lm22

– Tror ikke han har endret mening om Martinez som midtbanespiller

Publisert Sist oppdatert

Lisandro Martinez blir Uniteds tredje sommerkjøp, selv om den endelige bekreftelsen er avhengig av han består legesjekken og får visum for å spille i England.

24-åringens anvendelighet er blitt nevnt som en styrke, men ifølge Elko Born, som dekker nederlandsk fotball for BBC, så er det sannsynligvis egentlig kun stopper-rollen han er hentet for.

– Ten Hag likte aldri Martinez som defensiv midtbanespiller. Han slo seg først inn på førstelaget da han fikk jevnlig spilletid som stopper. Jeg er ganske sikker på at Ten Hag ikke har endret mening, skrev han på Twitter søndag kveld.

Lav, men på topp

Martinez er, som kjent, en lav stopper. Ifølge flere nettsteder er han under 180 centimeter på sokkelessen.

Nøyaktig høyde er det umulig å svare på uten å høre det fra argentineren selv, men United.no har sett både 175 og 178 centimeter blitt nevnt.

Han har likevel vært den beste på veldig mye i Nederland for et velfungerende Ajax.

Statistikk-verktøyet Wyscout har Martinez som den beste midtstopperen i Nederland forrige sesong på gjenvinninger.

Han var også den beste til å sette inn et press som førte til raske gjenvinninger.

Ingen slo heller flere pasninger enn Martinez, men det viktigste med akkurat det er at det var argentineren som slo flest pasninger som bidro til at laget hans tok tydelige steg fremover i banen.


Martinez på gjenvinninger og løp og pasninger som gir fremdrift for laget:

Skjermbilde 2022-07-18 kl. 12.26.54

BBC understreker samtidig det som ikke er veldig overraskende – at Martinez i Ajax slo flere pasninger og flere gode, offensive pasninger – enn noen United-stoppere leverte i Premier League forrige sesong.

Legger man til at han også var i topp tre på løp med ball fremover i banen som også utgjorde en forskjell, så viser det klart at Martinez’ kvaliteter kan være svært viktige for et lag som ønsker å dominere og være proaktive, slik Erik ten Hag har uttalt at han ønsker at United skal være.

United.nos statistikkpartner, StatsBomb, har Martinez også på toppen eller nær toppen blant stoppere som avslutter ofte, skaper sjanser, bidrar til avslutninger for eget lag og også taklinger.

Ser man på Martinez i Champions League forrige sesong så likner det Martinez leverte på det Ruben Diaz leverte for Manchester City, det Niklas Süle leverte for Bayern og det Antonio Rüdiger leverte for Chelsea. For å nevne noen kjente stjernestoppere.

– Inn for Lindelöf?

Høyden hans er nevnt som en innvending, men i en BBC-sak understrekes det at Martinez likevel vant flere hodedueller i Nederland forrige sesong enn det Harry Maguire gjorde i Premier League.

Det til tross for at han spilte seks færre kamper.

Martinez har altså levert som midtstopper, og derfor tror de fleste altså at han skal inn i den rollen i United.

Dutch Eredivisie'Ajax Amsterdam v SC Heerenveen'
VANT TIL Å VINNE: Martinez drar fra Ajax med to ligatitler og en cuptittel på de to fullførte sesongene etter at han kom dit.

Erik ten Hag har tidligere uttalt at Martinez ikke har den løpskapasiteten som trengs for å spille sentral midtbane, og de som har sett de to første United-treningskampene i sommer vil ha lagt merke til en liten endring på stopperplass – Victor Lindelöf er blitt flyttet over som venstre stopper, med Raphaël Varane og Harry Maguire til høyre for seg i hver av de to kampene.

Det vil ikke overraske veldig om Varane og Maguire nå får kjempe om høyre stopperplass, mens Martinez blir førstevalget på venstresiden.

– For Ten Hag (og for Pep og de fleste moderne managere) så er det uaktuelt å spille med en høyrebeint forsvarer på venstre stopperplass. Martinez vil bli førstevalget som venstre stopper, sier Elko Born videre.

– Kan ikke huske noen som har tenkt på høyde

James Rowe, en annen ekspert på nederlandsk fotball, sier dette til BBC om Martinez:

– Det som viste seg umiddelbart med Martinez var hvor trygg han var med ball, hvor stor selvtillit han hadde som midtstopper og også pasningfoten hans.(…) Ten Hag liker spillere som alltid finner løsninger på banen, og med Martinez har han fått en stopper som har den egenskapen.

Og igjen til dette med høyden, og igjen til ekspert Elko Born:

– Jeg kan ikke huske en nederlandsk manager som har bekymret seg over høyden til en forsvarer. Det er mulig at Ten Hag vil gjøre det nå som han har dratt til Premier League, men det er også meget mulig at han ikke bryr seg en dritt.

Første kamp på Ullevaal?

Erik ten Hag sa mandag ettermiddag til klubbens nettside at han først og fremst ser på Martinez som en kriger.

– Han er en kriger, og jeg tror fansen vil beundre ham. Han har holdninger og vilje. Han kommer med aggressivitet, men på en god måte. Jeg tror vi trenger det.

– Han har også tekniske kvaliteter, han er god med ball og er venstrebeint.

– Så må han tilpasse seg et nytt land, en ny klubb, nye lagkamerater, men i Premier League er det høy intensitet og mange dueller. Derfor trenger vi sånne spillere, sier United-manageren.

Han bekreftet imidlertid at verken Martinez eller Christian Eriksen blir å se i de to neste kampene i Australia. Det betyr at Atletico Madrid-kampen på Ullevaal stadion kanskje blir duoens første United-kamp.

Flere store Martinez-saker:

BEKREFTET: Martinez blir United-spiller

EKSPERT: – «Vraker» Martinez som United-stopper

VIAPLAY-KOMMENTATOR: – Han er en ekstremt smart spiller

RBH: – Gir Ten Hag et skikkelig dilemma

ARGENTINERE I UNITED: Martinez nummer åtte i rekken

Powered by Labrador CMS