– Paul Pogba har aldri vært viruset i Manchester United

LESERBREV: Innsender Robert tar et oppgjør med en del av påstandene om Paul Pogba.

Vi må ta en prat om Pogba

Av: Robert Bringaker

Det blåser godt rundt franskmannen om dagen, og diskusjonen trenger sårt litt motvekt. Her er et slags tilsvar.

[OBS! Dette leserbrevet ble skrevet etter Huddersfield-kampen, men Robert ga oss beskjed om at det var greit at det stod som det står selv om sesongen nå er over, og selv om enkelte ting der nå er utdatert.]

Virus? Hvilket virus?

La oss legge den ballen der død med én gang. For det første, hvem kalte hvem et virus i garderoben? Ingen. Ikke sånn egentlig.

Ingen har spesifikt navngitt hvem som er det berømte «viruset» i garderoben. Det var José Mourinho som uttalte at det er et virus i garderoben, men han sa aldri at det var Paul Pogba. Det var det avisene som slo fast.

Nå skal vi ikke være naive som unger her og late som at Mourinho ikke siktet til Pogba, for det gjorde han sannsynligvis, men hvor mye skal vi egentlig legge i kommentarene til en person som misliker en annen person?

Rent personlig syns jeg det rart å støtte en tidligere manager som utstrålte alt annet enn positive vibber og til slutt måtte forlate klubben fordi situasjonen ble uutholdelig, enn å forsøke å se ting fra perspektivet til en spiller som har gått gradene i klubben. La oss heller ikke glemme at Paul Pogba er glad i Manchester United. Å påstå noe annet er feil. Beklager hvis jeg sprekker en illusjon her nå, men å påstå noe annet er feil.

Ja, han forlot United for å få spilletid. Det er han ikke den første eller siste som har gjort. Med tanke på hva han har fått til på banen og hvor god han har utviklet seg til å bli skal det godt gjøres å mene at det var en feilvurdering av den da unge Pogba.

Ja, det er et virus i Manchester United. Det viruset har aldri båret navnet «Paul Pogba». Det har heller ikke hatt navnet «José Mourinho». Viruset denne klubben er infisert med heter «familien Glazer». Ikke la dere for et eneste sekund lure til å tro noe annet.

«Ferguson hadde rett!»

Han har som regel det, den gamle ringreven. Her er det derimot den gjengse debattant i diverse kommentarfelt som plaffer ned trærne bak, i stedet for å treffe blinken, når de lader børsa med meningene sine. Med andre ord, de tar feil.

Hver gang det slås i bordet med at Sir Alex Ferguson gjorde den riktige vurderingen med Pogba, og sendte han til Juventus, så blir det i beste fall historieforfalskning. Det påstås at SAF mente at Pogba ikke var god nok for United.

Hvor og når sa han det?

Ikke moden nok? Meget mulig.

Ikke god nok? Nei.

SAF har vel heller aldri hatt så veldig mye i mot Paul Pogba, men snarere agenten hans, Mino Raiola.

Ifølge jungeltelegrafen så tilbød United en bedre kontrakt enn hva Juventus gjorde den gangen. Hva som er riktig og galt vet bare de involverte, men det vi kan slå fast er at United, altså SAF, ville beholde Paul Pogba.

Det var samme opplegget med Tevez, United ønsket å beholde argentineren og tilbød han en permanent avtale (Han var på lån fra det sagnomsuste MSI), men han gikk til City.

Ingen har noen gang påstått at SAF sendte Tevez til naboen.

Altså, var det vanlig praksis for selveste Sir Alex Ferguson å tilby nye kontrakter til spillere han ikke ønsket eller ikke hadde troen på? Spør for en venn…

Så den myten om at SAF sendte Pogba til Juve kan vi begrave nå en gang for alle.

«Han spiller kun for seg selv»

Ordene til Roy Keane skapte overskrifter samtidig som Graeme Souness satt i studio og berørte seg selv nedentil. Keano er en kul type. Han har sterke meninger og er ikke redd for å ytre dem. Vår tidligere kaptein er også emosjonell ovenfor United. Alle som har lest den siste boken hans vet at han fortsatt bryr seg om klubben og ønsker at laget skal prestere.

I den samme studiosendingen satt Souness og påstod at United-spillerne ikke har erfarne spillere å se opp til, noe Gary Neville sa seg enig i og poengterte at en som Pogba burde være en spiller Jesse Lingard kan se opp til.

At Lingard er eldre enn Pogba inngikk ikke i analysen deres.

At Pogba tenker mest på seg selv er påstand som går igjen. Vis meg en spiller som ikke gjør det og jeg skal vise deg en løgner.

Alle spillere tenker på seg selv. Finnes det profesjonelle fotballspillere som ikke tar betalt?

Jeg sier som The Joker i The Dark Knight:

– Hvis du er flink til noe, aldri gjør det gratis.

Hverken John Terry, Steven Gerrard eller Class of ‘92 spilte gratis. Roy Keane, som alle liker å referere til når det gjelder klubb- og lagfølelse, hadde en klausul i kontrakten sin som sa at han til enhver tid skulle være den best betalte spilleren i klubben.

Det er opptil flere spillere som spiller for seg selv i Manchester United om dagen. Meget mulig Pogba er én av dem, men han er på langt nær den verste. Ta heller en kikk på de som kontant dribler seg bort. De som konstant skal skyte på frispark fra 35 meter, i stedet for å legge inn. De som krever å ta dødballer, selv om de aldri får ballen forbi første forsvarer.

Ta kampen mot Everton. Victor Lindelöf skjelte ut Rashford etter noter for å få han til jobbe mer. Rashford svarte med en arrogant holdning og jobbet om mulig enda mindre hjemover.

Hvor ofte får Martial høre det når han dribler seg bort eller velger skudd fremfor å spille til bedre plasserte lagkamerater? Du ser tydelig at de andre spillerne reagerer, men Martial bare overser det og fortsetter spillet sitt.

Hvor er misnøyen med disse to når de spiller elendig, noe de har gjort i hele våres?

Best i alt!

«Statistikk er ikke alt!»

Nei, det er greit nok, all statistikk kan tolkes forskjellig, men statistikk er fortsatt fasiten på hva som har skjedd. Statistikk er fakta.

«Ta vekk straffene og tallene hans blir ikke like imponerende», slås det i bordet med fra kritikerne.

Ja, hvis du tar bort noe som gjør en prestasjon bedre så blir prestasjonen dårligere, det er ganske enkelt logikk.

Spør John Terry om straffespark er enkelt å score på.

Ta bort straffesparkene til Eden Hazard og han er nede i elleve mål i årets Premier League. Årets Lag-materiale?

Ta bort straffesparket til Marcus Rashford mot PSG og se hvordan utfallet ville sett ut.

Straffer teller like mye som alle andre mål. Å trekke fra disse målene bare for å score et billig poeng blir for dumt og usaklig.

For dere som virkelig misliker Paul Pogba vil jeg anbefale å ikke få med dere prisfesten til United når klubben skal kåre sin egen Årets Spiller. Sannsynligheten er stor for at det kommer til å bli nettopp franskmannen. Han er nemlig på førsteplass for United på oversikten når det gjelder:

  • Mål
  • Assists
  • Målinvolveringer
  • Skapte sjanser
  • Driblinger
  • Antall touch
  • Offensive pasninger
  • Gjennombruddspasninger
  • Antall dueller vunnet
  • Distanse dekket

Her er en påstand som helt seriøst ikke er en brannfakkel:

Paul Pogba har vært denne sesongen soleklare beste spiller for Manchester United!

Lederen?

Solskjær sier at Pogba er lederen i garderoben. Allikevel konkluderer vi med påstandene om at Pogba ikke er det utifra hva eksperter og pundits, som ikke aner hva som foregår i garderoben, synser seg frem til. Om Pogba har det som skal til for å en dag være kapteinen til United vet vi ikke. Det finnes argumenter for at han ikke er det og det finnes argumenter for at han muligens ville vokst med rollen.

Det vi kan slå fast er at når manageren offentlig sier at Pogba er samlingspunktet i garderoben så kan vi ta det for god fisk. At han er flink til å motivere lagkamerater i garderoben har vi sett gjennom videoene fra VM i Russland, spørsmålet er om han klarer det på banen underveis i kampene.

Her er det bred enighet om at han kanskje ikke har den autoriteten som kreves på banen. Går det ikke veien så slår han ofte ut med armene.

Det som dog er verdt å merke seg er at dette United-laget består av spillere som ikke lar seg motivere når de blir snakket til på banen. Eksemplene med Rashford og Martial nevnt over er gode poenger på nettopp dét.

Den slags drit forplanter seg gjennom hele laget, og ja, en kan fint si at Pogba ikke har lederegenskaper, men det må tas med i betraktningen at dette laget ikke lar seg lede. Selv ikke Keano hadde fått skikk på denne gjengen. Det hadde endt med nok en episode på MUTV og sparken to dager etterpå, som i 2005.

Personlig tror jeg Pogba kan være en leder, men da må dødkjøttet som er over han i hierarkiet fjernes først. Fjern spillere som Young, Smalling, Valencia (Ja, jeg vet!) og Jones og Pogba kan fint si til resten av laget:

– Hei! Jeg styrer denne sjappa her, nå gjør vi sånn og sånn!

For å nevne Roy Keane igjen, siden han tydeligvis er fasiten på hva en kaptein er, så ble ikke han kaptein for Manchester United før han var 26 år gammel. Det tar tid å utvikle seg til en leder i en spillergruppe. Pogba er 26 år gammel nå, og Solskjær sier han er lederen i garderoben.

Dere som vil jage Pogba ut av klubben med fakler og høygafler:

Hva gjør dere hvis han blir værende og blir utnevnt til kaptein?

Gubbefaktor?

Til slutt vil jeg trekke frem en artikkel velkjente Andy Mitten skrev om franskmannen her om dagen. Her skriver Mitten at Pogba er den som får mest kritikk, ofte ufortjent, og dømmes hardere enn alle andre. Stort sett kommer denne kritikken fra den eldre garde, som misliker hårfarging og dansing i sosiale medier. Det er jo tross alt verre enn henge å puben og tylle i seg alkohol mellom treningsøktene.

«Among United fans, Pogba doesn’t have a terrace song and isn’t shown much love by the support during matches, yet his shirts are the best sellers in the Megastore. He’s accused of being too cocksure and arrogant, yet in reality Pogba is a polite young man who speaks four languages. He lives like a professional; he’s never late, he trains well. He’s not a big drinker or socialite. He likes to dance and he’s forever active on social media – where, intriguingly, there’s rarely mention of him being a Manchester United player – and that conduct is often not to the liking of the older generations even though it’s surely not as damaging as drinking eight pints of beer on regular nights out as many United footballers did until the mid-1990s.»

Gud forby at en idrettsutøver faktisk nyter sitt privilegerte liv…


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.