Håper på rask manageravklaring: «Det vil være avgjørende for kommende sesong»

LESERBREV: Manchester United er et skip uten skipper, skriver dagens innsender, som håper at United kan få inn en dyktig manager tidlig. I så fall er ikke nødvendigvis veien til suksess så lang.

United – et skip uten skipper

Av: Bjørn-Ove Dåvøy

Uke etter uke setter jeg meg ned foran tv-skjermen, klar for kamp. Oppstemtheten og positiviteten er der, troen på at akkurat i dag så skal alt klaffe eller i det minste at laget jobber sammen. Men det er ikke de følelsene som dominerer. Det er usikkerhet. Skader, covid, varierende prestasjoner – de er alle grunner til at vi ikke aner hvilket lag som entrer matten og kjemper med djevelen på brystet.

Som mange andre var jeg en ihuga OSG-tilhenger, og hadde lenge troen på hans kulturelle omstart. Men selv jeg måtte innrømme at hans tid var over når han til slutt måtte takke for seg. Store navn ble nevnt i pressen for mulige arvtagere, men inn porten kom Rangnick. En tysker som ble beskrevet som gegenpressets gudfar, med lang erfaring fra store klubber. En arbeidskar som ikke fant seg i snikksnakk fra spillere og som virkelig kunne få på plass en filosofi i laget.

Var han klubbens førstevalg? Tvilsomt. Men et skifte av manager midt i sesongen kan være krevende, selv ikke giganter som United kan velge fra øverste hylle. Det var behov for en endring, om enn bare for endringens skyld.

Manchester United v Crystal Palace - Premier League
NEPPE FØRSTEVALGET: Ralf Rangnick.

Nå er vi kommet til mars 2022. Laget vaker i ytterkant av topp 4, det siver rapporter om uro og misnøye fra garderoben og Rangnick ser ut til å være svar skyldig i flere og flere presseseanser. Ting er ikke blitt stort bedre, sett fra ståstedet til en menig supporter. Ja, vi har få tap (mot antatt dårligere lag), og vi sanker 1 poeng her og 1 poeng der. Men hvor er prestasjonene? Hvor er presspillet og dominansen vi skal kunne forvente av en av verdens største klubber?

Det er mange grunner til at det ikke fungerer, slik jeg ser det. Managere som ikke klarer å få ut potensialet i spillergruppen er ett problem. De individuelle prestasjonene til noen av verdens største stjerner er kanskje et større problem. Ronaldo, som mange peker på som en syndebukk, underpresterer. Shaw har variert fra et godt nivå til å være direkte årsaken til flere farlige situasjoner, da gjerne sammen med stadig utskjelte Maguire. Og på toppen sitter fortsatt en familie fra «over dammen» som ødelegger klubbens sjel i jakt på profitt.

Manchester United Training Session
UNDERPRESTERENDE GJENG: Luke Shaw, Harry Maguire og Cristiano Ronaldo.

Det er lett å finne problemer, og det er lett å grave seg ned i misnøye og negativitet. Men fortsatt følger jeg innstillingen til Dag Langerød: jeg leter etter de positive tingene og griper fatt i disse med all makt. Og det positive nå er at det kan snu.

Det vil ikke ordne seg selv. SS United trenger vedlikehold og mannskap. Roret henger og slenger, seilet er flerret og mannskapet mumler om mytteri i kabinen. Den midlertidige skipperen gjør det han kan, men det holder ikke. Målet for reisen var topp 4, men det ser ut som vi grunnstøtter et par sjømil utenfor.

For å redde stumpene og få iveren og gleden tilbake i klubben må en permanent skipper utnevnes og annonseres. Dette vil bety at de spillerne vi har i troppen nå kan begynne å se fremover, og de spillerne vi ønsker inn kan se hvem de skal jobbe under. Det å rekruttere nye toppspillere inn slik situasjonen er nå, vil være krevende. Men med en topp manager klar tidlig, som kan bidra til å sørge for at akkurat hans nøkkelspillere blir hentet, det vil være avgjørende for kommende sesong. Den nye sjefen må også få lov til å rydde opp i stallen.

Tottenham Hotspur v Ajax - UEFA Champions League Semi Final: First Leg
FAVORITTENE TIL UNITED-JOBBEN: Mauricio Pochettino og Erik ten Hag.

Mange er på utgående kontrakter, og det er nok flere enn disse som kommer til å flytte på seg i sommer. Da er det ekstra viktig at den nye sjefen får mulighet til å ha et ord med i laget på hvem det er OK å slippe, og hvem som skal erstatte de som går.

Det er en enorm jobb som må gjøres, men med rett mann inn tidsnok så har jeg stor tro på at kursen mot titler og mesterskap igjen er innen rekkevidde.


Supporterklubben tar gjerne imot leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til dag@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.