– Ed Woodward, vårt største problem

LESERBREV: Dagens innsender ville ikke hatt noen annen manager på nåværende tidspunkt enn Ole Gunnar Solskjær.

Av: Jan Tore Kalland, 27 år, United-fan siden 1998 etter å ha fått et fotballkort av Peter Schmeichel

Hei alle Manchester United-venner!

Jeg ønsker i dette innlegget å dele mine tanker om Manchester United, og den situasjonen klubben er i. Jeg vil hovedsakelig ta for meg hvordan klubben blir drevet sportslig, og videre mine tanker angående prosjektet til Solskjær. Jeg føler for å skrive dette innlegget siden det ikke går så bra akkurat nå. Jeg mener vi er nødt til å se det fulle bildet av Manchester United, hele strukturen i klubben. Jeg synes dette er viktig å forstå, nå når mye av fokuset rettes mot Ole Gunnar Solskjær. Dette er tanker jeg har gjort meg opp i årene etter Sir Alex.

Kort om Glazer-familien og deres eierskap

Man kan si veldig mye om Glazer-familien, det meste i negativt fortegn, og jeg skal prøve å holde meg mest til de sportslige sidene av Manchester United. Men jeg føler ikke at vi kan snakke om dagens prestasjoner i Manchester United uten og være innom familien som tross alt eier oss. Det er åpenbart at det viktigste for våre eiere ikke er sportslig suksess, men heller å ta ut størst mulig utbytte fra klubben. Det viser siste års regnskapstall med all tydelighet. Vi hadde vel en total omsetning fra siste regnskapsår på £650m, og av disse pengene ble det investert i spillere i sommer for £70m netto. Legg til at vi har fjernet lønningen til Lukaku, og deler av Sanchez sin, og tallet vil bli enda lavere.

Dette mener jeg er viktig å belyse, spesielt så folk skal forstå at det ikke gjør jobben til Solskjær noe enklere. Det ville jo også vært urettferdig overfor Opel og forvente at de skal produsere biler som skal konkurrere med Porsche, når budsjettene er forskjellige. Så kan man argumentere med at vi har brukt en del penger etter at Sir Alex ga seg, men de siste tre årene har det ikke blitt brukt nok penger netto. Spesielt i år, året som skulle være en ‘rebuild’.

Hva vi har brukt pengene på er enda vanskeligere å forstå. Hvor mange signeringer har vært vellykkete etter Sir Alex? Dette går mer på Ed Woodward, og han skal vi se nærmere på. Kunne skrevet mer angående Glazers, men som sagt så skal jeg prøve å ha mest fokus på det sportslige.

Ed Woodward, Manchester United sitt største problem

La oss se litt på personen jeg mener er vårt og Manchester Uniteds aller største problem, Ed Woodward. Jeg mener hans totale mangel på forståelse for fotball er grunnen til at vi nå har famlet i blinde i seks år, uten noen form for langsiktig plan. Woodward er åpenbart en dyktig businessmann, men fotballfaglig har han nå bevist i over seks år at han ikke er i nærheten av å ha den riktige og nødvendige kompetansen. David Moyes, Louis van Gaal, Josè Mourinho, og nå Ole Gunnar Solskjær. Alle managere som er blitt ansatt av Woodward. Okei, David Moyes var vel kanskje håndplukket av Sir Alex.

Alle disse managerne som har blitt ansatt av Woodward kan man finne gode argumenter for at isolert sett skal ha de nødvendige kvalitetene som kreves av en Man Utd-manager. Moyes hadde gjort sakene sine bra i Everton med små ressurser. Van Gaal og Mourinho har CV-er enhver manager ville vært stolt av. Så der og da virket alle ansettelsene fornuftige isolert sett. Da tenker jeg på hva de har bevist resultatmessig, ikke hvordan de er som personer, eller hvilken tilnærming de har til at fotball skal spilles, det er en annen diskusjon. Jeg ønsket for eksempel aldri Mourinho til United – ikke fordi han manglet en CV, det hadde han åpenbart – men fordi jeg mente at hans arroganse og vesen, samt hans pragmatiske og kyniske tilnærming til hvordan han ønsket å spille fotball sto i dårlig stil med hva Manchester United står for.

Men la oss nå se alle disse årene etter Sir Alex som en helhet, og hvorfor jeg mener Woodward er Manchester United sitt aller største problem.

Jeg mener rett og slett at Woodward i alt for stor grad har gått for ‘quick fixes’, og aldri hatt en langsiktig plan med klubben. Den første, og største feilen han gjorde var å bestemme seg for og selv ta ansvar for de sportslige beslutningene, istedenfor å ansette en sportsdirektør. Alle managerne han har ansatt er totalt forskjellige managere, alle med sin egen idè om hvordan fotball skal spilles, og hvilke spillere som trengs for å utføre den. Dette beviser for meg at Woodward aldri har forstått ett av grunnprinsippene i fotball med kontinuitet. Det blir jo naturligvis vanskelig for neste manager å oppnå umiddelbar suksess når han overtar en spillergruppe som er hentet inn for en helt annen fotballfilosofi.

For å gi et eksempel; Se på de største og mest stabile klubbene i Europa. Barcelona, Real Madrid, Juventus, og Bayern München. Se på hvordan disse klubbene blir drevet. De har en ledelse med en sportslig plan. De ser etter managere som passer klubbens fotballfilosofi og spillestil. Da vil ikke overgangen til en ny manager bli like stor, når klubben vet hvilken manager-type de er på jakt etter.

Det er ikke bare på ansettelsene av managere Woodward har bommet. Det har heller ikke vært en rød tråd på spillerne vi har kjøpt. Som skrevet tidligere, hvor mange kjøp har egentlig vært vellykket? Hvis vi hadde hatt en tydelig og langsiktig plan der også, med en sportsdirektør, så er jeg helt overbevist om at vi ville truffet på langt flere av kjøpene etter Sir Alex. En sportsdirektør har ofte forskjellige oppgaver fra klubb til klubb, men en av oppgavene til en sportsdirektør, i samråd med speider teamet og manager, er og finne å identifisere spillere som passer klubbens filosofi og spillestil. I tillegg pleier de å ta seg av kontraktsforhandlinger. Vi ville for eksempel aldri havnet i den situasjonen vi gjorde med Herrera, om vi hadde hatt en sportsdirektør. Da hadde den kontrakten vært signert lenge før vi ble nødt til og slippe han gratis. Det er selvfølgelig viktig og legge til at om det skal fungere med en sportsdirektør, så er Woodward nødt til å gi totalt slipp på de sportslige beslutningene.

Hvis noen hadde spurt Woodward om hvilken formasjon vi spilte i starten under Solskjær, og hvilken vi spiller nå, tror jeg ikke Woodward hadde hatt peiling. Jeg tror ikke Woodward har noen plan for hvordan klubben skal fremstå på banen i det hele tatt. Dette er altså mannen som har ansvaret med å ansette managere, samt en veldig stor rolle når det kommer til spillerkjøp.

«Woodward’s arv til Solskjær»

Så hva er mine tanker om prosjektet til Solskjær?

La meg starte med å si at Solskjær har verdens beste, men også en av fotballverdens vanskeligste jobber som manager av Manchester United. Han har nå overtatt en spillergruppe bestående av spillere fra fire forskjellige managere. Det sier seg selv at dette ikke går på skinner over natten. Det vil komme nedturer på veien mot og få oss tilbake til der vi engang var. Solskjær overtatt et lag og et rot som Woodward er hovedarkitekten bak.

En ting jeg vet er at jeg ikke ville hatt noen andre enn Solskjær i managerstolen nå. Først og fremst på bakgrunn av at jeg kjente på en glede jeg ikke hadde følt siden Ferguson da jeg så hvordan vi spilte fotball når Ole først tok over. Vi så med engang den gode gamle United-identiteten, spilte mer offensiv og hurtig fotball, og vi ser endelig ut til og ha en klar og tydelig filosofi på kjøp/salg av spillere.

Bare de tre signeringene vi gjorde i sommer, som kanskje har vært våre tre beste spillere til nå, gir meg tro på at vi er på riktig vei. Det indikerer vel også hvor elendig spillerrekrutteringen har vært i årene etter at Sir Alex ga seg. Det skal ikke være sånn at alle nysigneringene går rett inn og er våre beste spillere. Jeg har heller aldri vært noen fan av gamle, overbetalte stjernesigneringer. Vi hadde også noen av de under Sir Alex, men vi bygget også alltid på med spillere som var planlagt at skulle skinne om 3-5 år. Dette er faktorer som gjør at jeg har større tro på prosjektet til Solskjær på lang sikt enn jeg hadde på noen av forgjengerne hans.

Jeg har savnet United-DNA-et vi fikk smake på i de første tre månedene helt siden Sir Alex, og følelsen av å få kjenne på det igjen kan ikke beskrives.

Dagens situasjon i Manchester United

Jeg ønsker å dele litt av mine bekymringer også, ting er sjeldent helt svart/hvitt, og jeg synes det er viktig og være konstruktiv, selv om vi skal vurdere vår egen Ole Gunnar Solskjær. Jeg har som mange andre fått en del bekymringer og spørsmål i hodet mitt i det siste. Hvor har det blitt av 4-3-3, med høyt press, raske ballgjenvinninger, og hurtige overganger? Hvorfor spiller vi nå 4-2-3-1, med fokus på og ligge lavt og samlet? Hva er planen på angrepsspillet? Hva er planen når vi møter lag som ligger dypt? Det er i skrivende stund fryktelig vanskelig å se en rød tråd, og et angrepsmønster som forteller hva vi prøver på.

Dette er spørsmål jeg sliter med å finne et svar på. Min teori er at det er et resultat av manglende investeringer på midtbanen, og at Solskjær derfor går for to dype på midten istedenfor 4-3-3. Jeg mener styret sviktet Solskjær i sommer. At vi ikke erstattet Herrera, det er for meg uforståelig. Ander Herrera, var som jeg ser det en av de viktigste grunnene til at alt fungerte så bra. Midtbanen vår, med Herrera-Matic-Pogba, utfylte hverandre helt perfekt. Midtbanen er selve motoren i laget, og taper du krigene der, taper du oftere enn ikke kampene også. Jeg er klar over at Matic ikke holder nivået lengre, men midtbanen var fortsatt nøkkelen til suksessen i starten slik jeg ser det.

Uansett, jeg er overbevist om at 4-3-3 er en formasjon som vil passe dagens tropp bedre. I dagens 4-2-3-1 bruker vi for mange spillere ute av posisjon, og i roller de ikke behersker. Pogba er ikke noe anker. Bortkastet. Pereira er ingen høyreving. Vi har ingen til og løse 10`er-rollen.

Solskjær er nødt til og finne tilbake til det som fungerte i de tre månedene etter at han fikk jobben midlertidig, og jeg tror han kan gjøre det. Men uavhengig av manglende investeringer, så mener jeg Solskjær burde ha satt et tydeligere stempel på oss offensivt nå. Dette er noe Solskjær og teamet må finne ut av kjapt, for akkurat det er rett og slett ikke godt nok. Defensivt har vi utvilsomt blitt bedre.

Mine tanker om veien videre

Nei, alt har ikke gått på skinner i det siste. La oss være så ærlige å si at pilene ikke akkurat har pekt rett opp siden ‘mirakelet i Paris’. Så hva tenker jeg om veien videre? La meg bare starte med og si at jeg aldri hadde forventet at vi skulle være i nærheten av City og Liverpool i år. Jeg hadde tippet oss på 5. plass, foran Chelsea før sesongen. Dette kan gå begge veier som jeg ser det. Solskjær kan finne tilbake til formen og prestasjonene laget viste i 3 måneder, men det kan naturligvis også dessverre gå feil vei. En ting er sikkert, og det er at vi må se en bedring i prestasjonene, spesielt den offensive samhandlingen.

Men tross svake prestasjoner nylig så er jeg likevel positiv til veien videre. Og det er hovedsakelig på grunn av at jeg vet at både laget og Solskjær kan bedre enn det vi har sett i den seneste tiden. Det er også viktig og huske at vi har hatt en forferdelig skadesituasjon i det siste, noe som heller ikke gjør ting enklere. Både Shaw, Wan-Bissaka, Martial og Pogba begynner og nærme seg. Dette er fire spillere som går rett inn i laget. Spesielt Martial kan jeg ikke vente på å få tilbake. Jeg synes han har løst nier-rollen på svært lovende vis.

Vi traff på alle tre spillerne vi signerte i sommer. Det kan det ikke sies at vi har gjort et eneste år etter Sir Alex. Vi ser altså endelig en plan på overgangsmarkedet, inn kommer det en blanding av unge talenter, og spillere som skal inn å prestere med engang. Dette er utrolig positivt, jeg har lenge påpekt at vi har vært alt for kortsiktige i tankegangen under tidligere managere. Guardiola og Klopp vil heller ikke sitte i all evighet, så jeg tror disse to klubbenes overlegenhet snart vil se sin ende.

Jeg synes som sagt det er feil tidspunkt og rope Solskjær ut. Han har allerede bevist at han kan slå alle, og spille underholdene fotball. Ikke i de siste kampene, men la oss ikke glemme hvor deilig det var i over tre måneder da han kom. Se for dere om Solskjær får dette tilbake på det samme sporet som da. Er det virkelig ikke verdt å vente litt før vi begynner å skrike om nok et managerbytte? Hvis Solskjær lykkes med dette vil vi sitte i verdens beste posisjon. Vi vil da ha en manager som elsker klubben, og som sannsynligvis vil sitte helt til alderdommen tar han. Selv om ting ikke ser kjempepositivt ut nå, ser jeg rett og slett ikke hva som skal bli bedre av å bytte manager.

Er jeg sikker på at Solskjær vil lykkes? Nei. Men min verste frykt er at han ikke klarer å snu dette, og at vi igjen skal ut på en ny blind manager-jakt med null plan. Jeg frykter det kan bli et mareritt som det kan ta fryktelig lang tid å våkne fra.

Jeg vet det har vært manet til tålmodighet helt siden Sir Alex ga seg, og jeg ber dere smøre dere med litt mer av den tålmodigheten nå, for jeg mener vi er på riktig vei på mange vis. Da tenker jeg på det større bildet, med en tydeligere, og mer langsiktig plan på overgangsmarkedet osv. Spillemessig så er jeg villig til og gi han mer tid for og forsøke å snu dette.

Og prøv og husk det som var hovedbudskapet bak dette innlegget når presset øker, og folk begynner å vende seg mot Solskjær. Husk hvem som har ansvaret for å finne å ansette en eventuell ny manager.


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.