«Det må bygges ny klubbkultur – uten Ronaldo»

Av: Bjørn Erik Bjørnsen
United-supporter i 30 år

Hva gikk galt?

Da OGS kom inn var klubben langt nede etter mye negativitet med JM.

OGS fikk smilene og gleden tilbake, ikke bare hos spillerne men hele klubben.

Sesongen 20-21 må vi kalle for en en fremgang med 2. plass i PL og Europa League-finale. Culture Reboot var godt igang. Men det var likevel noe som manglet. OGS fikk ikke signert de spillerne som var nødvendig for å ta laget videre.

Sommeren 20 kom van de Beek inn. Jeg tror ikke han var en signering OGS ønsket, men antagelig ble utført på bakrommet hos Ajax og United. Handelen gikk veldig raskt, og sett i ettertid er det tydelig at han ikke var OGS sin foretrukne signering.

Så kommer sommeren 21. Varane og Jancho kommer inn, noe som var etterlengtet. Sesongen startet greit, uten det store spillet i de første kampene men god poengfangst.

Så kommer Ronaldo.

Da jeg hørte om den signeringen var på gang tenkte jeg med engang at det var ikke så lurt.

Brighton & Hove Albion v Manchester United - Premier League

OGS ville miste momentumet i Cultural reboot med en verdensstjerne som Ronaldo. Det var heller ikke OGS sitt ønske, men Ferguson som gikk igjen. Han tok all plass med sin ankomst og de andre spillerne mistet litt selvtillit.

Frem til da hadde Bruno vært helten og nå måtte han vike plassen til Ronaldo. OGS var ikke lenger den ubestridte Cultural reboot-lederen, Ronaldo tok mye plass med engang. Etterhvert så vi hva  som skjedde og som kulminerte med sparkingen av OGS.

En stor feil igjen av klubben. De burde ikke ha signert Ronaldo, men etter tapet mot Watford var det ingen vei utenom. OGS satt Ronaldo på benken i en kamp og da var Ferguson ute med kommentar. Etter det hadde han ingen mulighet å vrake Ronaldo igjen. Igjen, Ronaldo var ikke OGS sitt ønske.

Etter min mening har den signeringen helt ødelagt Cultural reboot-prosjektet.

Ja, han har scoret mange mål, men det betyr ikke at noen av de andre ikke hadde klart det samme uten han kom inn. Bruno har jo vært en skygge av seg selv, fikk ikke lenger ta straffespark, ei heller frispark rett utfor 16 meteren. Sjefen var nå Ronaldo.

Etter 40 år som leder og eier av flere bedrifter med mange ansatte ser jeg klart hva som skjedde. OGS ble en for snill og myk manager.

Når garderobemiljøet begynte å skrante pga Ronaldo sin ankomst klarte ikke OGS å håndtere det. Ronaldo var en for stor stjerne å sette på plass.

Manchester United Training Session

Etter at Ralf R kom inn har vi ikke sett noe videre endring.

De samme spillerne opptrer på samme måte som under OGS etter Ronaldos ankomst. Det er en ubalanse i spillerstallen.

Dette går mange år tilbake i tid med signeringer foretatt av flere managere. Hvor er den sportslige ledelse-kompetansen?

Det virker som de tror at en ny manager alltid vil ordne sakene. Jeg tror det er for mange i ledelsen som alltid skal ha et ord med i laget, noe som tydelig medfører stor frustrasjon.

Det er skremmende å se på alle feilbeslutningene som gjøres i klubben.

En ny manager må være en sterk personlighet og må få all fotballmakt i klubben.

Personlig tror jeg ten Hag vil være en slik mann. Teamet må bygges på nytt. Ut med gammelt, sats på talentene i akademiet, signer 1 defensiv midtbane-spiller,  på spissplassen har vi mange talenter og trenger ikke en stjerne som Ronaldo.

Ledelsen og eierne må nå snart forstå at det ikke er noen quick fix. Det vil ta mange år og mange store tap mot Liverpool og City før de kan utfordre om PL-tittelen. De må akseptere at det kan bli en lang rekke med tap underveis, men tap bygger også kultur med den rette ledelsen på plass.


Supporterklubben tar gjerne imot leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til dag@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.