Hvor mange millioner koster en United-spiller?

Dagens forfatter vil at United skal handle mer som Barcelona, og trekker frem seks punkter for å få en bedre skikk på kjøp av spillere.

Av: Øystein Sørumshagen.

Kjære United-venner,

Jeg leste Dag Langerøds tanker etter Barcelona-kampen med stor interesse. Masse bra der. Masse jeg kan støtte. Og noen punkter som ga meg lyst til å rable ned noen raske linjer selv.

Dag spør blant annet hvor mye penger United må bruke i sommer. 100 millioner pund? 200 millioner? Kanskje 300 millioner?

Jeg aner ikke hva som trengs av summer i sommer. Det er vanskelig å si. Må for eksempel en ny stopper og en ny midtbanespiller som dominerer på et av Europas beste lag, automatisk koste mellom 50 og 100 millioner pund hver? Ikke nødvendigvis. I fjor sommer hentet Barcelona inn Clement Lenglet og Arthur for cirka 30 millioner pund hver. Ter Stegen og Jordi Alba kostet hhv 11 og 12 millioner da de ble hentet som unge og talentfulle spillere for noen år siden.

Billige Barca-gutter: Barcelona sprenger sjelden banken og handler heller de riktige typene ifølge forfatteren.

Det Lenglet, Arthur, Alba og Ter Stegen er, er «typer» som passer i Barcelona. Inntil Barcelona la nesten 70 millioner pund på bordet for Frenkie De Jong, har de sjelden eller aldri betalt særlig mer enn 30 mill for en midtbanespiller, forsvarsspiller eller keeper. De har imidlertid punget ut større summer for angrepsspillere (Neymar, Suarez, Dembele, Coutinho).

Men tilbake til oss; her er mitt syn på den tilnærmingen United som klubb bør ha til den situasjonen vi befinner oss i akkurat nå:

1) Hvilken fotball vil vi spille? Det må Solskjær og hans mannskap definere.

2) Hvilke spillere i dagens stall har de tekniske og fysiske forutsetningene for å passe den fotballen? Det må Solskjær og hans mannskap være helt klare på.

3) Hvilke av spillerne våre, uavhengig av fysisk og teknisk nivå, har den mentale kapasiteten/innstillingen til å være United-spiller? Darren Fletcher sa det treffende på BBC etter kampen i går; Scott McTominay er en bra spiller, men med noen begrensninger. Litt på samme måte som Fletcher var selv. Men Scott McTominay løper sokkene av seg i 90 minutter pluss tillegg. Da Fletcher selv spilte, gjorde Scholes og Keane det samme. Men de hadde kvalitet i tillegg. Løper Pogba og Martial sokkene av seg i 90 minutter? Utstråler de vilje til å blø for drakta?

Fransk latskap? McTominay løper det han makter i samfulle 90, mens Darren Fletcher settes det spørsmålstegn ved om disse gutta gjør det.

4) Vi må forsøke å kvitte oss med spillere som ikke svarer til kravene i punkt 2 og 3.

5) Vi må få på plass en scouting- og rekrutteringsstruktur (mulig mye allerede er på plass, det vet jeg for lite om) hvor vi aktivt leter etter spillere som oppfyller de kriteriene som dagens sportslige ledelse har satt for den fotballen de ønsker at United skal spille. Om vi har et soleklart førstevalg i en posisjon som ikke er mulig å hente nå, men kanskje om et halvt år eller ett år, så må vi kanskje vente. Ikke hoppe på plan B eller C umiddelbart, eller hente en såkalt «stjerne» fordi han har gjort fine ting i en annen klubb som kanskje spiller en annen type fotball. Kanskje i en by med et annet klima og en annen kultur også, som faktisk har hatt betydning for vedkommende spillers evner eller motivasjon til å prestere på et topp nivå.

6) Om de riktige spillertypene er vanskelig å hente i markedet, må vi våge å gi sjanser til spillere fra egne rekker, all den tid de er oppfostret med kunnskap om og forståelse for de verdiene som må ligge til grunn for en United-spiller. Så må de samme unge spillerne bare akseptere at de ryker ut igjen dersom de ikke presterer, og markedet plutselig åpner for at United kan hente akkurat den spilleren de har ønsket for å fylle en gitt rolle på laget.

Jeg tror ikke United har hatt noe i nærheten av denne tilnærmingen til transfermarkedet de siste årene. Jeg er overbevist om at vi må tilbake dit. Samtidig som vi må produsere Unitedspillere i akademiet, må vi ut og lete etter United-spillere i markedet. De finnes der ute, og Sir Alex fant mange av dem. Denis Irwin, Steve Bruce, Brian McClair. Peter Schmeichel og Eric Cantona. Michael Carrick og Nemanja Vidic. Og ja, Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney, hentet som tenåringer.

Kvalitet. Mentalitet.

25 spillere er kjøpt for til sammen nesten 800 millioner pund etter at Sir Alex sluttet. Bare 4 av disse 25 startet mot Barcelona. Like mange «Ferguson-spillere» startet (Young, Jones, Smalling, De Gea). 

Fellaini (30 mill)

Mata (40 mill)

Di Maria (67 mill)

Shaw (34 mill)

Herrera (32 mill)

Rojo (18 mill)

Blind (16 mill)

Falcao (7 mill lån)

Martial (54 mill)

Schneiderlin (31 mill)

Depay (30 mill)

Darmian (16 mill)

Schweinsteiger (8 mill)

Romero (gratis)

Pogba (94 mill)

Mkhitaryan (37 mill)

Bailly (34 mill)

Zlatan (gratis)

Lukaku (76 mill)

Matic (40 mill)

Lindelöf (31 mill)

Sanchez (30 mill)

Fred (53 mill)

Dalot (20 mill)

Grant (1,5 mill)

United-hilsen fra Øystein Sørumshagen


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.