– Jeg tror ikke vi er så dårlige som mange føler at vi er

LESERBREV: Dagens innsender tror det må gjøres store forandringer i United de neste årene, og at vi må være tålmodige. Samtidig mener han også at dagens lag ikke er så dårlige som det virker som mot slutten av sesongen.

Av: Kjetil Nævisdal

Først vil jeg bare ønske alle medsupportere riktig god sommer!

Er det godt å ha silly season, transfer-rykter og klubbens viktigste overgangsvindu siden manns minne innbakt i ferien? Det kommer an på om man har et edruelig forhold til kildekritikk.

Sjelden har så mye rykter og nyheter vært skrevet om klubben, og det aller, aller meste av det er nettopp det: -rykter.

Jeg har selv sporet rykter fra useriøse aviser som The Sun og Daily Mail helt tilbake til falske twitter-kontoer av folk som later som de er journalister eller innad i United. En reddit-tråd kan skape tsunami-oppslag i VG eller Dagbladet fordi det stilles få krav til dagens journalister.

Og da slår hjertepumpa ekstra rask dersom man sluker nyheter som at «Rashford krever 500.000 pund i uka», eller «Bale til United» like fort som grillpølsene.

Så mitt tips er å ta overgangsmarkedet slik man bør nyte ølen etter du har slått plenen og spist grillmat; iskaldt og rolig. Listen med troverdige kilder er fryktelig kort. Sammenligner man den med ryktemonsteret moderne sosiale medier er blitt til, trenger man nemlig det. Ikke engang Sky Sports bør man høre på, selv om de ikke er de verste.

Det er nesten så ille, at jeg ikke løfter et øyenbryn før spillerne står med drakta i hånda på egen twitter-konto. Og selv DA kan man risikere å få høre om hackede kontoer.

Puh. Magedrag folkens. Magedrag.

Etter sesongavslutningen har fansen gått sommeren i møte som sultne løver rundt en gaselle-innhegning, og de gode nyhetene står der og gresser foran nesen på oss, mens magen rumler tomt, med sure oppstøt etter kontraktsforlengelser med spillere som Young og Jones.

Vi trenger kjøtt på grillen! Nå!

Men hvor dårlige nyheter ER egentlig nye kontrakter med Young, Jones, Smalling og nå Juan Mata? «De er ikke gode nok til å vinne ligaen med», får jeg høre ofte.

Nei, de er ikke det. Dere har selvsagt helt rett. Ingen av de andre topp seks lagene hadde ofret dem en tanke om de ble tilbudt dem gratis, vil jeg tro. Men ta det helt med ro; disse spillerne skal heller ikke vinne Premier League for oss heller, og det er ikke derfor de fikk ny kontrakt.

De skal være en del av klubbkulturen vi må bygge i garderoben FØR vi kan vinne ligaen igjen. De skal lære nye, unge spillere om hva hardt arbeid, riktig mentalitet og innstilling betyr, før de forsvinner om ett, to eller tre år, èn etter èn.

Se på dem som oljen i lagmaskineriet i den nye motoren Ole Gunnar må bygge. Dersom noen tror at alt vi trenger er motorblokka, noen heftige stempler og en rå turbo, kommer vi ikke særlig langt. Vi vet det, fordi vi har prøvd, flere ganger. La oss bruke tiden til å gjøre noe ordentlig.

Og for å smøre litt mer marinade på det kjedelige, tørre kyllingkjøttet vi har fornyet med, så tror jeg vi sitter igjen og tenker litt for dårlig om mange av spillerne som avsluttet sesongen for oss. Jeg må innrømme at etter tapet mot Everton og til dels Cardiff selv skulle ønske vi kunne selge hele troppen og kjøpe 18 nye spillere, og hente fire-fem fra akademiet og starte på helt blanke ark. Men vi må huske på hva denne troppen er istand til med et annet fitness-grunnlag, gode forberedelser, tid til å spille inn et nytt system og filosofi, og noen nøkkelsigneringer.

Laget ble tross alt nummer tre siden OGS overtok, og vi spilte vel over femten kamper uten tap. Vi er langt fra der vi skal være som klubben, og jobben foran oss er massiv, men SÅ dårlig som mange sitter å føler på, tror jeg ikke vi er. Jeg har tidligere sagt, at vi trenger 12-15 nye spillere i løpet av de neste tre sesongene. Og det står jeg for. Men at deler av det laget som potensielt skal heve en premier League-tittel for oss om tre-fire år trenger riktige folk rundt seg på veien dit er utvilsomt.

Vi signerte Daniel James. En spiller uten kamper i Premier League. Jeg likte signeringen. Ikke bare pga hvem Daniel James er, men også fordi dette signaliserer en ny retning. Jeg tror også at Bruno Fernandes kommer. Wan-Bissaka virker også svært sannsynlig. At vi får inn en høyreving, en stopper og en midtbanespiller til virker også ganske sannsynlig. Jeg ønsker meg, som mange andre, en ledertype i midtforsvaret. Utover det kan jeg fint leve med at de andre signeringene er av Daniel James-typen. Unge, sultne, energiske og med alt å bevise.

Andy Mitten har sagt det, vår flotte redaktør Lars Morten Olsen sa det også nylig. Gi nå både trener, spillere og troppen tid. Jeg tror det er en overhengende risiko for at vi havner utenfor topp fire også neste år. Dersom vi spiller kynisk, topper laget konsekvent og utformer taktikk og spillestil til motstander er dette laget godt nok for å klare en tredje eller fjerdeplass. Men ønsker vi egentlig det? Eller ønsker vi et lag som utvikler de unge spillerne på vei oppover, som tør bruke tid på å utvikle eget spill og identitet, selv om det koster oss poeng?

Jeg tror vi må gjøre sistnevnte.

Og selv om jeg var en av de som skrek høyest om Mourinho og LvG’ sin avgang, vil jeg nå ta en annen stanse. Fordi vi alle vet at ingen trener siden Ferguson har ØNSKET å gi klubben suksess like mye som Ole Gunnar Solskjær. Det finnes ingen egoisme, ingen personlige motiver, kun et brennende ønske om å ta denne klubben til toppen igjen.

Så bruk ferien godt, lad batteriene, og ikke minst, lad TÅLMODIGHETEN. Hvis vi ikke kan støtte laget, spillerne og treneren når det går dårlig, fortjener vi heller ikke juble når de hever trofeene.


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.