– Jeg tror Maguire er det mest fornuftige kjøpet

LESERBREV: Dagens innsender kommer med en midtstopperanalyse.

Innsenderen av dette leserbrevet har fått lov av redaktør Dag Langerød til å være anonym. Redaksjonen kjenner innsenders identitet. 

En midtstopperanalyse

Sommeren er her, pollen allergikerne snufser, bergenserne klager over dårlig sommer vær og united supporterne besøker ryktebørsen hele tida.

Vi blir nedlesset i informasjon og rykter om spillere på vei inn og spillere på vei ut og Dag Langerød river seg i de små gjenstående hårstråene og skriker etter storkjøp.

Så jeg bestemte meg for å lage en liten analyse rundt kanskje den viktigste posisjonen vi trenger å forsterke oss på, midstopper plassen.

Følgende spillere er med i analysen;
Harry Maguire, Koulibaly og De Ligt. Jeg har tatt med Van Dijk, som blir per dags dato regnet for å være verdens beste midtstopper etter den sesongen han har hatt med Liverpool, og i tillegg tatt med Victor Lindelöf, en spiller vi som United fans kjenner godt. Det er litt urettferdig sammenligning da de andre har hatt meget gode sesonger for Napoli, Ajax, Liverpool og delvis Leicester så har det vært en berg og dalbane sesong for United, men jeg tar han med allikevel.

Det er blitt viktigere og viktigere i internasjonal fotball å ha midtstoppere som er gode med ballen så la oss starte med å se på statsen for årets sesong når det kommer til pasninger.

Som vi ser er det uten tvil Van Djik som er den av de som har slått flest pasninger, av de 2121 pasningene er 202 slått fremover (et snitt på 10,5% av pasningene fremover) og 158 pasninger av de 2121 er regnet for å være lengre pasninger noe som er flest av samtlige stoppere.

Ser vi på Maguire så slår han ca 13% av pasningene sine fremover rettet mot medspillere som er lengre oppe i banen enn han selv. Han ligger på rett under 60 vellykkete pasninger per match noe som er det laveste av alle i analysen. Det skyldes delvis at han spiller på det dårligste laget av de i analysen og at Leicester spiller litt mindre bearbeidende fotball enn Ajax og Napoli som har større ballbesittelse og slår kortere pasninger som lag enn Leicester. Det ser vi også på tallene at han har slått 141 langpasninger denne sesongen som er nest mest og har lengst gjennomsnittlige lengde på pasningene.

Koulibaly har slått oppsiktsvekkende mye pasninger for sitt kjære Napoli, pasninger per kamp er faktisk høyere enn det Van Dijk kan skilte med da han har spilt færre kamper enn nederlenderen. Men de fleste av pasningene er bakover og sideveis. Dette kan ha med at han spiller mer på det trygge samt ofte er fremme i banen og støter og bryter ball enten gjennom takling vunnet eller ved interception ved oppspill og at han deretter slår en trygg pasning bakover til keeper eller andre medspillere. Av de 1771 pasningen er kun 149 av de fremover noe som gir et så lavt snitt som 8%. Han fullfører ca 88 pasninger per kamp.

De Ligt sitt snitt på offensive/fremoverrettet pasninger ligger på 13,5% og er rett over Maguire sitt snitt. Det skal ligges til at De Ligt har spilt 4 kamper mindre enn Maguire og Koulibaly derav noe mindre totalt antall pasninger. Han fullfører ca 85 pasninger per kamp.

Vi konkluderer med når det kommer til pasningsanalysen at Van Djik er i en klasse for seg med antall slåtte pasninger men at De Ligt og Maguire er de mest offensive stopperne når det kommer til å slå pasninger fremover i banen.

Defensivt

La oss gå videre å se på tallene for det defensive denne sesongen, de samme spillerne er med i denne analysen som i forrige.

Jeg vil begynne med å si at jeg er usikker på om Total Duels er totalt antall hode dueller, der var analyseverktøyet vanskeligere å tolke enn når det kom til tackles made og tackles won, men jeg har regnet ut ifra at det er totalt antall hode dueller.

Maguire vinner 73% av sine hode dueller noe som er en sterkt tall og det slår også Van Djik som vinner 72% av sine hode dueller. De Ligt ligger på sterke 69% vunnet av hode dueller. Koulibaly er ikkje kjent for å være den beste i hode spillet og det kommer tydelig frem av tallene for han vinner bare 50% av sine hode dueller noe som er ganske likt med vår stopper fra Sverige som ligger på 52%.

Men når det kommer til taklinger langs bakken er derimot stopperen fra Senegal, altså Koulibaly, et monster. Av 48 taklinger har han gått seirende ut av 66% av de og det er bare stopperen som Jose Mourinho kalte for «The King» før cl finalen som slår det med å ha vunnet 73% av sine taklinger men det skal ligges til at Van Djik har tatt nesten 20 taklinger mindre enn Koulibaly. Maguire ligger på 60%, Lindelöf på 61% og De Ligt er dårligst med sine 52% av taklinger vunnet.

Konklusjon av analysen

Vi skal ikke legge for mye i disse tallene selv om de er en ganske god pekepinn.

Personlig har jeg veldig sansen for alle de tre vi er linket til, de er også ganske forskjellige som spillere og typer.

De Ligt er nok den som har størst potensiale siden han er bare 19 år og er langt ifra uferdig som spiller og person. Han kan fort bli vår kaptein de neste 10 årene og også smykke seg med tittelen verdens beste midtstopper for like mange år hvis utviklingen av talentet fortsetter, som Jose Mourinho sa på RT sport «He`s special».

Koulibaly er en meget god stopper, først og fremt en aggressiv og duellsterk midtstopper langs bakken. God å lese spillet, bryte foran, en mot en situasjoner og ikke minst veldig tempo sterk. Så vises det også at han er komfortabel med ballen i beina og er mye involvert i det oppbyggende spillet men dog med pasninger av mindre risiko enn de andre i analysen.

Han sliter litt mer når det kommer til duell spillet i luften, noe som viste seg å være beskjedne 50% av duellene.

Jeg er redd for at vi kommer til å bli svake på defensive dødballer neste år hvis Lindelöf og Koulibaly er våre to beste hodespillere i det laget. Komplimentære ferdigheter er viktig å tenke på for Solskjær når han skal signere neste stopper hvis Lindelöf er han som han vil satse på sammen med ny signeringen.

Dette er nok en brannfakkel i kommentarfeltet siden jeg leser til stadighet om at han ikke er god nok, men personlig tror jeg at Maguire er det mest fornuftige og beste kjøpet for neste sesong.
Han har ingen klare svakheter i spillet sitt og er den beste på hodespillet med en prosent bedre rate enn Van Djik, meget god med ball og god i pasningsspillet noe som vises av at han slår prosentvis flest pasninger fremover i banen sammen med De Ligt (13 og 13,5%) og ligger på en 60% antall taklinger vunnet noe som er absolutt godkjent.

Han er også en engelsk landslagsspiller som kjenner ligaen godt, kan spille i trebacks linje som for England eller som en av to i et mer ordinært system, samt han ikke trenger den tilpasningen som De Ligt og Koulibaly hadde trengt med ny liga.

Det eneste jeg kan se som er en liten svakhet er at han er litt temposvak og at jeg er litt usikker på hvordan han ville klart seg i en mot en dueller når han blir isolert i overgangsspillet, men husk på at De Ligt ikke er noen racer han heller når det kommer til tempo.

Legg gjerne igjen en kommentar i kommentar feltet hvis du er enig, uenig eller vil jeg skal lage en lignende analyse av andre spillere i en annen posisjon.

God sommer, GGMU!