener han å kunne spille i tre posisjoner – på venstre, som spiss og som nummer 10. Han ønsker  ikke å spille som nummer 7, selv om jeg mener at han også kunne ha spilt der. Hva som er hans beste posisjon? Jeg mener at det kanskje er som spiss. Men han må utvikles, for han er veldig ung, og jeg mener at det er bedre å utvikle ham som spiss enn som venstreving.

I fjor hadde Falcao og Van Persie problemer med å finne nettmaskene, Rooney hadde sin verste sesong til da, og han sliter fortsatt. Er det en personellsak, eller er det taktikken som får det til å gå sakte fremover. Passer ikke filosofien til angrepsfotball for øyeblikket?
LvG:
 – Jeg tror det er flere aspekter som ligger til grunn, ikke bare spillerne eller kampplanen. Det kommer også an på hvordan man blir spilt frem av lagkameratene og motstandernes taktikk. Et annet aspekt er managerens avgjørelser, om balansen i laget, som jeg har forklart før.

Gjennom årene har vi sett dine lag spille åpen, underholdende fotball. Er du fornøyd med måten laget ditt spiller for øyeblikket; spiller de fotball slik dine tidligere lag  har gjort?
LvG:
– Vi prøver på det, men med rytmen i Premier League gjør det vanskeligere å utvikle det, tror jeg.
Man ser det hver eneste uke, ikke bare med Manchester United, men også med de andre lagene – alle kan slå alle. Så kanskje er det vanskeligere her. Men vi prøver å få det til, og vi – spillerne, managerne og staben jobber mot det hver eneste dag. Men vi er i fremgang, det fremgår av resultatene.

Memphis har blitt utelatt fra det nederlandske landslaget. Det reflekterer kanskje klubbformen. Forventet du at han ville få problemer i sin første sesong i England?
LvG:
– Jeg har sagt at han er det største talentet i sin aldersgruppe, men også at han er bare 21. I den alderen kan man ikke forvente annet enn at det går opp og ned. Han er også i en fase hvor han må tilpasse seg så mye, så dette forventet jeg. Samtidig er jeg overbevist om at han kommer tilbake, kanskje sterkere enn før. Men vi gi ham tid. Det samme må vi gi Anthony Martial når han møter motgang. Eller kanskje fortsetter han å score mål og hjelpe oss til seire. Men jeg regner med at også han vil få formsvikt.

Før du kom til Old Trafford – hvilken type fotball forbandt du med Manchester United, og er det den typen fotball du prøver å innføre nå?
LvG: 
– Jeg har sett perioder og tendenser i Manchester United, som i andre klubber. Det var ikke alltid var «Theatre of Dreams». Beklager å måtte si det, men det er også logisk. Så nå er vi i ferd med – forhåpentligvis – å skape historie, men det tar tid. Men det har jeg sagt før. Til nå har det hele tiden vært utvikling. Jeg husker at dere sa at forsvar, forsvar, forsvar, det var vårt problem. Men jeg sa nei, nei, nei. Forsvarsorganiseringen starter med angriperne. Og nå som vi har det beste forsvaret i Premier League, sier dere at problemet ligger i angrepet. Nei, det er ikke sant. Dette er bare et øyeblikk i prosessen. Vi er inne i en dårlig periode, for vi scorer ikke mål. Det må vi forbedre, og jeg håper vi scorer mål mot CSKA. Men jeg vet at det blir veldig vanskelig, for de er veldig organisert og kommer til å spille mer defensivt enn Crystal Palace. Men vi skal prøve å score mål.

Med tanke på det du sier om å score mål, kan du forstå hvorfor Wayne Rooney er under lupen? Han var din viktigste målscorer, men synes ikke lenger å være det?
LvG:
 – Jeg kan diskutere alt, også Wayne Rooney som målscorer. Men man kan også diskutere hvorfor andre lag ikke scorer. Det dreier seg alltid om Wayne Rooney, og det skjønner jeg for han er en fantastisk spiller, og forventningene til ham er mye høyere til ham enn til spillere i andre klubber. Men dere må gi spillere tid til å komme tilbake i form, og det gjør vi, for jeg har tiltro til denne spilleren. Han gir forresten mer enn bare scoringer. Han er vår kaptein og et eksempel for hele laget. Derfor har han mer kreditt enn noen andre spillere. Det forklarte jeg til gruppen for mer enn halvannet år siden – det kan kanskje du bekrefte (vender seg mot Michael Carrick, som nikker og svarer: «Det stemmer, ja»).

– Så jeg har fortsatt tillit til Wayne Rooney.

Du har alltid hyllet fansen for deres støtte selv når resultatene har gått imot og dere ikke har spilt bra. Hvor viktig er det at de står bak dere og beholder troen når dere er inne en svak periode som nå?
LvG:
– Veldig viktig. Spørsmålet er retorisk, men du har rett. Vi er inne i en bølgedal som vi må komme oss ut av. Derfor trenger vi fansens støtte, og den har vi alltid hatt – til nå. Men jeg håper at de, til tross for mange diskusjoner, vil fortsette med å støtte spillerne. For spillerne må gjøre det. Det er mye vanskeligere å gjøre prestere ute på banen enn der jeg befinner meg som trener. Jeg håper at fansen vil vise seg som vår 12. spiller igjen i morgen.

Alan Shearer sa i morges at han synes Wayne bør hviles, at han trenger noen uker for å lade batteriene. Er det noe du vurderer?
LvG: 
– Ja, men ikke bare for Wayne, men for alle spillerne. Når vi synes det er best, da gjør vi det. For meg er det ingen stor sak, men den er desto større for spillerne. Det er vanskeligere å overbevise dem om det.

carrickvangaal (650 x 358)
FRA PRESSEKONFERANSEN: Carrick fikk ikke sagt så mye i dag, men det fikk manageren hans.

– Tror Jones kan spille

Van Gaal ga også et intervju til MUTV der han blant annet sa litt om skadesituasjonen.

– Jeg tror Phil Jones kan spille, og angående Memphis tror jeg det er for tidlig for ham. Schneiderlin hadde personlige grunner [til å ikke være med på trening], og jeg aksepterte hans grunn.

Videre fortalte Van Gaal at Axel Tuanzebe neppe kommer til å være med i troppen denne gangen, siden Jones etter alt å dømme er tilbake. Nederlenderen ble også spurt om selvtilliten til landsmann Memphis, og om det ikke er synd at han er ute nå som han trenger en selvtillitsboost:

– Alle spillere trenger å få opp selvtilliten når de er ute av laget, og han er ikke et unntak. At han ikke er i landslagstroppen er rett og slett fordi han ikke spiller så godt. En spiller må alltid prestere godt, ellers er det andre spillere som du blir sammenlignet med, og treneren kan gjøre et annet valg.

Det ble uavgjort 1-1 i Moskva, men noe lignende vil ikke Van Gaal være fornøyd med på hjemmebane.

– Vi må vinne, selvsagt. Jeg synes at Manchester United må vinne alle hjemmekamper i Champions League, men det er enkelt å si det. Det er ikke så enkelt, selvsagt.

Van Gaal identifiserte ellers CSKAs kontringsstyrke som den største trusselen i tirsdagens kamp. Men hva med Uniteds egen måltørke?

– Det er bare to uker eller noe siden vi scoret tre borte mot Everton, så det er ikke en lang historikk med at vi ikke scorer. Men det har store konsekvenser når vi ikke scorer på tre kamper, og vi er ute av ligacupen. Etter kampen mot Crystal Palace sa jeg at vi vi må vinne denne typen kamper om vi vil bli mester, og det ønsker vi, så akkurat i øyeblikket er vi ikke kapable til det, men turneringen er ikke over ennå.

 

Powered by Labrador CMS