Krystallpalasset som aldri sprengtes

Harald Harestad deler sine betraktninger rundt situasjonen i Manchester United etter 0-0-kampen mot Crystal Palace.

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.


Krystallpalasset som aldri sprengtes

Av: Harald Harestad

Joda. Dette gjorde vondt. Ett poeng hjemme mot Crystal Palace er ikke godt nok, det vet alle som holder med United. Det vet også de som absolutt ikke gjør det, for all del. Uavgjort eller tap hjemme mot antatt svakere motstand kan skje i løpet av en sesong, for alle lag, men for vår del nå er dette dessverre en ny brikke i et rart og til tider ekstremt frustrerende puslespill.

Etter en rekke med gode resultater og gode/bedre forestillinger taper vi fortjent borte mot City. Det bare dager etter en utrolig forestilling i Torino i Champions League. Selv om det alltid er utrolig kjipt å tape mot de lyseblå hadde jeg en god følelse på det som skulle skje etter landslagspausen.

Et lettere kampprogram enn våre rivaler og med et bedre grunnlag nå enn i starten i pausen skulle tilsi at selv om Crystal Palace på ingen måter er et lag vi slår 5-0 eller 6-0 lengre, så forventet jeg virkelig ikke dette.

Hvorfor fremstår vi slik? Gang etter gang. Ja, vi har gode perioder etter disse ”katastrofe-kampene” som mot Brighton og West Ham, men lærer vi ingenting? Etter Sanchez avgjør kampen mot Newcastle tenker jeg ”DER! Endelig! Nå kan sesongen starte!”

Og det virker som den gjør det.

I Chelsea-kampen der Martial skrur inn 2-1 i andre omgang er vi i ekstase igjen, i et lite øyeblikk. Vi er sterke, vi slår tilbake mot de beste lagene; nå kommer dette unge stjernelaget vårt som et godtstog: ”You can´t win anything with kids.” ”U-N-I-T-E-D, United are the team for me”. 2-2 fulltid. ”Men det var SÅ CLOSE da! Mot Chelsea, liksom!”

JUBEL: United-spillerne feirer scoring på Stamford Bridge.

Vi taper 0-1 for Juventus. ”Greit, det så ikke bra ut, men det er det beste laget i verden akkurat nå, skjønner du?” Pogba og Martial fikser 2-1 hjemme mot Everton. Martial og Rashford redder 2-1 borte mot Bournemouth, VI VINNER 1-2 BORTE MOT JUVENTUS! Flytt dere, flytt dere: Vi er The Mighty Man United. Pass dere Cityzens, husk kampen i fjor. Edda Bedda.

3-1. Der ja. Det var der skapet visstnok skulle stå. Pokker også!

Nations League – Norge vinner gruppen sin. Se der! Norsk fotball er jo kjempegøy! Mourinho snakker om programmet vårt fremover; det enkle programmet, nå har vi sjansen, topp fire here we come! Lukaku snakker om hvordan noen spillere må vokse opp og tåle å få kjeft. Jada Rom! That´s what I´m talking about! Slutt å syt, brett opp ermene og spellagå!

Hvordan man kan snakke så høyt og være så (tilsynelatende) proppfull av selvtillit for så å levere en så ufattelig dårlig prestasjon er et mysterium for meg og faktisk litt provoserende. Selvtillit er viktig, absolutt, misforstå meg rett – men allikevel…hæææ? Crystal Palace tar 1 poeng på Old Trafford, kunne likeså greit vært 3, men de tar oss på VILJEN? For å si det på godt norsk: føkk det.

MISFORNØYDE: José Mourinho og Nemanja Matic etter kampen mot Crystal Palace.

Nå er det mandag, skuffelsen har lagt seg, frustrasjonen er tilbake, i mindre grad enn før, men tilstede er den. Situasjonen slik den er nå er skummelt lik det Liverpool holdt på med for bare noen år siden. Opp og ned, ingen kontinuitet, ingen stabilitet. Manager inn, manager ut. Jeg sier ikke vi kommer til å havne så utfor som scouserne, men jeg frykter det.

Hvis ikke det er noe galt med Mourinho, som media og eksperter påstår; hvis spillerne støtter manageren sin og allikevel bare klarer 0-0 HJEMME mot Crystal Palace er det da ikke deres feil? Er det ikke da bare spillermaterialet det er noe galt med?

Hvis Mourinho er så forbanna god som han selv, CV´en hans, ekspertene og spillerne sier, er det ikke da hans feil at vi nå er like gode, resultatmessig, som under DAVID MOYES?

Hvis Ed Woodward og co faktisk støtter Mourinho, nok til å gi ham ny kontrakt i januar, bør ikke de klare å skaffe en midtstopper av verdensklasse til ham? Eller mener Woodward at han har bedre peiling på kvaliteten av stallen vår enn det trenerapparatet har?

Det er jo ikke rart vi i supportergruppen er litt splittet for tiden. Og det er ikke rart at det kan for noen gå en kule varmt i kommentarfelt A, B og C. United er kjærlighet og kjærlighet er følelser og følelser kan gjøre rare ting med ellers rasjonelle mennesker.

Så hva bør klubben gjøre? Jeg får dette spørsmålet nå nesten daglig av venner, bekjente, familie og kollegaer, hvor av dem ingen holder med United. De er så utrolig glade for å se United der vi er nå. Ingen tvil om det. Og til dem sier jeg ”Nyt det, kos deg med fotballen og Premier League, for én dag er vi tilbake. Vi er ikke Liverpool. Det kommer ikke til å ta tiår før vi vinner ligaen igjen.”

1) Jeg tror ikke det lønner seg å sparke Mourinho før man har en soleklar og gjennomtenkt erstatter. Slik jeg ser det, så finnes ikke den kandidaten der ute per nu. JM ble hentet inn for å skaffe troféer NÅ. Ikke for å bygge et lag for fremtiden og på sikt sikre oss et solid fundament for verdensherredømme. Slik det ser ut nå så er det topp fire i ligaen som er målet. FA-cupen kan vinnes og det er enda håp i Champions League.

JM har da to troféer han kan vinne (og med det mener jeg at vi er enda med i konkurransene, ikke at det er i større eller mindre grad sannsynlig). Dette tror jeg er nok til å holde ham ut sesongen.

Vinner han ingenting og vi ikke klarer topp fire er det over og ut. Det er det ingen tvil om og jeg håper United har en manager klar ila utgangen av juni, skulle dette skje. Vinner vi FA-cupen får han en sesong til. Vinner vi Champions League blir han genierklært (igjen) og blir på Old Trafford til han selv sier ”Enough.”

BØR IKKE SPARKES: Det mener Harald Harestad.

2) Jeg er faktisk enig med Lukaku og Mourinho at noen av spillerne våre er for svake mentalt. Her sikter jeg til Martial, Lingard, Lukaku selv (!) og til dels Pogba og Matic. Smalling og Young kan også nevnes.

Lindeløf har levert mer stabilt i det siste og var som vi alle så den eneste som på slutten stod frem og kjempa for livet og for laget med skade på slutten av kampen i helgen. Det varmet hjerte mitt å se svensken slippe lysken sin og slenge seg inn i en duell med TO Palace-spillere og vinne ballen tilbake for laget. SLIK SKAL DET VÆRE!

Shaw har, som vi sier i Stavanger, pigede imponert meg! Han har kjempet seg fra kulden som en mann og stått frem som en solskinnshistorie og et lys i enden av tunellen.

Det mentale må ordnes og om ikke ledertypene står frem ved utgangen av året, så må de ut og andre spillere må inn. Pogba trenger hjelp på midtbanen. Matic har ikke levert – kan Herrera, Fred eller Andreas Pereira være alternativene han trenger? Matic har klippekort på laget, det er klart med tanke på historikken mellom han og JM, men når han ikke fungerer, så fungerer det ikke for Pogba og hvis Pogba ikke er ”på” så er det bemerkelsesverdig hvor ofte United da også sliter og hvor mye det betyr for laget.

VRAKET: Romelu Lukaku regnes som førstevalget, men har blitt vraket flere ganger i høst.

3) Dette leder meg til det siste poenget. Jeg har sterke følelser for United og mener mye om dem. Jeg er dog ingen ekspert på fotball ei heller overgangsmarkedet. Jeg kan sniffe ut noen talenter på FIFA eller FM, men der stopper min ekspertise. Så istedenfor å nevne de spillerne jeg vil ha inn så vil jeg heller at United nå i januar og i sommer viser at vi er så rike som Woodward sier vi er. Hvis ikke fotballen vi spiller og resultatene våre er gode nok til å minne resten av fotballverden på at djevelen er rød, så får banken gjøre det.

Spreng den for Varane eller hvem enn midstopper JM mener er verdensklasse – kjøp 1-2 spisser til for å gi Lukaku konkurranse og kanskje en oppvekker? (United har jo som regel alltid hatt 3-4 rene spisser i stallen, når slutta vi med det egentlig?) Føkk it, kjøp en midtbanespiller til! Talenter har vi nok av både lokale og internasjonale, spillere som kommer til å bli så ufattelig gode at vi får krysse fingrene at de enda spiller i klubben vår når de endelig slår ut i full blomst; Martial, Lingard, Rashford, Lindeløf, (Bailly?) Shaw og Gomes.

Vi trenger ledere nå og unnskyld meg, men det virker ikke som de finnes i stallen vår. Brannfakkel?

KAPTEIN: Ashley Young har vært kaptein flest ganger denne sesongen.

Jeg tror på United og så lenge Mourinho er manager så må jeg tro på ham også, for klubbens skyld. Jeg trenger ikke være enig med ham om hvordan fotball skal og bør spilles på Sir Matt Busby Way, men jeg støtter ham. Helt til det ikke går lengre og hvor langt den strikken kan strekkes er det bare Woodward som vet.

Til det skjer og det kan det se ut til at kommer til å skje; spreng banken, please.

Vi er verdens største klubb og man skal ikke trenge noen større motivasjon enn det for å spille for United og knuse Crystal Palace 3-0 hjemme; om vi ikke tar dem på talent, taktikk, utførelse eller rutine, så ihvertfall på vilje og attityd.

Glory, glory Man United!