– Vi må tørre å begynne på nytt

LESERBREV: Johannes mener at United må våge å ta noen tøffe valg fremover, og at en må ta grep for å fremstå som et lag fremover.

Vi gjør oppmerksomme på at leserinnlegget ble sendt til oss før vi spilte mot Huddersfield.

Vi må tørre å begynne på nytt

Av: Johannes Langhelle

Dette blir mitt første leserbrev her på United.no. Den siste tiden har det surret såpass mange tanker rundt i hodet mitt hva gjelder klubben, at det ikke holder med en kommentar. Jeg har i dette leserbrevet prøvd å samle sammen en del av det jeg har uttrykt på united.no den siste tiden, samt dradd inn noen tanker publisert av andre, som jeg er både enig og uenig i.

Den sportslige ledelsen

Det første vi må gjøre, som de fleste er enige i, er å ansette en sportsdirektør. Hvem dette skal bli går jeg ikke inn på, men at en klubb som United ikke har hatt dette siden David Gill er for meg en skandale. En kan gjerne sammenligne kjøpene våre de siste årene med en klassisk tur på harryhandel i Sverige. En reiser der for å kjøpe seg et brett med øl, men kommer tilbake med en haug med mat og ting som en egentlig ikke hadde bruk for. En har handlevogna foran seg, lukker øynene, rasker med seg det en får tak i, og håper på det beste.

Ajax viser nå et skinnende eksempel på velfungerende sportslig ledelse over tid, noe å strekke seg etter. Ja, de besitter spillere som er på god vei mot toppen, men de spiller faktisk mye bedre enn de ser ut på papiret. De har spillere som passer sammen, de spiller som et LAG. Ja, fotball er faktisk en lag-idrett, tenk det.

Europaligaen det beste alternativet?

[Vi minner igjen om at leserinnlegget ble sendt til oss før Huddersfield-kampen, slik at noe av infoen under er utdatert – uten at meningene er det. Red.anm.]

Sesongen nærmer seg slutten, og dersom det ikke skjer noe helt spesielt, kommer vi til å spille i Europaligaen til neste sesong. Ufattelig kjipt tenkte jeg først. Så tenkte jeg litt etter, og forstod at vi ikke har noe å gjøre i Champions league, noe som gjorde skuffelsen litt lettere. Når jeg tenkte enda hardere forstod jeg at det kan være en fordel, i det lange løp. Vi vil da kunne se hvem som faktisk vil spille for klubben, og hvem som er mer opptatt av status og penger. De spillerne må vi la gå, uansett hvor gode de er på papiret. Solskjær vil også kunne arbeide under mindre press, da media og alle andre ikke vil ha for store forventninger til oss. Vi vil kunne bygge laget på et nivå mer likt oss, og forhåpentligvis komme i en flytsone som skaper et velfungerende LAG.

Flere har den siste tiden uttrykt at vi nå har to alternativ. Det første går ut på å selge våre «verdensstjerner» med dårlige holdninger, bygge opp et nytt ungt lag, og sakte men sikkert klatre mot toppen. Det andre alternativet er å beholde våre «verdensstjerner», kjøpe inn flere klassespillere, og håpe på å være med og kjempe ila neste sesong. Disse alternativene ser jeg splitter folk her inne, mens noen legger seg safe på midten.

Jeg mener helt og holdent at vi må gå for alternativ en dersom vi igjen skal bli en stabil toppklubb. De siste seks årene har vi holdt på akkurat slik alternativ to beskrives, og det uten hell. Etter en haug med brukte milliarder, er vi ikke kommet oss noe særlig lenger. Jeg har lenge tenkt disse tankene, men Everton-kampen ble det brutale vippepunktet. Jeg må nesten innrømme at jeg ble lettet etter den kampen. Jeg tenkte: «Sånn, der må jo samtlige i United ha sett hvor vi står, og hva som må gjøres. Der fikk de det svart på hvitt. Nok er nok, her må vi starte på nytt». Ønsker vi å ende på 4. plass og vinne ligacupen de neste tre årene, eller klarer vi å holde ut i 3 år med varierende prestasjoner, for å produsere et LAG som kan vinne ligaen i en årrekke fremover.

Overgangspolitikken

Jeg ser flere som klager over at spillere som Jones og Smalling fortsatt er i klubben, men som også vil ha spillere som Kroos og Alderweireld inn. Dette blir skivebom. Dersom en henter spillere på det stadiet i karrieren, er vi nødt til å erstatte disse igjen om 3-4 år. Når en da hele tiden må erstatte spillere som kom inn bare noen år før blir man aldri kvitt spillere som Jones og Smalling. Dette er i mine øyne å bare utsette problemet, i stedet for å faktisk ta tak i det. Vi må tørre å satse ungt.

Oppbyggingen av laget burde gå i en rekkefølge der en først henter spillere som virkelig vil spille for klubben. Spillere som gir alt hver kamp, og som ønsker å oppnå noe som et LAG. Med disse spillerne må en skape en felles holdning og vinnerkultur som hele troppen er forent med. En må skape en kultur der det å sluntre unna ikke er greit. En må skape en kultur der alle er like viktige, og der ingen vokser seg større enn klubben. Først når en har klart å skape denne kulturen kan en jevnt og trutt hente mer etablerte spillere, såkalte stjerner. Disse spillerne vil da se hvilken kultur som er i klubben, og dermed innrette seg etter den.

Jeg mener videre at dette burde være fremgangsmåten for å hente spillere fremover:

  • Identifiser posisjonen en trenger å forsterke.
  • Finn ut hvilken type spiller en trenger inn i denne posisjonen. Hvilke kvaliteter ser en etter, og passer disse kvalitetene sammen med de andre rollene rundt.
  • Legg frem alternativer som passer denne profilen.
  • Gå for det yngste og beste alternativet ut ifra de utvalgte.
  • Snu kortet og se hva du har fått. Med det mener jeg at det er ikke før her at en burde se hva spillerne på listen faktisk heter. Glem hva som står bakpå ryggen til spilleren, men heller hent spilleren fordi det er den posisjonen vi trenger å forsterke og fordi akkurat den spilleren passer profilen en er ute etter. Jeg presiserer igjen, hent unge spillere og hent spillere som passer spillestilen. Prioriter gjerne de fremadstormende britiske talentene, da det er mindre sannsynlig for at de begynner å flørte med en spansk klubb før de er passert 25 (Referer hele avsnittet til Andrew Robertson).

Jeg tenkte ikke å gå særlig inn på hvilke spillere vi burde kjøpe, men jeg ser det samme som de fleste andre; vi trenger en høyreback, midtstopper, høyreving, og to midtbanespillere (+ eventuelt å erstatte spillere som Pogba, Lukaku). Vi har allerede en 5-6 spillere som er på vei ut, i tillegg til at flere ryktes bort. De fleste av de 5-6 mener jeg vi kan erstatte kun med spillere som Greenwood, Garner, Tuanzebe og Fosu-Mensah. Nei kanskje har ikke Fosu-Mensah levert strålende på lån, men er det ikke bedre å gi han en sjanse på benken, i stedet for å ha for eksempel Smalling der, som vi vet ikke blir bedre?

Dersom De Gea går ser jeg gjerne at vi går all in med Henderson/Romero. Hvor dumt ville det ikke vært og hentet en klassekeeper nå, for så å miste Henderson neste sesong fordi han ikke blir satset på. De Gea var langt fra en ferdigutviklet keeper da han kom til oss! Chong og Gomes mener jeg har godt av et utlån til f.eks. Championship.

Jeg kunne nok ha fortsatt i det uendelige, men det nærmer seg slutten. Jeg nevner kjapt noen flere ting som jeg mener er viktig;

  • Bruk penger på å få Sanchez ut av klubben, og opprett et lønnstak. Spillere som ikke kommer til klubben pga. lønnstaket er vi heller ikke tjent med å ha.
  • Få ut spillere som har hodet et annet sted enn United, eller som ikke gir sitt for laget.
  • Prioriter å bygge et solid forsvar som resten av laget kan stole på (Ref. City).
  • Få på plass en leder, gjerne den midtstopperen som kommer inn (De Ligt er et naturlig valg).

Og med det ønsker jeg alle mine medsupportere lykke til med resten av sesongen, sommeren, og videre inn i (forhåpentligvis) oppbyggingen av klubben. Går vi ett skritt tilbake tror jeg vi kan gå tre fremover!


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.