«Hvorfor er vi på nivå med de dårligste?»

LESERBREV: Dagens innsender savner en tydelig identitet eller plan.

På nivå med de dårligste, hvorfor er det sånn?

Av: Lasse Moe Hennum, 37 år, United fan som har det vondt!

9 poeng på 8 kamper! Et poengsnitt på 1,125 per kamp så langt denne sesongen i PL!

Det store spørsmålet: Hvorfor er vi på nivå med de dårligste og ikke de beste? Det kan jeg garantert ikke gi et fullstendig svar på, men vi kan gjøre oss noen tanker om det og stille noen spørsmål, og det er det jeg har tenkt til å gjøre her nå.

Det snakkes hele tiden om manglende kvalitet i laget og at det er ikke er noen lys i enden av tunnelen. Ja, jeg kan si meg enig i at hvis vi sammenligner oss med et Liverpool eller Manchester City, så er vi definitivt ikke på høyde per i dag. Men hvis vi snur litt på det og ser på de lagene vi har spilt mot, som heller ikke er i nærheten av å ha den samme kvaliteten som City og Liverpool, så blir det et enda større mysterium hvorfor vi ikke presterer, og dermed også enda vanskeligere å svare på hvorfor ting er som de er!

Jeg har vært igjennom alle kampene vi spilte i 2018/2019 og så langt denne sesongen, men har plukket ut 3 kamper sånn at ikke innlegget blir altfor langt.

Januar 2019, Newcastle 0 –2 Manchester United

Mens vi fortsatt var i flytsonen! Og la oss starte med litt deilig statistikk!

Antall pasninger: Newcastle 350 – 687 Manchester United

Ballinnehav: Newcastle 35% – 65% Manchester United

Laget denne dagen:

David de Gea, Antonio Valencia, Phil Jones, Victor Lindelöf, Luke Shaw, Ander Herrera, Nemanja Matic, Paul Pogba, Juan Mata (Romelu Lukaku 63), Marcus Rashford (Jesse Lingard 87), Anthony Martial (Alexis Sánchez 63)

Februar 2019, Crystal Palace 1 – 3 Manchester United

Antall pasninger: Crystal Palace 374 – 468 Manchester United

Ballinnehav: Crystal Palace 45,5% – 54,5% Manchester United

Laget denne dagen:

Manchester United: David de Gea; Ashley Young, Chris Smalling, Victor Lindelöf, Luke Shaw, Scott McTominay, Fred (James Garner, 90.), Diogo Dalot (Eric Bailly, 77.), Paul Pogba, Alexis Sánchez (Marcus Rashford, 77.), Romelu Lukaku.

August 2019, Manchester United 1 – 2 Crystal Palace

Antall pasninger: Manchester United 562 – 231 Crystal Palace

Ballinnehav: Manchester United 71% – 29% Crystal Palace

Laget denne dagen:

Manchester United: David De Gea, Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf, Harry Maguire, Luke Shaw, Scott McTominay, Paul Pogba, Daniel James, Jesse Lingard, Marcus Rashford, Anthony Martial.

Kampene posisjon for posisjon:

2. Januar 27. Februar 24. August
De Gea De Gea De Gea
Antonio Valencia Ashley Young Aaron Wan-Bissaka
Phil Jones Chris Smalling Victor Lindelöf
Victor Lindelöf Victor Lindelöf Harry Maguire
Luke Shaw Luke Shaw Luke Shaw
Ander Herrera Scott McTominay Scott McTominay
Nemanja Matic Fred Paul Pogba
Paul Pogba Diogo Dalot Daniel James
Juan Mata Paul Pogba Jesse Lingard
Marcus Rashford Alexis Sánchez Marcus Rashford
Anthony Martial Romelu Lukaku Anthony Martial

Selv om det er noen spillere jeg savner etter sommeren, om ser vi på utviklingen av stallen så må jeg jo personlig si at jeg foretrekker den 24. August fremfor de to andre. Ander Herrera er et åpenbart savn og en motor på midtbanen som kanskje er det jeg kan trekke frem som det største savnet for min del! Ufattelig av klubben å ikke gjøre alt i deres makt for å få Herrera til å bli! Men alt i alt så syns jeg laget fra 24. August er mer spennende enn de foregående og jeg ser ingen posisjoner hvor vi har gjort et så dårlig bytte (hvis man isolerer disse kampene) at prestasjonene burde dale på den måten. Med 2 helt åpenbare forsterkninger i forsvar så burde spillerne fremover i banen få mer frihet grunnet tryggere fundament, slik at de kan angripe motstanderen i senk. Men paradoksalt nok så var det mer av det 2. Januar enn 24. August! Og da er det jo interessant spørre seg hvordan disse utgavene av Manchester United kan spille så markant forskjellig fotball og levere så forskjellige resultater? Noen som har svaret? Ikke jeg!

Lukaku har reist, og det var kanskje ikke den beste taktiske avgjørelsen når man ser på situasjonen nå! Det også gjør meg skeptisk! Hvorfor i alle dager selge noen før du har en erstatter, hvis du ser at det kommer til å bli et problem? Og hvis man ikke ser at det kan bli et problem så er man ikke skikket til å ha en slik rolle. Eller ligger makten i feil hender og det er helt andre grunner til at Lukaku ble solgt? Det er langt bedre å ha Lukaku i laget, som en ok motivert spiss som kan score 10 mål mens de andre er skadet enn å ikke ha noen tilgjengelige! Og det er nok av cuper til å holde han ok fornøyd igjennom sesongen til en erstatter er på plass. Og ja, det er alltid flere posisjoner vi skulle ha investert i for å få et bedre lag, men det er irrelevant i denne sammenheng for det handler om å sammenligne laget som feide alle av banen på nyåret med dagens utgave! Der finnes det ingen åpenbare unnskyldninger for hvorfor ting er som de er!

Ok, så hvis vi ser litt på de kampene jeg har trukket frem:

Januar mot Newcastle, en kamp hvor vi helt åpenbart dominerte banespillet, og hadde ballen langt mer enn motstanderen, med 65%! Det var en positivitet, en direkte spillestil og et ønske og en vilje om å score mål! Dette er jo akkurat den type kamper vi nå ikke evner å vinne. Når vi har ballen mest og må spille mot et etablert forsvar. Hvorfor fikk vi det til i den kampen? Newcastle hadde åpenbart en taktikk om å kontre oss i senk, men vi presset på skapte sjanser og ga oss aldri!

Her har vi ballen mest, skaper mest og scorer mest.

Februar mot Crystal Palace, en kamp hvor en av overskriftene var «Ole Gunnar is facing an injury crisis with up to 10 players set to miss Manchester United’s Premier League trip to Crystal Palace on Wednesday»!

Ikke noe krise å bruke unggutter allikevel kanskje når det ender 1-3 til Man Utd? En kamp hvor vi spiller tidvis veldig god og positiv fotball, selv om Crystal Palace også hadde sine stunder. Men igjen, det var en positivitet i spillet vårt og en vilje til å score en gang til som i skrivende stund ikke er tilstedeværende! Antall pasninger har gått ned med 200, er det indikasjon på at vi begynner å spille med lavere intensitet og en forsmak på det som kommer i månedene etter?

Det var 2 seire på bortebane, nå spoler vi 6 mnd frem til et tap på hjemmebane.

August mot Crystal Palace, en kamp hvor tempoet er lavere, intensiteten på et helt annet nivå enn tidligere og resultatet deretter! Dette har allerede i August vært en gjennomgangsmelodi en stund, men det som er interessant for meg er at det United laget som feide all motstand av banen på starten av året ble kalt dårlig trent og ikke i stand til å holde det høye tempoet oppe i 90 minutter, nå viser akkurat det samme! Selv om denne sommeren skulle brukes til å trene opp spillerne slik at de taklet det tempoet og den spillestilen Solskjær vil spille. Men når vi nå ser på kamper som den i August mot Palace, eller den mot Newcastle i går (6. Oktober) så ser jeg ikke noe høyere tempo, noen tydelig plan, noe glede over å spille fotball. Og på toppen av det hele så går De Gea ut og skjeller ut laget i media. En mann som ikke altfor ofte får spalteplass for å uttale seg i negative ordelag. Bekymringsverdig? Hvis nøkkelspillere går ut i media og kritiserer eget lag, så kan det være en bekymring, men forhåpentligvis så vil spillerne dra seg selv opp og bruke det som motivasjon. Men desto mer bekymringsverdig er det at nivået er jevnt dårlig uten topper. Jeg ville forstått om det var ujevne forestillinger fordi vi jobber inn ny spillestil, taktikk, formasjon og relasjoner, men ikke jevnt dårlig!

Jeg har hatt den samme følelsen mange ganger tidligere med både trenere og enkeltspillere, at når alt er nytt så går det bra fordi det nye systemet ikke har satt seg enda. Se på Di Maria for eksempel! Leverte helt strålende de første månedene han var i klubben, og så fort han ble innkjørt i systemet til manageren så ble det gradvis bare dårligere og dårligere. Akkurat det samme var det Paul Pogba, han kom inn som er en virvelvind og i løpet av et par måneder når Mourinho fikk satt på han sekken med all taktikk, så gikk det dårligere!

Hvorfor er det sånn? Er spillerne bedre tjent med å løse fotball på egenhånd? Det ville jo vært et skikkelig skudd for baugen for alle trenere der ute! Eller er United så råttent på innsiden at det er helt andre grunner til at det blir sånn? Woodward, har du en kommentar?

Ok, det ble en liten digresjon, men en interessant en hvis du tenker litt på det.

For meg så virker det som om manglende evne til å posisjonere seg riktig, plukke ut de riktige løpene, spille med tempo på små flater og ikke minst være direkte som de største utfordringene. Selv om det bare er fire punkter så er det nok til å fylle en hel taktikk-tavle, 4 ganger! For vi har mest problemer når vi møter lag som ligger lavt og kontrer. Hvis vi hadde evnet å flytte ballen raskt nok med nok presisjon kombinert med en mer direkte fotball så er jeg sikker på at vi kunne levert på et helt annet nivå.

Når vi kommer på kant så er det ingen som truer i boksen, når vi prøver å spille på små flater i midten så er posisjoneringen for dårlig og når vi prøver å sende i bakrom er pasningen enten for dårlig eller løpet dårlig timet.

Jeg kjøper ikke argumentet om at laget spiller for spiller er for dårlig. Jeg tror at både Crystal Palace, West Ham, Newcastle og en haug med andre lag ville tatt de fleste av spillerne vi har i startelleveren og satt de rett inn på laget! Men det er disse lagene vi taper mot!

Men, tross mine observasjoner så har jeg ingen gode svar på hvordan vi kortsiktig kan løse utfordringene vi ser! Og det som kanskje irriterer meg mest er at jeg IGJEN mangler å se en identitet i spillet. Dette er akkurat det samme vi har slitt med siden Sir Alex ga seg, og det gjør meg mer sint enn noe annet! Hadde jeg sett en klar og tydelig plan og ikke minst at arbeidet som legges ned kan gi resultater på kort eller lang sikt, så hadde jeg tålt ganske mange dårlige resultater på veien! Det er begrenset hvor gøy det er å se på feilpasninger og personlige feil toppet med baklengsmål og tap!

Jeg har hverken sluttet å tro eller gitt opp, men jeg trenger et Manchester United som viser meg hva slags fotball de skal spille! Ole Gunnar, gi oss en identitet igjen! Spill den fotballen Manchester United representerer!

Vi skal være direkte, mektige og fryktinngytende! Vi skal være Manchester United!

Glory Glory!! 


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.