– Redd ingen manager kan gjøre en god nok jobb under Glazer/Woodward

LESERBREV: Jan Ivar Nydal med en gjennomgang av troppen og situasjonen i klubben.

En lang reise

Av: Jan Ivar Nydal

Jeg sitter 21. april målløs og tom etter at vi er blitt rundspilt og ydmyket av Everton i ett forsmedelig 4-0 tap. Jeg rakk jammen meg å se et like lite imponerende lag slite seg til ett 0-2 tap mot våre blå naboer. Ikke så mye mer å komme med.

Tomheten er den samme.

Spørsmålet er hva vi sitter igjen med.

Tankene svirrer, og jeg undrer meg på hvor det gikk feil. Og hvordan skal man bruke minst mulig spalteplass på hva jeg mener om saken.

La oss gå 15 år tilbake i tid. Den amerikanske Glazer-familien er i ferd med å kjøpe verdens største fotballklubb. Til stor motstand i klubben og blant fansen. Dette er starten på slutten av en æra. Og kampen for å betjene deres gjeld er ennå ikke over.

Sir Alex hadde regjert, og det var fare for at han skulle legge opp på midten av 2000-tallet. Men han skulle «knock the scousers off their perch», og ga seg ikke før vi hadde 20 mesterskap. Glad er jeg for det. Viss ikke tror jeg nedturen ville kommet langt tidligere.

Motvillig ble det investert i noen spillere her og der, men makten og posisjonen Fergie hadde på Old Trafford var stor nok til at Glazers ikke kunne rokke ved dette. Det gikk noen år, Ronaldo ble bygd i klubben og ble solgt som verdens dyreste spiller. Da ble det riktig nok kjøpt noen nye spillere, men selv om det kom inn noen, så hadde vi denne sommeren tjent penger på transfers.

Siden 2008 har Manchester City brukt ca. det dobbelte på spillerkjøp i forhold til Glazers.

Og dette i en tid da tidenes mestvinnende tropp, og etterhvert manager, en etter en la opp.

Det har vel vært skrevet om tidligere, disse ble aldri erstattet, i alle fall ikke med noen av samme, eller høyere kvalitet.

2013, siste kampen til Ferguson borte mot WBA, selv om kampen ender 5-5, så er det betenkelig at dette er siste gang på 6,5 år at vi scorer 5 mål eller mer i en kamp. Solskjærs menn mot Cardiff er neste gang dette skjer.

Moyes blir ansatt, Van Gaal blir ansatt og Jose Mourinho blir ansatt. Disse får alle sparken etterhvert, men det er en ting som er felles for alle. INGEN av de kan sies å lykkes på overgangsmarkedet. Og inkompetansen vi viser på overgangsmarkedet er skremmende. Der City har ansatt folk i riktige posisjoner siden 2011/12, har vi hatt Ed Woodward til å styre alt.

Han er flink til mye, men han er inkompetent på det sportslige. For 5-6-7 år siden skulle vi hatt en teknisk direktør/Director of Football til å ta seg av overganger og gjerne lønnsforhandlinger. For vi har skutt oss selv i foten med å kaste penger etter nesten alle spillere.

Jeg er også av de som er hellig overbevist om at Mourinho hadde vunnet med United om han hadde fått de spillerne han ønsket. «Ja men se så mye penger han har brukt» sier dere. Ja det er brukte noen pesos på spillere, men for min del så er antall kroner lite viktig. For min del føles det mer riktig å se på antall spillere og type spillere. Skal du ha en spiller av en viss kvalitet så koster det silkeskjorta fra Thailand og litt til. Mourinho fikk ikke halvparten av det antall spillere han ønsket seg. Han fikk ikke gehør for å selge unna noen av de som har vært i klubben lenge.

Så lenge Glazers og Woodward sitter ved roret, så er jeg redd ingen manager kan gjøre en god nok jobb. Av den enkle grunn at han ikke får gjort de nødvendige signeringer for å løfte laget til nivået man ønsker å være på. Om du heter Allegri, Simeone, Solskjær, Zidane, Pochettino eller Tom Nordlie, så vil du ikke lykkes om man ikke får fornyet stallen.

Siden Alex Ferguson ga seg i 2013, så har United kjøpt 22 spillere, det samme antall spillere som Pep Guardiola har kjøpt. Mange av disse, er allerede ute av klubben. Det sier litt for mye om klubbens overgangsstruktur over tid.

Hvis man ser plass for plass, spiller for spiller, så er det klart at kvaliteten jevnt over er for dårlig sammenlignet med City og Liverpool. Dette tror jeg vi alle er enig i.

Manager

Jeg var forsiktig optimist ift. Solskjærs ansettelse. Og er det fortsatt. Men jeg er villig til å gi han tid. Som jeg ga både Moyes, Van Gaal og Mourinho tid. Jeg forsvarte også Mourinho til the bitter end og mener fortsatt han ville utrettet noe stort om han hadde fått det han pekte på, og vi hadde en sportslig kompetanse til å ta seg av spillerlogistikk, forhandlinger på transfers og kontrakter. En rød tråd.

Keeperplass

Her har De Gea vært vår ubestridte ener siden Moyes tok over. På benken har vi verdens beste reservekeeper, kanskje slått av Keylor Navas.

Etter denne sesongen, ryktene om uenigheter i forhold til kontrakt på spanjolen, så har jeg kommet fram til at vi kanskje skal cashe inn på De Gea? Spørsmålet er vel hvem som skal kjøpe han. Real Madrid kjøpte Curtois i fjor og går nok neppe for han. Da er det i mitt hode PSG og Juve som står igjen som aktuelle klubber.

I tillegg så har vi to ekstremt talentfulle keepere, og jeg tør å påstå en fremtidig engelsk landslagskeeper i Henderson. Får vi 60-70 mill pund for De Gea, er det verdens undergang?

Kan Henderson være vår neste mann? Skal vi satse på han allerede fra neste sesong? Det ryktes at Bayern Munchen følger med på han.

Backer

Her er vel strengt tatt kun Luke Shaw som holder mål, og har hatt en stabilt god sesong i år. Dalot er for udisiplinert synes jeg til å inneha en fast plass på høyresiden, Young er vel ferdig, det samme er Darmian og Rojo. Da sier det seg selv her må det inn spillere.

Stopperplass

Hva skal man si? Jones har ofte blitt hoggestabben i ulike sosiale medier og kommentarfelt. Ufortjent mener jeg. Han er uvøren og de mange skadene hans kunne nok vært unngått om han hadde vært litt klokere i enkeltstituasjoner. Jeg synes han, tross hans svakheter, er vårt beste stopperalternativ sammen med kanskje Lindeløf slik han har hevet seg i år. Han er kanskje den av de som er igjen, som gir alt for klubben, og SKAL vinne den duellen. Det skal gjøre vondt å spille for United. Vi trenger denne typen spillere som kommer seg opp og får avklart en farlig situasjon.

Smalling, som kanskje ses på å være det nærmeste vi har en sjef i forsvaret, synes jeg er for feig. Han faller ofte ned og opphever offside. Mot Barcelona så følger han først Suarez som er 4 m back linja vår. Dette fører til at Messi får fritt leide til å rolig curle ballen i lengste. 1-0. Han står med begge beina godt planta i bakken med henden på ryggen 25 m fra mål. En liten bevegelse til siden og Coutinho sender ballen av gårde til 3-0.

I tillegg så kommer VAR til å dømme straffespark mot Smalling i hver eneste kamp neste år for han er kanskje den mest ekstrem til å holde på defensive dødballer i hele ligaen.

Midtbane

Matic. Trist egentlig. For få år siden var han for meg årets spiller da han tok Chelsea til ligagull. Det er langt mellom de virkelig gode kampene nå. Fred. Jeg ser noe jeg liker. Han har vært vår kanskje beste mann i sine siste kamper i Europa. Men klarer han takle Premier League? McTerminator. Dyrk han. Jeg er også spent på hva James Garner kan bidra med om 3-5 år.

Ellers så er dette vår svakeste lagdel per i dag mener jeg. Pogba? Jeg vet ikke om jeg vil bruke så mye tid på han. Om Real Madrid vil bruke 150 mill pund på han, så Bon Voyage. Og Herrera er vel allerede tapt. Ellers så er en spiller som Andreas litt for lett i mine øyne, men jeg vil gi han en god Pre-Season og neste sesong før jeg gjør meg opp en endelig mening.

Kunne dette (Adrien Rabiot, Saul Niguez, Toni Kroos) vært en fin midtbanetrio?

Kant/spiss

Rashford er for meg den som er best av de fremme. Lingard liker jeg, men synes ikke han er god nok til å spille fast på ett lag som jager tittelen. Men energien hans kan være god å ha i enkeltkamper. Bare han får forbud mot å jobbe med kleskolleksjonen sin.
Martial. Jeg er redd han ikke vil lykkes om han ikke jobber med det mentale.

Jeg synes også Lukaku får alt for mye pes. Han jobber sokkene av seg, uansett. Dessverre blir han altfor ensom altfor ofte. Dette fører til at han må ned å hente ball. Når du da er feilvendt, og altfor langt fra mål, så blir det dessverre ikke ett godt nok sluttprodukt. Men dette mener jeg er spillerne rundt ham, og at vi ligger for dypt som er årsaken, ikke Lukaku. Du vinner ikke kamper om du alene må duellere med Van Dijk og Matip.

Og med Sanchez som en skygge av seg selv, så sier dette at man trenger å styrke alle posisjoner.

Hva må til?

Man kan snakke så mye man vil om transfers inn og ut. Men jeg tror dette er fantasi og ønsketenkninger så lenge vi ikke får ansatt en Director of Football. For meg er Paul Mitchell, Van Der Sar, Michael Zorc eller Guiseppe Marotta de beste i Europa, kanskje Ragnick i Leipzig også.

Skal Ed Woodward fortsatt forhandle om overganger så går det som det har gjort de siste årene. Det er mye feilslåtte kjøp, og det hviskes rundt omkring at flere av kjøpene er kjøpt for å øke markedsverdi, og med lite fokus på det sportslige. Som Pogba, Schweinsteiger, Falcao, Di Maria, etc. Uten at dette bekreftes fra noe hold.

Skal man driste seg til en ønskeliste? Noe som byr meg litt i mot, men prøver likevel.

Inn:
Varane, Kroos, Cancelo, Meunier, Rafael (han får vi vel på Free Transfer fra Lyon), Saul Niguez, Rabiot, Sancho, Declan Rice, Coutinho og kanskje Hudson-Odoi, Ruben Dias, Felix.

Så sliter jeg med å finne en spiss som jeg mener er god nok og ung nok. Vi trenger en type som Aguero eller Firmino som jobber hjem hver gang de mister ballen. Hadde bare Lewandowski vært 3-4 år yngre.

Spillere ut:

Dette er den verste delen. Jeg ønsker i utgangspunktet ikke å se våre spiller i andre klubber, men det er dessverre nødvendig.

Herrera, Valencia, Darmian er vel mer eller mindre bestemt allerede.

Ellers tror jeg Rojo, Bailly, Young, Lukaku, Matic og Sanchez fort har nye arbeidsgivere til neste sesong. Men kun viss vi er villige til å nesten gi bort Sanchez.

Jeg tror også at Pogba kan få tillatelse til å reise. Og som sagt, skulle vi få 60-70 mill for De Gea, vil det være total krise? Jeg blir heller ikke overrasket om enten Smalling eller Jones blir gjort tilgjengelig.

Avslutningsvis så ønsker jeg ta opp spillernes holdninger, og ryktene de siste dagene om at de ønsker å reforhandle kontraktene fordi de frykter at de må ned 25% i lønn om de faller utenfor Champions League. Viss det stemmer, så blir jeg engstelig. Om de frykter dette så må de rett og slett prestere på banen, da slipper vi denne problemstillingen. Ser man intervjuet med Slaven Bilic der han forteller om hvordan de håndterte saken med Dimitry Payet, så er det et dilemma vi har mange av i klubben vår.

Etter en god start så får Payet en lønnsøkning. Når neste sesong tar til så ønsker han enda en lønnsøkning. Da kunne det løses på 3 måter. Du ber han fullføre kontrakten, og du har en spiller som ikke vil prestere på topp. Du kan plassere han blant reservene, som kanskje er det som ville skapt mest uro internt. Eller, du tar etterhvert et valg der du selger han.

Med så mange nye kontrakter i klubben, og en frykt for å få redusert lønnen med 25% om vi ikke kvalifiserer oss til CL, så de ønsker reforhandlinger. Stemmer det, så har vi med en gjeng hyklere å gjøre.

Jeg sa også i ett innlegg for ett par år siden at det virker som vi er dårligere trent og løper mindre enn andre lag i PL. Ser ut til at dette stemmer. Og når vi løper 8km mindre enn Everton i sist kamp, så er det bevis nok.

Jeg hører også at vedlikeholdet av Old Trafford er heller labert, og at stadion forfaller. Når man ser den nye stadion til Tottenham, planene til ny Nou Camp, så henger vi snart langt etter her også. Vi må på ett tidspunkt ta en beslutning som er vanskelig, tøff, upopulær, men nødvendig for at vi fortsatt skal ha en av de beste arenaene i verden. Det har vi ikke i dag.

Når man i tillegg er kanskje det svakest laget i PL i april, så skal det mirakel til om vi tar tittel nr. 21 i løpet av de 4-5 neste årene.

Kort oppsummert

Det har vært lange seks år, med spillere i siste del av karrieren som kommer inn, store navn, og mange av de har ikke vært gode nok og gått videre, eller ikke klart å tilpasse seg livet i ett grått og trist England.

Vi har fremdeles en liten reiste igjen før vi er på topp. Frykten er at det tar lenger tid enn vi tør å tenke på. Håpet er at vi løfter oss opp mot en topp 2 plassering allerede neste år. Og utfordrer til gullet året etter. Men det viktigste blir å finne ett knippe spillere som klarer å fungere som lag, står opp for hverandre og trår til når formen på en svikter.

Men som alltid.
Always support your team. Believe in the team.

BELIEVE….

Jan Ivar Nydal.
Straks 39 år. (3. mai)
Sunnmøre


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.