– Hele United-trøya er i ferd med å rakne i sømmene

Rune har skrevet ned sin mening om United-situasjonen, rett etter tapet for West Ham.

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

__________________________________________________________________________________________________________

Av: Rune Eian (31), som endte opp med å bruke noen timer for å få ned tankene sine etter tapet for West Ham.

– Mourinho er ikke manager neste sesong

Det er ingen tvil for min del om at denne sesongen blir Mourinhos siste i United. Spørsmålet nå er bare når han får sparken. Hvor lenge kan dette kaoset fortsette?

Jeg skrev et leserbrev for noen år tilbake. Da var jeg glad for at van Gaal hadde blitt ansatt. Kanskje aller mest fordi vi ble kvitt Moyes. En trener jeg aldri hadde trua på og som jeg tviler hadde ballasten (pun intended) til å vinne over spillerne.

Men van Gaal hadde vunnet mange titler overalt han var. Virket genial etter VM med keeperbytte rett før straffekonk. Vi grusa storlag i oppkjøringen. Fikk inn di Maria, Falcao og Shaw.

Så kom nedturen. Tap i første seriekamp.

Jeg hadde fremdeles troen etter den første sesongen. Men igjen kom realitetene rett i fleisen. Vi vant FA-cupen, men vi spilte så kjedelig fotball at selv Jan Fredrik Karlsen ville ha fått narkolepsi.

Klarte ikke topp fire. Mourinho skulle ta over.

Personlig har jeg alltid respektert Mourinho, selv om jeg ikke alltid har likt han som United-supporter. Ingen kan si noe på resultatene hans. Han har også hatt scoringsrekorden i PL med Chelsea og med RM i Spania. Han har beseiret uslåelige Barca i serien. Selv om han ikke hadde stått for United-fotball tidligere, kunne han endelig være den som fikk stabilisert klubben? Uten en Perez eller Abramovitsj til å blande seg inn i spillerkjøp, kunne han unngå de store konfliktene han normalt sett havner i?

Troen igjen

Igjen startet det bra.

Eric Bailly virket som et røverkjøp. Jeg var overbevist om at Pogba ville gå til RM, men han valgte oss. Zlatan time! Og Mike Targaryen for å krone PL-tronen. Første sesongen var bedre enn under van Gaal. EL seier. Ligacupseier. Kan ta med Charity Shield også.

Jeg likte faktisk at Mourinho gjentok tre trofeer og at spillerne gjorde det samme. Det er noe med å få inn en vinnermentalitet igjen etter Ferguson.

Zlatan virket på meg som et positivt innslag i garderoben og fikk nok flere av spillerne med seg på Mourinhos metoder.

Håp igjen

Sesong nr 2 fikk vi overraskende inn Matic. Vi snøt Chelsea for Lukaku og City for Sanchez, som jo var gøy og ga litt håp.

Personlig trodde jeg sistnevnte ble kjøpt for å løse problemene på høyre side, men det var tydeligvis ikke planen.

En andreplass bak et City lag som jeg tviler på selv Ferguson kunne ha stoppet. Andreplass i FA cupen. Til tross for en håpløs exit i CL og et spill som ikke alltid ga glede, var det resultatmessig det beste siden Ferguson i serien. Med flere solide forsterkninger og en Sanchez som kunne finne formen etter sesongoppkjøringen, kunne dette bli bra.

Det var slettes ikke sikkert at City ville klare å gjenskape denne sesongen på nytt heller.

Kaos igjen

Alle gode ting er ikke tre.

Ikke for Jose Mourinho.

Ikke for Manchester Uniteds tredje faste manager etter Ferguson. Denne sesongen startet med mye klaging fra Mourinho. Manglende spillerkjøp vi helt klart trengte. Pogba-sagaen som ruller videre. Elendige resultater mot overkommelig motstand. Det meste har gått galt for oss så langt.

Hvis vi skulle ha hatt noen sjanse til en god sesong i år, så mener jeg vi burde ha forsterket laget mer. Vi har åpenbare mangler, men i motsetting til våre konkurrenter, så fikser vi dem ikke.

Fra et økonomisk standpunkt kan det sikkert være lurt å holde igjen pengene hvis man ikke har helt tiltro  til prosjektet. Da har man tross alt mer penger til neste manager. Men jeg tror alle vet at Mourinho fungerer best når han får de spillerne han trenger. Han er ikke best på å utvikle spillere.

Hvis styret ikke hadde trua på Mourinho burde de heller gjort kort prosess i sommer. For halvveis støtte fungerer sjeldent.

Jeg har ingen tro på at det fungerer med Mourinho. Det viser historien alt for godt. Signerer du ny kontrakt med Mourinho i januar må han få mer støtte på overgangsmarkedet til sommeren. Han har tross alt sagt at han vil bedømmes etter tre år.

Mourinho må ta skylden for å ikke få nok ut av spillerne også. Det virker som han prøver alle mulige konstellasjoner nå. Uten plan og mening som jeg kan se. Det positive man kunne ta med seg fra Tottenham og Burnley, ble igjen fort negativt. Som det ofte har vært med United de siste årene klarer vi ikke å gjenskape gode prestasjoner over tid.

Mourinho har som nevnt også en del negativ historie fra tredje sesonger fra før av, som ikke akkurat hjelper. At han henger ut spillere i media, har jeg også svært liten sans for. Det slår tilbake på han nå.

Maktkampen med Pogba er synd på flere måter.

Uten Rooney, Carrick og kanskje også Zlatan, er det et tomrom som det er naturlig at Pogba kunne ha tatt som en ledertype.

At Mourinho og Pogba bruker mest tid på å krangle for åpne kamera isteden, er svært skadelig for klubben. Hadde dette vært under Ferguson hadde Pogba vært ferdig. Ingen tvil en gang.

Det vil nok ikke skje nå fordi potensialet til Pogba er stort, selv om han må ofre mer og bli jevnere – i likhet med laget som helhet.

Når Woodward ikke vil selge Martial, tror jeg ikke han lar Pogba gå fordi han betyr for mye økonomisk. Kanskje en ny manager får mer ut av han også?

 Hva må skje videre?

Vi trenger en sportsdirektør på plass. Woodward virker som en slags mini-Perez, som helst kun vil signere store navn for å få selge mange drakter. Vi har hatt det samme problemet i forhold til managere hvor man har gått etter det beste navnet og merittene, men ikke fulgt en rød tråd. Det har resultert i mange dårlige spillerkjøp som vi ennå må rydde opp i.

Det blir særdeles viktig å velge rett mann som sportsdirektør. Jeg må innrømme at jeg er bekymret for om vi klarer det en gang.

Selv om mange legger all skyld på enten Mourinho eller Woodward, er nok realiteten mer sammensatt. Vi står dermed ovenfor to meget viktige ansettelser framover med ny manager og sportsdirektør. Det er også vanskelig å si hvordan en sportsdirektør vil fungere innad i United. Det blir noe helt nytt enn hva klubben er vant med.

Sånn det er nå har vi en Woodward som holder igjen på spillerkjøp og ikke vil kvitte seg med spillerne Mourinho vil selge.

Å beholde spillere som åpenbart vil bort, som Martial og kanskje Pogba, er en oppskrift på bråk.

Så har vi en Mourinho som ikke får brikkene han mangler og ikke får autoriteten han trenger som manager.

Dessverre snakker han om dårlig mentalitet og enkeltspillere i media, som ikke akkurat styrker troen på at vi kan bli bedre. Han tar heller aldri selvkritikk, men skyver skylden over på spillerne. Det minner dessverre mer og mer om portugiserens tredje sesong hos Chelsea sist. Vi har Pogba (og sikkert flere) som vil spille mer offensivt og kritiserer manageren åpenlyst. Kaoset er komplett.

Kjetil Nævisdal hadde et flott leserbrev hvor han etterlyste en råd tråd i Mourinhos spillestil. Det er jeg helt enig i. Det blir for mye spillere inn og ut av laget. Det gjør at vi ikke virker samspilt.

Jeg vil si at hele United-trøya er i ferd med å rakne i de røde sømmene fordi Woodward, Mourinho og spillerne drar i helt forskjellige retninger.

Siden jeg også er RBK-fan er det interessant å sammenligne hvordan United takler tiden etter Ferguson, som RBK måtte etter Eggen. Jeg mener vi må tilbake til røttene på samme måte som RBK gjorde. Vi må få inn en manager som tør å spille angrepsfotball igjen. Vi kan ikke ha lag som kommer på Old Trafford og ikke frykter oss. Vi kan ikke safe inn 1-0, men må gå for 2-0 og så 3-0.

Jeg hadde vel et håp om at Mourinho kunne være vår Erik Hamren. Attityde, full innsats og defensiv trygghet, før angrepsspillet ble bedre.

Et Mourinho-lag som har begynt å slippe inn mye mål, ikke har blitt noe bedre offensivt og som mangler full innsats, gjør det vanskelig å beholde troen. Vi mangler helt klart ledertyper som tar tak når laget sliter.

Fransk åpning for the great dane 2?

Jeg ser mange vil ha inn Zidane nå. Det er helt forståelig med tanke på suksessen han hadde. Jeg har sett for lite RM til å si om han står for riktig spillestil. Han hadde et langt bedre lag i Madrid enn han vil få her og kjenner ikke klubben på samme måte. Jeg frykter også at han igjen blir en slags quick-fix. Et stort navn som skal frelse klubben ene og alene.

Hvis han følte seg utbrent etter tre år i RM, hvor lenge holder han her? Hvor lojal vil han være hvis RM vil ha han tilbake? Vil han i det hele tatt til United? Hvis ikke, hvem skal vi da ha inn?

Det er ingen tvil om at Zidane vil få respekt hos spillerne ut fra statusen han har som spiller og manager. Det er ikke utenkelig at han kunne ha fått en god tone med Martial og Pogba siden han også er fransk.

Nok en portugiser?

Jardim har også blitt nevnt. Jeg synes han høres ut som et fornuftig valg i form av å være en lagbygger. Ut fra det jeg har lest virker det som han vil ha defensiv trygghet før han tar tak i angrepsspillet. Hvordan vil spillerne respondere på nok et fokus på det defensive er jeg derimot usikker på. Vil han komme til United midt i en sesong?

Får han like store navn til oss som Zidane kunne ha fått?

Eller noen av de gamle gutta?

Noen vil også ha Giggs. Giggs har åpenbart kjennskap til klubben på samme måte som Kåre Ingebrigtsen hadde om RBK, men mindre erfaring med å være manager. I motsetning til Zidane mangler han også resultater å støtte seg på som manager.

Selvfølgelig hadde ingenting vært bedre enn om Giggs og noen andre fra storhetsiden tok oss tilbake til en ny gullalder, men jeg tror ikke United tør å gamble på det nå. At Giggs kan være aktuell med suksess i framtiden trenger ikke være umulig.

United må uansett tenke seg grundig om før de ansetter ny manager nå. Om det skjer før en ny sportsdirektør er på plass får vi bare avvente å se.

Pogback?

Vi må også finne en løsning på Pogba-problemet. Vil han bort pga Mourinho eller fordi han vil til Barca uansett hvem som leder laget? Er dette et spill for en bedre kontrakt?

I utgangspunktet holder jeg med manageren og tror det er særdeles viktig at spillerne ikke får for mye makt.

Vil Pogba bli bedre med ny manager? Vil han følge planen lojalt og gi full innsats? Jeg har et håp om det, men en ny manager må få siste ordet om han skal beholdes eller ikke.

Må bli «United» igjen

Hva som er sikkert, er at vi trenger en som kan samle oss nå. Det må være noen som får oss til å  angripe og bli fryktet igjen. Woodward og styret må støtte denne personen fullt ut. Vi kan ikke ha en sånn halvveis løsning som vi hadde i sommer eller krangle for mye på priser som med Perisic. Som toppklubb må vi nok dessverre betale mer for spillere, selv om jeg forstår at man ikke alltid kan gjøre det.

Hvor mye penger vi skal tjene virker nå viktigere enn hvordan vi skal klare å slå City, Liverpool og de andre vi må konkurrere med i topp seks.

Selv om Mourinho definitivt ikke har fått nok ut av laget, har vi ennå store mangler i troppen som ikke er fikset. Det sportslige må komme først framover nå.

Vi supportere må også forvente at dette vil ta tid.

Å få til et fungerende angrepsspill, samtidig som vi ikke slipper inn for mye mål, er ikke enkelt. Jeg frykter at vi skal bli som Chelsea eller RM som bytter trenerne hele tiden.

Selv om Sarri gjør det godt i Chelsea nå, er det vanskelig å si hvor lenge han blir der.

At vi skal beholde trenere like lenge som Eggen og Ferguson, er nok utopi i dagens fotball. Dessverre vil jeg si ut fra historien. Vi må ikke glemme at de også brukte noen år med mange kritiske røster før de fikk det til.

I dagens fotball hadde ikke Eggen eller Ferguson fått bygd seg opp til legendene de ble. Derfor må vi ha tålmodighet og ikke skrike etter trenerbytter etter to år. Vi kan ikke holde på sånn i lengden. Naturlig nok har begge klubbene langt mer penger nå enn Ferguson og Eggen, men konkurransen i England for topp seks er ganske tøff.

Jeg nevnte i starten at jeg var glad når Moyes var ferdig. Man kan si hva man vil om van Gaal og Mourinho, men de er gode managere. De har åpenbart ikke vært riktige i forhold til en mer offensiv stil, som klubben skriker etter nå. Men jeg tror dessverre at problemene våre er langt større enn å bytte trener, så er alt løst.

I den situasjonen vi er i nå blir nok det uansett utfallet.

Det synes jeg ledelsen og spillerne selv må ta ansvar for også. Det er fort gjort å tro at nå blir alt bedre fordi vi endelig ble kvitt idioten og frelseren er her, men det blir sjeldent sånn.

Jeg trøster meg med at det kan snu fort i fotball, men jeg tror ikke det skjer under Jose Mourinho.  Det er det flere årsaker til som jeg har vært inne på, men forhåpentligvis vil en offensiv trener få mer ut av dette laget med flere år og mer kontroll på hvem vi skal kjøpe og selge.

Mest sannsynlig tror jeg det blir Zidane ut fra statusen han har. Han er tilgjengelig og nylig suksess. Så spørs det om han vil komme da.

Jeg skal uansett støtte ny manager og håper virkelig styret, spillerne og fansen gjør det samme. Nå trenger vi et nytt prosjekt som kan samle klubben, og få troen og frykten tilbake på drømmenes teater.