finaleanal

«På et helt annet nivå enn hva vi har blitt vant til å se de siste årene»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her

Ten Hags første United-finale ga ham utfordringer. Lagene hadde hver sin omgang, men United har noen verktøy i kassen sin nå som de ikke har hatt før.

Utgangspunktet for kampen

fin1

BILDET OVER VISER: United følger midtbanen til Newcastle. Det var ofte låst.

fin2

BILDET OVER VISER: Newcastle spilte mye på tvers når United var i god balanse, men legg merke til hvor langt inn Rashford går.

Det skal skape noen utfordringer for United utover i kampen.

fin3

BILDET OVER VISER: Newcastle var flinke til å låse for United. Slik som her, når de både markerer og dekker rom.

Det måtte noen klare retningslinjer til for å løse dette forsvarsspillet.

Uniteds løsning

fin4

BILDET OVER VISER: Mot et så godt organisert lag så er trekket ofte bevegelse og vending av spill. Se hvor mange Newcastle drar over til en side, det åpner rom motsatt.

fin5

BILDET OVER VISER: Etter en slik vending så er United i overtall, og de har bevegelse på flere spillere.

fin6

BILDET OVER VISER: Flere av de gode sjansene kom etter slikt spill. Etter vending så møter de et lag i delvis ubalanse, i stedet for det tette forsvarsspillet vi ser på de andre bildene.

fin7

BILDET OVER VISER: Det andre mottrekket er bevegelse. Her er Dalot inne i banen, og han sprinter fremover. Varane får en korridor mot Antony, når kanten til Newcastle drar seg inn etter Dalot.

fin8

BILDET OVER VISER: Se hvor mye rom Antony har ute på kanten etter Dalots bevegelse. Backen til Newcastle måtte trekke inn i banen for å dekke rommet Dalot løper i.

fin9

BILDET OVER VISER: Nok en gang har United skapt ubalanse etter et relativt enkelt trekk.

fin10

BILDET OVER VISER: Det samme gjaldt i andre omgang: Wan-Bissaka tråkler gjennom en pasning til motsatt side. Se hvor smale Newcastle er, og hvor mye rom det er motsatt.

fin11

BILDET OVER VISER: Shaw er på vei frem, men han starter for sent til å delta i angrepet. Disse rommene fikk United. De bidro til å sette Newcastle under press, spesielt i første omgang.

Newcastle med klar plan

fin12

BILDET OVER VISER: Newcastle sin plan var relativ enkel. I tillegg til sin tette defensive organisering så kom Newcastle sine beste angrep i rommet bak Rashford. Trippier la seg veldig ofte høyt i banen, et stykke bak Rashford. Om Rashford følger den bevegelsen ned, så ville Rashford blitt lavere i banen, og ikke kunne bidra på kontringer. En vinn-vinn for Newcastle.

Shaw fulgte ofte med sin kant inn i banen, slik som her.

fin13

BILDET OVER VISER: Når det da går flere bevegelser så er United nok folk på plass, men de kom litt på etterskudd siden Rashford ikke er med i forsvarsspillet.

fin14

BILDET OVER VISER: Nok en gang går Trippier høyt i banen bak Rashford. Rashford går smalt og høyt. Dette er en særdeles god utgangsposisjon om de vinner ball og kontrer, men det kan bli vrient å forsvare.

fin15

BILDET OVER VISER: Da går Shaw ut i press, og United havner i vriene situasjoner ute på Newcastle sin høyre kant. Spesielt med Trippier sin eminente fot så var det skummelt fra Newcastles høyreside.

fin16

BILDET OVER VISER: I 2. omgang så fortsatte det samme spillet. Rashford er smalt inne, Newcastle har flyttet opp sin back.

fin17

BILDET OVER VISER: Shaw rykker ut i press, og åpner rom bak seg.

fin18

BILDET OVER VISER: Newcastle skapte til tider ubalanse hos United med dette spillet.

Hektisk andre omgang

fin19

BILDET OVER VISER: Utover i 2. omgang så ble det hektisk for United. Noe av årsaken var Isak som kom inn i mellomrommet for Newcastle. Casemiro ble liggende ganske alene i dette rommet når midtbanen til United var ganske flat, og relativ høy til tider.

fin20

BILDET OVER VISER: Flere av disse duellene vant Isak. Han var bevegelig og vanskelig å få tak på.

fin21

BILDET OVER VISER: Han styrte mye av spillet derfra, og var mye involvert.

fin22

BILDET OVER VISER: Det var flere episoder som skapte trøbbel for United. Her ser vi igjen at midtbanen blir overspilt.

fin23

BILDET OVER VISER: Og da blir det opp til Casemiro å dekke midtbanen alene. Det ble umulig for han, og Newcastle greide å legge ordentlig press på United.

Konklusjon

United gjennomfører en veldig god 1. omgang.

Dette er en kamp hvor omgangene er veldig ulike. Det er United som har et overtak i første omgang, og legger godt med press på Newcastle. Dermed vel fortjent ledelse til United til pause.

Så setter Ten Hag inn Wan-Bissaka for å ta kontrollen på Saint-Maximin. Et genialt bytte. Og et klart defensivt bytte. Men dog, veldig riktig.

Nok en gang beviser Ten Hag at han mestrer trekk-mottrekk på et helt annet nivå enn hva vi har blitt vant til å se de siste årene.

2. omgang blir hektisk. Isak kommer inn og styrer mye av spillet til Newcastle. United har nok med å prøve å henge med til tider. United viser seg som det sterkeste laget når de står imot det enorme presset som Newcastle greide å produsere.

Det har ligget i kortstokken til Ten Hag at de skulle ende opp med noe sølvtøy med denne utviklingen til laget. Og de er fortsatt i utvikling, sesongen er ikke over, det kommer mer!

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Powered by Labrador CMS