«Derfor går vi mot en strålende fremtid for United»

Av: Finn Frost Anonsen

Fatt mot kamerater, framtida er rød !

Bakgrunn 

Så er det da endelig min tur til å skrive leserbrev. En gang skal jo være den første. Nå som sesongen nærmer seg slutten og nye koster skal inn å feie rent, synes jeg tiden er kommet til trekke de lange linjer. Hvorfor de lange linjer og hvorfor meg ?

Fordi en analyse av det lange perspektivet gir grunn til glede skulle tungsinnet over én drittkamp ta overhånd.  

I det lange perspektivet er alder et ubetinget fortrinn, da har man vært med på mange opp og nedturer og vet at det meste går over.

George Best var min første helt på banen og kanskje litt utenfor.

«Halvparten av det jeg har tjent har jeg brukt på piker, vin og sang, resten har jeg sølt bort»

Det syntes jeg var knakende godt sagt –  men det var før han drakk seg i hjel.

Sport. Football. Manchester, England. Circa 1964. Manchester United player George Best gets changed after training at the "Cliff".

En annen forutsetning for å gripe til pennen er at jeg har veldig sans for statistikk og analyser av de store tall og sammenhenger. Det har jeg hatt glede av i et langt og godt arbeidsliv.  Avslutningsvis  i dette brevet vil jeg også bruke litt plass på tanker om dagens lag og de utfordringer ten Hag skal løse.

Beklager hvis dette blir litt langt, jeg hadde ikke tid til å skrive kort.

Pengene avgjør

Den helt avgjørende faktor for vurderingen av vårt lags framtid er : pengene !

Det foreligger mange analyser av sammenhengen mellom penger ( spesielt spillerlønninger) og resultater, og konklusjonene er ikke til å ta feil av.  Med få unntak ( Leicester) følger resultatene pengene. Heldigvis eller dessverre, alt ettersom man er på topp eller bunn av pengepyramiden.

For oss som i lang tid har vært blant de rikeste, vil det låte hult å beklage seg over denne sammenhengen.

Så den langsiktige strategiske analysen av vårt lags framtid bør fokusere på inntjeningspotensialet for merkevaren Manchester United.

Hvis det ser lovende ut, da er også framtida lys.

 

Finansmarkedet

Hvor kan man enkelt og udiskutabelt finne den beste indikator for en virksomhets framtidig økonomisk suksess ? På børsen.

Der kan en liten eierandel  (aksjer) i forretningsvirksomheten fritt omsettes mellom villige og godt informerte aktører. Hvis offentlig børsnotering hadde vært normen for alle lag vi liker å sammenligne oss med, så kunne vi meget raskt avgjort hvor Manchester United står i forhold til konkurrentene gjennom den økonomiske verdien aksjonærene setter på klubbens virksomhet. Men det motsatte er dessverre tilfelle. Nesten ingen er børsnotert som oss.

Det finns imidlertid en liten eksklusiv gruppe av fotballklubber på børs. Fasit pr mai 2022 er som følger: Manchester United har  grovt regnet 2 ½  x børsverdien til Juventus og 6 x børsverdien til Borussia Dortmund!  Smak litt på disse tallene om du ellers har hatt en flau smak i munnen etter lagets prestasjoner langt under pari. Finansmarkedet har altså mye større tro på oss enn et to av de andre beste klubbene i Europa.

Og markedet har som kjent alltid rett. Eller ?

Inntektskildene

Skal man lete etter grunnlaget for de ekstreme forskjellene i finansmarkedets vurdering av klubbenes fremtidsutsikter, må man gå til kildene – inntektskildene.

Hvor kommer pengene fra ? Hovedkildene er TV/ media, kampdag og kommersielle (dvs i hovedsak sponsorer).

TV / media

Nyeste tall fra europeisk fotball viser at TV / media (streaming)  utgjør en stadig større andel av klubbenes totale inntekter – opp mot 50 %, kampdag bringer normalt ( ex covid)  inn rundt 15 % , mens kommersielle inntekter dekker resten.

Den suverent største media avtalen er gjort med Premier League (PL). Den er grovt sett det dobbelte av den spanske og tyske og 2 ½ x den italienske.

Britene fordeler imidlertid pengene mye likere enn de andre, slik at toppen i Premier League får bare ca 70 %  (170 mill £) mer enn bunn ( 100 mill £ ).

I Spania får Real M / Barca omtrent det samme som toppen i PL fordi de får mye større del av en vesentlig mindre kake. De får rundt 3 x  av det som tildeles lagene nedover på tabellen.

Disse forskjellene i nivå og fordeling har store konsekvenser for den langsiktige, kommersielle, attraktiviteten av ligaene.

Det fører til at lagene litt nede på tabellen i de andre europeiske ligaene ikke lenger har økonomiske muskler til å konkurrere med sine motparter i PL om  talentene i overgangsmarkedet.

Konsekvensen er at PL øker sin konkurransekraft mot de andre europeiske ligaene.

Alle fans vil selvfølgelig gjerne at deres lag blir suverene og vinner alt. Problemet er bare at hvis det skjer over mange år, så mister publikum raskt interessen. Ingen ting er så kjedelig som kamper med gitt resultat.

Det er nettopp fordi det knytter seg spenning til utfallet av de fleste kamper i PL  – bunn kan slå topp – og at kampen om ligamesterskapet er åpen ( i hvert fall langt ute i sesongen)  at denne ligaen har fått økonomisk lederposisjon i Europa.  Det er selvfølgelig også derfor de andre storklubbene i Europa ville lage den nye superligaen. Disse klubbene ville også gjerne ha kamper med stor underholdningsverdi der resultatet er uvisst.

De ser nemlig skriften på veggen. Og den sier at ligaer med liten eller ingen konkurranse om å bli seriemester, dvs samtlige ligaer med unntak av PL,  vil lide en langsom økonomisk sultedød.

Det vil rett og slett ikke være tilstrekkelig internasjonal publikumsinteresse for at de store medieaktørene vil betale milliarder for å TV-sende eller streame  kampene.

Kampdagen

Neste kilde til økonomisk velstand, er inntekter på kampdagen.  Old Trafford er størst i PL og fullsatt på hver kamp. Der har vi et fortrinn i forhold til nesten alle andre.

Kommersielt

Mye kan sies om amerikanske kapitalister generelt og Glazere spesielt, men de vet hvert fall hvordan man kommersielt kan utnytte et sterkt, globalt, merkenavn.

Klubben vår får omtale både i med- og motgang, og skorter det på sportslig suksess, så spes det på med høyt profilerte spillere med stor oppmerksomhets verdi (Zlatan, Cavani, Ronaldo).

Disse profilene er med på styrke merkenavnet, som trekker til seg nye talenter. Dette er en god sirkel.

Jeg mener at vi også på denne fronten står sterkt i et langsiktig perspektiv, selv om merkenavnet selvfølgelig gradvis svekkes over tid om vi aldri vinner noe. Men det skal vi da bestemt gjøre !

Konklusjon

I sum peker følgelig mine analyser klart i retning av en strålende framtid for Manchester United.

Vi er i den overlegent mest verdifulle ligaen, vi har den største hjemmebanen  i PL og et globalt merkenavn helt i toppen av sportsverdenen.  Og merk: denne konklusjonen er jeg ikke alene om. Finansmarkedet er enig.
Glory glory !

Sportslige forhold

Nå over til noe mer jordnært og aktuelt. De sportslige forhold.

Først en overordnet betraktning som kan synes selvsagt, men som likevel bør staves ut slik at alle vet hva som er mitt utgangpunktet for diskusjonen.

Vi skal dominere kamper, ha ballen klart mest. ( men ikke dominere ligaen år ut og år inn – det er en dødslinje !)

«Motstander kan ikke score når vi ha ballen»  sitat Johan Cruyff (Ajax/ Barca),  possession-footballens far.

Skal vi dominere kamper, må vi kunne spille  ut kontrollert bakfra. Det gjør alle de beste lagene.  Et slikt spilleopplegg har to viktige konsekvenser:

  1. Vi må ha en backlinje ,keeper og defensiv midtbane som tåler motpress og er trygge med ballen.
  2. Vi møter kompakte forsvar og må derfor ha gode kombinasjonsspillere.

Backlinjen

I det følgende vil jeg gjøre en (u)kvalifisert synsing av dagens tropp.

Den er skrevet con amore og er overfladisk uten argumentasjon, men bygger tross alt på utallige observasjoner fra sofaen.

Eneste unntaket er de Gea fordi min synsingen går på tvers av vedtatt sannheter og gjentatte utdelinger av bestemanns premie. Jeg er nemlig veldig enig i Eirk H Lea’s kommentar 4/4-22.

De Gea har en  reaksjonsevne som er verdig en hockey eller håndball keeper i verdensklasse. Men han står altså i et fotball mål, og er alt for ofte selv medvirkende årsak til sine fantomredninger gjennom hodeløse utspill.

degea32332

Lag vi helst vil sammenligne oss med, har keepere som opererer nærmest som en ekstra midtstopper.

De kan spilles på selv under press uten å få hetta, og fordeler baller med presisjon til backlinjen/ midtbanen.  Av og til kommer det også en forløsende langball som en (lyn)rask angriper kan utnytte.

I kampen mot Chelsea ble det stort sett lange utspill med påfølgende ball tap. Opta-statistikken viser vel også at det er en ganske sikker måte å gi bort ballen på.  Det er slik et underlegent lag forsvarer seg i mangel av noe bedre.

Vi bør imidlertid ha ferdigheter i backlinjen som  gjør at vi beholder ballen uansett. Har vi slike spillere ?

Keepere: Nei.  de Gea er allerede nevnt, Henderson er dessverre ikke stort bedre.

Sidebacker: Luke Shaw er klart en kandidat for et nytt lag, på sitt beste er han i verdensklasse. Hverken Dalot eller Telles holder mål.  Wan Bissaka er jeg usikker på. Han har hurtighet og fabelaktig taklingsstyrke men er han god nok teknisk og har tilstrekkelig og plasserings forståelse? Jeg tviler.

Midtstoppere: Varane og Maguire er godkjent under tvil, Bailly er for variabel og vill i knickersen, Jones og Lindelöf blir for svake teknisk.

Defensiv midtbane: Det er tungt å gi fellende dom over McTominay og Fred. Det er spillere som blør for drakta. Hadde McT hatt teknikken til Bruno, ville han vært i verdensklasse. Men dessverre.

Fred innrømmer at han ikke er noen teknisk begavelse. Og her tror jeg mye av forklaringen på de mistrøstige resultatene ligger, særlig mot de andre store lagene. Når tempo skrus opp, pasningene må gå fortere og gjerne på direkten, så stiger feilprosenten dramatisk i offensive pasninger fra midtbanen.

Kombinasjonsspillere

For meg innebærer «kombinasjonsspill» pasninger på direkten mellom spillere i bevegelse. Dette er fotballens formel 1.

Siden vi bør være et lag som holder på ballen og stort sett spiller ut bakfra, så må vi regne med at motstander rekker å få 11 mann bak ballen og gjerne sette opp to forsvarslinjer foran egen 16 meter.

Da er det bare de beste som klarer å trenge gjennom. Det er kombinasjonsspillere som har høyt utviklet teknikk og samhandling.

Har vi slike ? Bruno skal bli hos oss og er en opplagt kandidat.  Dessverre forsvinner vel de andre aktuelle ; Pogba, Ronaldo, Cavani og Mata.  Da står vi igjen med Rashford, Lingard, Sancho og Elanga.

Rashford har hatt en uforklarlig dårlig trend i prestasjonsnivå.  Lingard er og blir middelmådig. Sancho har ikke overbevist hos oss, men har positiv utvikling og bør med på det nye laget. Elanga virker lovende og bør få flere sjanser til å vise sitt nivå.

Manchester United v Brentford - Premier League

Konklusjon

Vareopptellingen tilsier at bare halve lage(re)t er brukbart, det meste er dessverre ukurant eller utilgjengelig fordi de har varslet avgang.  Det er grenser for hvor mye vi kan kjøpe på kort sikt og må nok  bruke mye av det vi har på lager i flere år. Det er trolig tilstrekkelig til å vinne mange kamper mot andre middelmådigheter i PL.

Men skal vi klå de store, må det mange nye varer inn.

Og heldigvis, som argumentert for innledningsvis, dette kan vi få til over tid.

Vi kommer til å være nær toppen i  «Money League» i overskuelig framtid og det er i det minste en nødvendig forutsetning for langsiktig suksess på banen.  I tillegg må den sportslige organiseringen av klubben vår være styrt av ten Hag’s oppskrift på suksess.

Jeg er hellig overbevist om at dette skal gå bra og anbefaler selvsagt kjøp av aksjen !!

Innkast

Helt avslutningsvis vil jeg framføre et innspill til vurdering av et nytt opplegg for hvordan det nye laget skal opptre i situasjonen der håndballen møter fotballen. Altså innkast.

Vi har ballen på sidelinjen og skal selvfølgelig beholde den, men gjør vi det ?!  Finns det Opta-statistikk for dette ? Jeg tror vi mister ballen like ofte som vi beholder den. Det blir ofte en sverm av spillere rundt innkasteren, og siden vi mangler en mann på banen ( innkasteren) , så er det krevende å komme ut av svermen i besittelse av ballen.  Jeg vil foreslå følgende:

shawinnkast

  1. Man tester spillerne for evne til lange innkast, og trener spesielt de mest egnede ( 1 eller 2 spillere, kanskje en på hver side av banen ? ) systematisk på lange innkast.
  2. Det vil dels gi større mulighet for å fordele ballen til mottagere på utsiden av svermen, og blir man riktig god til å kaste langt, så har vi et offensivt våpen på linje med cornere.
  3. Man trener spesielt på kast til og mottak på bryst med direkte spark over på den motsatte side av banen. Der er det ofte ganske tomt og enkelt å bevare ballen i laget.

Det er ingen copyright for dette geniale innspillet og rette vedkommende kan gjerne bringe dette videre til ten Hag og ta all ære selv.

Da takker jeg for oppmerksomheten for denne gang, jeg tar gjerne mot saklige kommentarer, også noen usaklige hvis de holdes i en munter form.

Glory glory !

Finn Frost Anonsen


Supporterklubben tar gjerne imot leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til dag@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.