triomen

LESERBREV: «Derfor håper jeg på 80 poeng og 80 mål»

Publisert Sist oppdatert

Forventninger til sesongen 23/24

Av: Eirik Øie

For å ta det aller enkleste og mest overfladiske først; for Manchester United forventer jeg at denne sesongen blir som i fjor om man ser på sluttplassering og troféer, altså en 3. plass og to gode cup-reiser.

Men om man ser på de underliggende statistikkene og tallene, så forventer jeg en stor forbedring.

Her er hvordan Manchester United gjorde det i fjor:

Generelt:

Mål scoret: 8. plass
Mål innsluppet: 7. plass
Målforskjell: 6. plass
Forventet mål (xG): 6. plass
Forventet innsluppet (xGA): 8. plass
Forventet målforskjell (xGD): 6. plass

Skuddstatistikk:

Antall skudd: 4. plass
Skuddavstand: 11. plass
Skuddkvalitet (NPxG/shot): 7. plass

Sjanseskapning:

Antall sjanser skapt: 2. plass
Oppbyggende angrep: 7. plass
Overganger: 1. plass

Ballinnehav:

Innehav i prosent: 7. plass
Field tilt: 7. plass
Pasninger inn i siste tredjedel: 6. plass
Ballføringer inn i siste tredjedel: 6. plass

Forsvar:

PPDA: 8. plass
Fremskutte overganger imot: 7. plass
Forsvarslinjas høyde på banen: 14. plass

(*Statistikk hentet fra @fbref, @markstats, @optaanalyst)

Oppsummert så overpresterte Manchester United på mange av de underliggende statistikkene da de klarte 3. plassen i 22/23-sesongen.

Etter min mening er det Erik en Hag sin fantastiske ledelse som klarte å utnytte styrkene for å få resultater; sjanseskapning og overganger fra Bruno og Rashford.

Manchester United Pre-Season Training Session

Men fakta er at det er stort rom for forbedringer når det gjelder å presse høyere, kontrollere kamper, få laget inn i siste tredjedel og å skape store sjanser nærmere motstanderens mål.

Mitt håp for sesongen er at vi forbedrer de underliggende statistikkene (til å bli topp 3 i ligaen) og at Manchester United klarer å få 80 poeng og score 80 mål.

De største svakhetene som hindret oss i fjor er adressert i overgangsvinduet og vi har også forbedret stallen både teknisk og fysisk slik at vi kan unngå de gjentagende fallene i opptredene når spillere ble skadet eller ute av form.

Spesielt håper jeg at vi har fått inn profiler med de rette mentale kvalitetene til å gjøre det bedre på bortebane. I et bast case scenario kan United klare 85 poeng og 2. plassen.

Det har i hvert fall vært veldig oppløftende oppbyggende spill i treningskampene, hvor vi har sett at Onana trekker mot Licha sin midtstopperposisjon og at Licha går frem ved siden av Casemiro, og på denne måte har vi spilt av presset og har kunnet vende spillet mot ledig spiller lenger frem i banen.

Onanas og Lichas pasningsfot har også sørget for at vi har truffet denne ledige spilleren i de fleste forsøkene.

ao2

Dessverre har ikke spissen vi så sårt trenger vært tilgjengelig før nå i august, men det er uansett flott at vi ikke har måttet vente til slutten av vinduet med å få en spiss inn.

I tillegg har utprøvingen med Sancho som falsk 9’er vært svært interessant og jeg vil trekke frem Sancho og Dalot fra treningskampene så langt.

Unggutten Mainoo har også vært et friskt pust og forhåpentligvis kommer han tilbake etter skaden og kjemper seg til spilleminutter utover sesongen. Det Mainoo viste tendenser til var så bra at vi kan håpe på at han utvikler seg til i fremtiden å bli like god som De Jong som er en spillerprofil EtH tidligere har vært ivrig på å få inn!

André Onana er allerede nevnt og jeg er blant de som håpte på at keeperplassen skulle bli endret, og jeg må si jeg er svært fornøyd med at det er nettopp Onana vi har fått inn.

Ja, han er noen ganger en «hjerte i halsen»-spiller for oss som ser på, men jaggu er det gøy å se på når det stort sett går bra også. Kommunikasjonen har han allerede vist at han innehar, og vi har tidligere sett at han for både Ajax og Inter har gjort store redninger og har større kontroll på boksen enn hva vi har vært vant med.

Jeg tror og håper at vi supportere blir blåst av banen av det vi får se fremover, i positiv forstand.

Mason Mount er en løper, han har god spilleforståelse, god teknikk og vil være en motor med kraft for dette laget. Hans løp og innsats kommer til å heve nivået flere hakk og gjøre at spillere som Bruno, Sancho og Antony får mer plass og flere muligheter til å skape sjanser nærmere mål for seg selv, men ikke minst for Rashford og Højlund.

mount190723

Rasmus Højlund liker å drible, vil ha ballen ofte og løper ofte i kanalene mellom forsvarerne, han liker å showe litt også, og han fortsatt ung. Og han er en spiller som dukker opp der ballen kommer så han kommer bare til å bli bedre og mer effektiv med hjelp og veiledning fra Benni og de andre.

Han kommer sikkert til å bomme på noen store sjanser med påfølgende tyn i media. Han kommer sikkert til å bli sammenlignet av media med Haaland på helt feil grunnlag og Uniteds fanbase er nok raskt splittet i meningene om det er et godt kjøp eller ikke (og til den prisen!), men vi må huske at han ikke er primært kjøpt inn for den første sesongen, han er kjøpt inn for 5 +1 sesonger.

Så la oss være med på reisen og heie han frem til den spissen han kan være når resten av laget er klar for å virkelig kjempe om seriegull.

Den siste brikken som trengs inn i år er en kontrollerer på midten, en som setter takten på spillet og vet når vi skal gå direkte slik Bruno «alltid» prøver på eller om det er mer fornuftig å beholde ballen i laget, og her virker det som at det er Amrabat som er tiltenkt inn.

Personlig håper jeg på en annen spissprofil inn også, en spiss med større luftstyrke som kan være oppspillspunkt i boksen, kjempe mot motstandernes stoppere, ta imot lange pasninger med ryggen mot mål. Noen billige spissalternativer kan f.eks være Scamacca, Fulkrug eller Choupo-Mouting. Enten ved lån eller i neste overgangsvindu.

Så vil sikkert resten av overgangsvinduet være avhengig av hvilke spillere man klarer å selge. Det ryktes at spillere som Henderson, Fred, McTominay og van de Beek er i dialog med andre klubber.

McTominay er den spilleren jeg er mest usikker på om vi bør selge, men for en som snart blir 27 år uten å ha en fast plass i laget så tror jeg det kan passe godt både for han og klubben med nye muligheter. Nesten litt synd han aldri ble omskolert til høyreback, der tror jeg han kunne vært ypperlig (tenk Ben White i Arsenal).

mctom080423

Til slutt litt om neste sommers overgangsvindu.

Med Jonny Evans inn på en ettårskontrakt forventer jeg hovedfokus til neste sommer blir høyre midtstopper. Det er mange gode alternativer til OK pris, så United kommer nok til å bruke sesongen på å speide på spillere som Diomande, Todibo, Danso, A. Silva, Scalvini etc.

Høyrebacken er også usikker, så med mindre Wan-Bissaka forbedrer seg enormt, spesielt med tanke på åpne kroppen mindre i pasningsøyeblikk slik at han blir vanskeligere å lese samt kan ta imot pasning igjen rett etterpå, så forventer jeg at dette også blir en posisjon United speider spesielt nøye.

Her er f.eks Arnau Martinez et godt alternativ til Jeremie Frimpong som sikkert blir studert fremover. I tillegg til ovennevnte spissplass, så kunne Casemiros pasningsprosent kanskje vært bedre, så om de rette alternativene finnes på markedet så er nok dette også en posisjon som kanskje justeres neste sommer, med mindre Mainoo gjør som vi alle håper på og kommer inn og gjør plassen til sin.


Supporterklubben tar gjerne imot leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

Powered by Labrador CMS