Dutch Eredivisie'Ajax Amsterdam v SC Heerenveen'

– Han er en skikkelig hard negl – en som virkelig blør for den drakta han ikler seg

Paul Thomas Clay har fulgt Æresdivisjonen i Nederland tett i flere sesonger og har kommentert United-linkede Lisandro Martinez en rekke ganger.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United jobber fortsatt med å signere Lisandro Martinez fra Ajax. Argentineren var en svært viktig brikke i Erik ten Hags system etter at han ble hentet fra Defensa y Justicia i 2019.

En av dem i Norge som har sett Martinez flest ganger i aksjon i Ajax-trøya er Viaplay-kommentator Paul Thomas Clay, som i tillegg til Æresdivisjonen kommenterer Ligue 1, Bundesliga og Champions League.

Kommentatoren tror at Lisandro Martinez vil spille en viktig rolle under Ten Hag i Manchester United, spesielt i det oppbyggende spillet, dersom United går seirende ut av kampen om argentinerens signatur.

– Han har vært en av de mest sentrale spillerne i Ten Hags Ajax de siste tre årene. En ekstremt smart spiller. Sånn Ten Hag tenker er en stopper ikke bare en forsvarsspiller, men heller den første angrepsspiller.

– Litt på samme måte som en spiss blir omtalt som førsteforsvarer når laget mister ballen høyt i banen, bare at tankegangen er snudd. Martínez er helt sentral i hvordan Ten Hags lag vil bygge opp spillet.

Borussia Dortmund v AFC Ajax: Group C - UEFA Champions League
VAR SENTRAL I TEN HAGS AJAX: Lisandro Martinez var helt sentral i Erik ten Hags system fra tiden i Ajax. Nå er han sterkt ønsket som en del av Ten Hags United.

På spørsmål om hva den argentinske landslagsspillerens styrker er sier Clay at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne og han beskriver en spiller som er svært komfortabel med ballen i beina og som sjelden blir stresset i pressede situasjoner.

– Det er mange, hvor skal jeg begynne? Han er utrolig komfortabel med ballen, blir ikke stressa i «tighte» situasjoner. Kan avansere med ballen gjennom første pressledd, og har en utrolig presis fot (som ofte brukes til å vende spillet). Spilleforståelsen er på høyt, høyt nivå. Han vet når han skal sette inn støtet, og når han skal la være. I tillegg har han god timing i dueller/taklinger.

2022-03-20 AFC Ajax v Feyenoord - Dutch Eredivisie
GOD DUELLSPILLER HØYDEN TIL TROSS: Argentineren har god timing i takling og duellspill og gjør dermed opp for det mange kaller manglende fysikk.

Både eksperter og fans har stilt spørsmålstegn til om hvorvidt Martinez innehar fysikken som kreves for å spille midtstopper i Premier League som av mange karakteriseres som den mest fysiske ligaen av de fem store.

LES OGSÅ: Ekspert «vraker» Martinez som United-stopper

Clay mener at man heller må se på hva argentineren som måler 1,75 på strømpelesten kan bringe på bordet av kvaliteter i forsvarsarbeidet.

Det er mange måter å spille forsvar på. Størrelse er ikke alt. Man kan jobbe seg rundt problemet med lave stoppere. Makkeren i Ajax (Jurriën Timber) er bare 1,82, og de har jo klart seg «greit». Det er klart at han ikke har høyden og kiloene til Maguire og kanskje ikke kan ta unna alt i lufta for eksempel ved innlegg fra kant, men da er det opp til laget å spille på en måte der man ikke blir satt i de posisjonene.

Skulle det ikke fungere med Martinez på en av stopperplassene er han allsidig nok til å kunne løse roller også på midtbanen. Clay mener argentineren i praksis har opptrådt som en ekstra midtbanespiller i Ajax.

– Utgangsposisjonen hans er venstre midtstopper, men som nevnt tar han gjerne steget fram i banen og opererer ofte som en ekstra defensiv midtbanespiller. Han har en teknikk som mange midtbanespillere vil misunne ham.

Det eneste ankepunktet kommentatoren har rundt argentineren er at han innimellom kan være litt heit i toppen.

I tillegg kan han en sjelden gang bli litt for ivrig, og med det etterlate seg små rom bak seg. Heldigvis har han en hurtighet som stort sett redder han i sånne situasjoner.

2022-04-17 PSV v Ajax - TOTO KNVB Cup Final
BLØR FOR DRAKTA: Lisandro Martinez er ikke redd for å ofre seg for sine lagkamerater og beskrives som en hard negl.

Hva annet enn at Ten Hag kjenner spilleren godt fra før gjør at han kommer til å passe inn i Manchester United?

– Han er en skikkelig hard negl. Tøff, ofrer seg, har høy smerteterskel. En som virkelig blør for den drakta han ikler seg. 

Powered by Labrador CMS